To máte pravdu. Na to existují 2 metody a řekněme určitý trik.
- A.- Makrem
- B.- Maticovým vzorcem
- C.- Otočení tabulky (transpozice - seřazení sloupců - transpozice do původní polohy).
- Makro funguje dobře, ale musíte ho upravit vždy tak, aby vyhovoval počtu řádků a sloupců, což jde docela snadno, ale musíte to znát - kde a co přepsat.
Doporučil bych dokonce makro nahrávané - ale to se ptá zda seředit aktuální výbšr, nebo vše. Tím se to zasekne. Potřebuje to úpravu kódu a je to nastejno jako makro psané.
- Maticový vzorec je supr řešení, ale je s ním dost nepochopitelné zacházení a úpravy. Přes to je to nejlepší řešení.
- Otáčet tabulku znamená stejně řadit pomocí ikon jeden sloupec po druhém. Výhodu to má jedině tehdy, pokud byste potřeboval použít závislé filtrování - tedy nejprve podle prvního, závisle druhého, závisle třetího ... závisle 10. řádku.
Maticový vzorec pro vzestupné třídění v řádku :
{= SMALL (A1:H1; COLUMN (A1:H1))}
Maticový vzorec pro sestupné třídění v řádku :
{= LARGE (A2:H2; COLUMN (A2:H2))}
Takže si do úseku A1:H1 dejte nějaké čísla a podobně do ůseku A2:H2. Vzorce vykopírujte do buňky J1 a J2. Originálně vypadají bez těch složených závorek takto :
= SMALL (A1:H1; COLUMN (A1:H1))
= LARGE (A2:H2; COLUMN (A2:H2))
Když je tam vykopírujete, musíte je aktivovat pomocí trojhmatu CTRL+Alt+Enter. Pak se sami rozvinou do úseků a jsou setříděné. Má to určité zásady a nejvíce o tom psal uživatel lp. Budete si s tím muset vyhrát až na to přijdete. Pak stačí už kopírovat jen aktivovaný vzorec. Takže si to přizpůsobte. Tady na fóru je dokonce odkaz na sešit, kde jsou ty vzorce aktivní. Psal jsem to já asi před rokem a soubor ke stažení se jmenuje stejně jako příspěvek "Maticové vzorce".
Editoval neutr (21. 11. 2013 18:18:44)
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ