Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 21. 11. 2013 12:33:41

novacek
Člen
Registrace: 21. 11. 2013
Příspěvků: 3

Jak vytvořit klávesnici jako tabulku ve Write - VYŘEŠENO

Zdravím,jsem tu nový,předem se omlouvám jestli tímto tématem poruším nějaká pravidla.

Může mi prosím někdo zkušený ve writeru poradit,jak mám udělat ve writeru klávesnici pomocí tabulky,viz zadání:
http://media1.webgarden.name/files/medi … zadani.pdf

Prosím o jakoukoli radu jak začít,zhruba vím jak vytvořit tabulku,ale vůbec nevím jak jí dále upravit.dostali jsme to za úkol, a já si s tím absolutně nevím rady.

Editoval novacek (24. 11. 2013 11:50:30)

Offline

#2 21. 11. 2013 13:43:20

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Jak vytvořit klávesnici jako tabulku ve Write - VYŘEŠENO

To není těžké. Nejprve si vložte tabulku. Zadejte počet sloupců a řádků. Udělejte formát tak aby to byly čtverce a nebo prázdné řádky jako mezery. Jednotlivé klávesy "ohraničte" rámečkem a dejte jim správnou barvu pozadí. Pak můžete zapsat znaky. Z tohoto důvodu bych doporučoval každé tlačítko udělat ze 4 buněk tak, aby se znaky lépe rozmístily. Jde to i v jediné buňce, ale měl byste problém s uspořádáním.

   Úplně nejlepší by to bylo udělat v Calcu. Tam se to dělá mnohem snadněji. Když to bude hotové, jen to zkopírujete do Writeru.
   V Calcu se dobře buňky slučují. Takže kde je jediný název jako "INS" a "Enter" sloučite 4 buňky a zadáte umístění na střed - dialog Formát buňky - a tam najdete jak podklad, tak centrování textu. Je to jen na různých kartách stejného dialogu. Tam kde jsou 4 zkratky necháte 4 buňky, jen jim dáte společné ohraničení rámečkem. Tam kde jsou dvě slova pod sebou sloučíte buňky v řádku. 'Sipky kurzoru vložíte z nabídky "Vložit" - speciální znaky - najeďte na šipky, nebo listujte až se k nim dostanete. Abyste dostal ty hranaté a složené závorky musíte přepnout na anglickou klávesnici.

Editoval neutr (21. 11. 2013 13:47:12)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 21. 11. 2013 17:54:20

strepon
Člen
Registrace: 6. 1. 2011
Příspěvků: 150

Re: Jak vytvořit klávesnici jako tabulku ve Write - VYŘEŠENO

Pokud by nebylo účelem splnit doslova zadání ("musí se použít tabulka"), ale vytvořit schéma co nejefektivněji, neváhal bych použít LibreLogo. Je to jednoduchý skriptovací jazyk, od verze 4.0 výchozí součást LO a pro tenhle typ problémů velmi vhodný - viz obrázky na Wikipedii vytvořené pomocí LibreLoga.

Offline

#4 22. 11. 2013 11:24:26

novacek
Člen
Registrace: 21. 11. 2013
Příspěvků: 3

Re: Jak vytvořit klávesnici jako tabulku ve Write - VYŘEŠENO

Děkuji Vám za tento "návod" ještě bych se rád ujistil jestli jsem vše dobře pochopil,a nedělám to příliš složitě.Pravděpodobně totiž budeme mít toto cvičení jako test a potřebuji abych to zvládl co nejrychleji ale kvalitně.Ještě dodám že samozřejmě v Calcu by to bylo jednodušší ale test budeme dělat ve writeru,tudíž vše potřebuji zvládnout pouze s Writerem:
1. Když už budu mít vloženou tabulku,tak si potřebuju vytvořit prázdné řádky jako mezery. Napadlo mne že to udělám tak že bunky kterých se to týká sloučím a nastavím barvu ohraničení na bílou,čímž zmizí čáry a vznikne prázdný řádek.Nebo je nebudu slučovat a pouze odstraním ohraničení změnou barvy.Nebo ty prázdné řádky lze vytvořit jinak?

2.Co se týká jednotlivých kláves,rozumím tomu dobře že pokud budu jednu klávesu budu tvořit ze 4 buněk,musím je takto slučovat jednotlivě,jednu po druhé?Tzn.označím 4 buňky,dám sloučit..a takto pořád dokola,dokud to nebudu mít vše? zajímalo by mne to zejména v případě vytvoření kláves kde jsou 4 znaky,a já jim chci přidat jen společné ohraničení nechci 4 buňky sloučit,a také dělám každou klávesu zvlášt. Jedná se mi o to že nevím jestli to takto nedělám zbytečně složitě,když si "hraju"s každou klávesou zvláš jestli mi rozumíte.

3.Poté co mám takto udělané schéma klávesnice přijde na řadu,přiřazení barev buňkám. Pokud vybarvuji buňky,které jsem ze 4 sloučil v jednu,nemám žádný problém,označím je dohromady a vybarvím. Nevím ale jestli dobře postupuji v případě kláves kde jsou 4 znaky,tzn..potřebuji aby nebyli vidět "čáry"uvnitř které zůstavají po přidání společného rámečku,tedy postupuji tak že bunce nastavím výplň vhodnou barvou,a barvu těch "čar"nastavím na tutéž jako barvu výplně? Čáry zmizí,ale v na okrajích "klávesy"se objeví přerušení..chápu že vznikne tím když je ohraničení černé,a já změním barvu vnitřních čar na jinou barvu,tak se to v tom místě "vymaže.Což nevím jestli je úplně správně

Omlouvám se za takový sloh,ale takový je zhruba můj postup,a i když vím že je několik možností jak každý krok udělat,rád bych se ujistil že jsem Vás správně pochopil,a nedělám to zbytečně složitě.Především děkuji ještě jednou za Váš návod.

Offline

#5 22. 11. 2013 13:38:31

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Jak vytvořit klávesnici jako tabulku ve Write - VYŘEŠENO

Pochopil jste to asi správně. Kvůli těm několika klávesám, co mají více než jedno označení (2 slova, 4 značky ap) prakticky musíte udělat každou 1 buňku (klávesu) ze 4 (nebo upravovat velikost dialogem, ale to je pracnější). Tam, kde je jediné označení musíte sloučit a další úpravy. To by mělo jít kopírovat jako formát, takže pak jen budete přepisovat vlastní značku klávesy.
- Problém toho "rozděleného" tlačítka je problémem "mřížky", která může být vybarvena, nebo zcela vypnuta. Takže i když to "tahá za uši" orámování buněk a mřížka nejsou totéž. Orámováním se dá mřížka nasimulovat. Například v LO Calcu je na to přímo ikona. Ale v jiných programech se to musí nastavit jinde. Například v LO Writeru stačí vypnout "ohraničení" a je to. Jenže to Vám způsobí, že od začátku nic nevidíte. Když víte, že tam tabulka je, tak je lepší ji hned vybarvit podkladem. Doporučuji tedy vložit klasickou tabulku s ohraničením a po skonšení úprav "ohraničení" vypnout. Zavolejte z menu Tabulka > Vlastnosti tabulky > V dialogu vyberte "ohraničení". Tam prostě přímo v náhledu vypněte čáry, které nechcete. V tom samém dialogu zadáte pozadí a tok textu.
   Pro vaši potřebu vyhovuje možná lépe místo 1 tabulky vkládat jako tlačítka samostatné tabulky. Takže uděláte základní tabulku, která je "boardem" do kterého budete vkládat další tabulky. Tam kde bude jediný znak, dáte tabulku s jedním sloupcem a řádkem, tam kde jsou dvě slova dáte tabulku se dvěma řádky a jedním sloupcem (také je možno "rozdělit", nebo "sloučit" buňku, ale to je práce navíc) no a tam kde jsou 4 znaky dáte 2 sloupce a dva řádky.
    Horší je, že musíte předem vypočítat kolik řádků a sloupců bede mít tabulka (board) a jak budou "veliké". Musíte zadat pevnou šířku a ta musí být celočíselným násobkem "kláves" + mezery ap. Nejprve tedy vygenerujete tabulku se stejnými buňkami a pak zase v dialogu přepsat sloupce a řádky. (Na to stačí kontextová nabídka pod pravým tlačítkem myši). Následně tam nasázíte tabulky jako tlačítka (nebo vyrobíte slučováním). Když je vše hotovo, vypnete mřížku "boardu". Jo ještě mezery mezi klávesami mohou být docíleny odsazením od okraje. Tím byste dokázal mezi tlačítky dostat "mezery" a nebylo by to tak hnusně strohé jako te předloha.
-  Největší problém vidím v tom pravém Entru - je vykousnutý. Ten vytvoříte jenom jenom bez vkladaných tabulek, ale to stačí.
- Nejprve se naučte načíst do paměti tabulkum která je vložená v jiné tabulce, jinak to budete dělat buňku po buňce dialogem. Ale za hodku byste měl klávesnici zvládnout i tak smile


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 24. 11. 2013 11:49:05

novacek
Člen
Registrace: 21. 11. 2013
Příspěvků: 3

Re: Jak vytvořit klávesnici jako tabulku ve Write - VYŘEŠENO

Děkuji Vám za cenné rady a pomoc,už to mám  hotové,bez vás by to bylo mnohem těžší,takže ještě jednou díky:)

Offline

Zápatí