Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 5. 2. 2014 14:26:18

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Automatický filtr a kopírování

Dobrý den,
Mám LO 4.2.0.4. Používám automatický filtr ve sloupci. Označím sloupec zadám filtr a vyberu např. neprázdné pole, označím a dám třeba vytisknout. A nevím proč, ale ztratí se ta ikonka rozevírací seznam, podle které poznám , kde filtr je. Nejde ani zrušit  pomocí menu a nevím jak tedy zase zpětně zobrazit pole.
Toto a ještě problém, že výsledek z filtru + další bunky po označení nelze zkopírovat třeba do mailu nebo jiného software, a v Calc provede to , že nezkopíruje jen to vybrané ale uplně všechny sloupce.

Offline

#2 5. 2. 2014 16:49:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Automatický filtr a kopírování

Problém 1. Tisk normálně funguje, ale musíte zadat tiskovou oblast. Když se podíváte na náhled stránky před tiskem, tak tam asi nic nebude, pokud předem nedefinujete tiskovou oblast. Tou tiskovou oblastí bude zřejmě celá datová oblast, pokud se vám vejde její výběr na A4.
- postup "Vybrat vše" - Vybrat nabídku "formát" > "oblast tisku" > Definovat. To, že je oblast definována poznáte podle pomocných čar, které se objeví.
- Následně se podívejte na "Náhled stránky" (ikona podobná tisku). Jakmile je náhled vidět, bude stránka vytištěna tak jak "náhled" ukazuje. Když by to na jednu stránku nestačilo, musíte udělat víc tiskových oblastí. (ty pak doporučuji ihned zrušit, protože by platily i u jiných výběrů - a byl by to nesmysl.


    Problém 2. - kopírování výběru. Doporučuji výběr zkopírovat a vložit v Calcu například do nového listu. Tam už budou jen filtrem vybrané řádky a budou za sebou. Teprve tohle znovu zkopírovat a vložit například do toho emailu ap.


    Problém 3. - ztrácí se ikona. - Tak tohle se u mne nevyskytuje, ale bylo by možné, že nemáte klasicky nadepsané sloupce a ikona se dostala mimo výběr (je skrytá) - to se mi ale nepovedlo ani nasimulovat, takže nevím, co by to způsobilo. Možná jeko mezioperci provádíte nějaké zrušení filtru, nebo tak něco, ale opravdu nevím co by to dělalo.
- Postup - Klikněte na roh mezi nadpisy řádků a sloupců (vebere se vše) - nebo vyberte vše pomocí Ctrl+A ap. Postavte šipku kurzoru na nadpisy řádků a pravým tlačítkem otevřete kontextovou nápovědu - vyberte "zobrazit". - Totéž i například pro sloupce, jen v nadpisech sloupců.

Editoval neutr (5. 2. 2014 16:52:58)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 5. 2. 2014 20:42:47

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Automatický filtr a kopírování

Děkuji za rady,
s tiskem problém nebyl, jen jsem to špatně popsal, standartně funguje tisk vybraných buněk, jen jsem to psal jestli to nemá souvislost, že se ztratila ta šipka u sloupce kde byl filtr proveden. Ale to naštěstí byl ojedinělý případ.

Kopírování zkouším, ale nejde, bohužel.
Když postupuji podle vaší rady tak do nového listu vložím výběr, smažu sloupce, které byly skryty, a c ozbylo v podstatě 2 sloupce a cca 10 řádků označím a dám kopírovat, jdu do MS outlooku dám novou zprávu vložit a nic chvíli cosi pracuje, ale nic se neobjeví.
Škoda v minulé verzi to fungovalo, a protože takto odesíláme tabulky často, budu to muset nějak řešit. Ale nevím ještě jak.

Editoval MiHav (5. 2. 2014 20:43:21)

Offline

#4 5. 2. 2014 22:43:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Automatický filtr a kopírování

To je divné. To znamená, že v novém listě (původní sešit) máte vykopírováno správně například z původního odfiltrovaného úseku toto:
ř28 - A28(něco_x),B28(něco_y),C28(něco_z),...
ř46 - A46(něco_y),B46(něco_z),C46(něco_x),...
ř62 - A62(něco_z),B62(něco_x),C62(něco_y),...
-----------------------------------------------
Po překopírování do A1:C3 (nový list) by to mělo mít tuto strukturu:
ř1 - A1(něco_x),B1(něco_y),C1(něco_z),...
ř2 - A2(něco_y),B2(něco_z),C2(něco_x),...
ř3 - A3(něco_z),B3(něco_x),C3(něco_y),...
-----------------------------------------------
Po smazání sloupce (řekněme B) by mělo zůstat v "B" = původní "C" toto :
ř1 - A1(něco_x),B1(něco_z),...
ř2 - A2(něco_y),B2(něco_x),...
ř3 - A3(něco_z),B3(něco_y),...
-----------------------------------------------
Tohle z úseku A1:B3 zkopírujete a v Outloku se to nechce zobrazit?
     Je otázkou, zda jste vyzkoušel vyprázdnit paměť schránky. Tedy vložit do nového listu kopírovaný úsek - postavit kurzor vedle a stisknout "Delete". Ono totiž v té schránce je pořád původní načtená area. Jakmile uděláte někde - kde to nevadí - Enter, nebo lépe Delete, tak se schránka vyprázdní. Pak můžete znovu načíst tu upravenou verzi a Outlock by to měl vzít bez problému.


     Pravdou je, že se taková chyba objevuje (znovu - objevuje). Byla detekována asi před 6-ti roky, pak zmizela a už se zase objevila v nedávné době. Schránka opravdu z LO do Windows funguje jak počasí.
Hlási to uživatelé (BugZilla) v souvislosti s různými programy - při kopírování například grafiky, nebo i textu do jiných programů - ale i v rámci stejného programu, nebo aplikací LO.
     Čtu poprvé, že to dělá i do Outlocku (programů od Microsoftů). Mohu doporučit jen opravdu velmi pozorné vyprázdnění schránky a znovunačtení toho, co chcete vykopírovat.
     Pokud na něco zajímavého přijdete - dejte prosím vědět. Je možné, že další verze Lo už tímto neduhem trpět nebude - snad :-(

Editoval neutr (5. 2. 2014 22:48:41)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 5. 2. 2014 23:03:53

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Automatický filtr a kopírování

Děkuji za odpověď, je to opravdu zvláštní.
Tak jak popisujete, sloupec B zde mám názvy výrobků, a pak v dalších sloupcích vždy objednávky počtu kusů, nyní jsme třeba u sloupce J. Tedy automatický filtr na sloupec J vyberu neprázdné, označím sloupce C až I a dám skrýt, označím to co zůstalo ve sloupci B a J a ve staré verzi jsem mohl jít do outlooku a dát vložit a pokud byl outlook ve formátu prostý text, tak to napsalo , že zruší tabulku a vloží jako prostý text a pokud jsme mel formát html tak vložil tabulku.
Nyní jen "zarachotí" a nic. Nic se nevloží.
Další zkoumání. Pokud přepnu formát na html a dám vložit jako - formátovaný text - tak se tabulka vloží, tak jak dříve i bez tech skrytých sloupců, jen ty dva sloupce co potřebuji!
Bohužel, html formát se snažíme nepoužívat , ať objednávky nepadají do spamu.
Ve formátu prostý text vložím pouze pokud v bunce zmáčknu F2 a vyberu text a ten se vložit povede, celá tabulka nee.
Pokus s vyprázdněním schránky v novém liste nejde, vložím , tedy musím vložit jinak a nevkládat vzorce abych mohl ty skryté sloupce vymazat a nepřijdu o text.

Offline

#6 6. 2. 2014 09:22:46

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Automatický filtr a kopírování

Možná by to chtělo vkládat z Calcu do prostého txt souboru. Ten pak překopírovat, nebo přiložit jako přílohu. Ono je asi potřeba odzkoušet také funkce "Soubor" > "odeslat" > jako email - je tam víc možností. Například Excel, OOo, Pdf.
     Pak možná posílat jen nový dokument s upraveným výběrem. Také bych si dovolil tvrdit, že by možná více vyhovoval poštovní klient Thunderbird, nežli OutlockExpres, nebo posílat přes webové rozhraní (i když se jedná evidentně o firemní prostředí).
     Například Thunderbird umí pracovat s Outlockem úplně normálně, takže by stačilo jen do Outlocku odkládat odeslané a přijaté zprávy, které by ve skutečnosti odesílal a přijímal Thunderbird. Při tom je možné paralelně používat také jen ten Outlock. (Je mi jasné, že pokud je to do práce, tak by změnu postupu musel někdo odsouhlasit - mám určitou podobnou zkušenost s šéfem, který byl mistrem v přežití každé situace. Ale mimo toho jak a komu podlézat a co překroutit aby to na něho nebylo - nic neuměl a většinu věcí proto zamítal :-)


     Thunderbird má ještě další výhody. Outlock umí úplně vydusit operační paměť. Nakonec se nedají zprávy ukládat, ani otevírat. Je potřeba založit vše jinam - vyčistit a ponechat jen opravdu potřebné. Jestli firma (celé obchodní odd) dělá nabídky a poptávky přes stejný Outlock, tak to určitě znáte také. Je otázkou, zda by Vám toho Thunderbirda povolili - pak by Vás zajímat nemuselo jestli Outlock zlobí nebo ne :-)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 6. 2. 2014 10:01:44

MiHav
Člen
Registrace: 10. 3. 2013
Příspěvků: 49

Re: Automatický filtr a kopírování

Moc děkuji za snahu mě pomoci.
Je asi hodně způsobů, mezikroků jak toto  řešit, mě šlo o rychlost, každý další mezikrok zbytečně zdržuje. Hlavně, když to šlo tak proč to nejde :-)
Mám zde i thunderbird (stahuji si do něj soukromou poštu) také  mě napadlo použít ho, ale je to to samé ! Thunderbird ani neprojeví snahu něco vložit, prostě ctrl + v a nebo vložit neudělá vůbec nic ani se ten kurzor nepohne.
Postupuji zcela stejně - filtr - vybrat neprázdné, skrýt vlevo sloupce až k názvu a 2 sloupce název a výběr označím a dám kopírovat. V Thuhderu dám nová zpráva a vložit.
Zvláštní problém.
Testuji i bez použití filtru označím jakýkoliv kousek tabulky a nevloží nic.
V thunderu jde použít pouze vložit bez formátování - podobně jako v outlooku, pak to vloží, jako text vše nahromadě.

Offline

Zápatí