Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 4. 3. 2014 16:42:36

lsulak
Člen
Registrace: 4. 3. 2014
Příspěvků: 1

vyřešeno

dobrý den, rád bych požádal o radu jak lze automaticky upgradovat barcode. Rád změnil buňku v calc a v jiné buňce aby se tento pokyn zobrazil jako obrázek bar code. Umím pouze v draw vložit pole s barcode.děkuji za pomoc. Libor Šulák

Editoval lsulak (14. 3. 2014 06:24:28)

Offline

#2 4. 3. 2014 19:34:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: vyřešeno

Barcode jako funkce není do OOo (AOO, ani LO) implementována. Existuje ale několik rozšíření, které umí pracovat s tímto čárovým kódem. Spojení s Calcem je přirozenější, nežli s Draw. Draw podle mne neumí čárový kód vyjádřit jako číslo. Opačně Calc toto asi pomocí Drawpage umět může. Ale automataicky přečíst čárový kód, porovnat s novým zadáním čísla a upgradovat grafické vyjádření to nevím a silně pochybuji, že by to šlo.
    Pomocí Calcu půjde asi dobře změnit číslo na grafický objekt. Ale zpětně je asi potřeba OCR vstup aby zadal poměry čar (vektorové parametry čárového kódu).
    Domnívám se, že i rozšíření (extesion) bude umět jen z čísla udělat čárový kód a ten nejvýše poslat na tiskárnu. Opačně to bude oříšek. Spíš nežli přímo čárový kód půjde přečíst kontrolní číslo, ale jen za předpokladu, že barcode je v digitalizované podobě (například jako archivovaná číselná podoba). V každém jiném případě je nutný OCR vstup.
    Jde tedy podle mne jen o jednosměrnou cestu číslo - barcode. Pokud existuje barcode jako číslo půjde ho upgradovat, ale číst bez čtečky asi nepůjde.


     Čtečka čárového kódu je vlastně scaner, který může mít výstup do formátu .csv, nebo i xls ale napojení takovéhle periferie na Calc si nedovedu představit, i když vím, že existují ovladače pro RS 232 a 484, které s Calcem mohou pracovat. Možná existují ještě jiné protokoly a bezdrátové připojení. To je ale otázka rozhraní. To je zase dáno HW výstupu čtečky. Běžný scaner by to sice mohl umět, ale prakticky strkat čárový kód do stolního scaneru je nesmyl, mobilní ruční scaner je asi dražší, nežli čtečka. Zbývá jedině propojení pokladního systému s počítačem, což je standard.
     Takže číst čárový kód (nebo i ten obrázkový - čtverec - vypadl mi z hlavy název) podle mne jde jen specializovaným HW. - To lze jako číslo z pokladního systému pustit do Calcu a pomocí rozšíření vytvořit barcode, který se pustí zpětně do tiskárny. 
     V každém případě cokoliv chcete dělat s barcode, musíte dělat za pomocí rozšíření, které najdete například na Wiki, nebo na nějakém jiném serveru s rozšířením pro AOO, nebo LO.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 5. 3. 2014 09:25:25

Jar
Člen
Registrace: 17. 11. 2009
Příspěvků: 53

Re: vyřešeno

Zdravím,

nevím jak vypadá vaše aplikace a druh barcodu, ale pro tisk čárových kodů používáme Calc (pro tisk výrobních průvodek) díky nainstalovanému fontu čárového kódu.
V praxi prostě změním obsah buňky podle potřeby a díky fontu na dané buňce se rovnou zobrazuje čárový kód.
Takto je to velmi jednoduché.

Offline

#4 8. 3. 2014 10:20:44

mikess
Člen
Registrace: 29. 9. 2008
Příspěvků: 15

Re: vyřešeno

Zdravím,
na generování barcode typu CODE 128 v Calcu, používám makra + fonty z těchto stránek: https://forum.openoffice.org/pl/forum/v … =32&t=1330 a funguje to tak jak by jste potřeboval.

Offline

Zápatí