Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 2. 11. 2013 08:40:17

chpaco1
Člen
Registrace: 2. 11. 2013
Příspěvků: 4

klíče BASE

Dobrý den, nemohu se nějak dostat přez problém s klíčem. 1. musí být vždy v tabulce primární klíč? - když ho tam nemám nejde mi vkládat data. 2. jestli ano pak do tabulky vložím "nějaký" sloupec který označím jako klíč ale nechce se mi vyplňovat - jelikož ho nepotřebuji - dá se nějak automaticky při založení nového záznamu vložit nová hodnota např+1, nebo čas atd..  do toho klíče? nebo 3) bych mohl založit nějakou kombinací sloupců ale to nevím jak, když už je tabulka založená a nepoužiji průvodce. Navíc někdy bych potřeboval mít duplicní záznamy i v kombinacích sloupců. Můžete mne někdo nasměrovat  jak na to? Děkuji. Karel

Offline

#2 2. 11. 2013 11:20:47

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: klíče BASE

V Base je problém s klíči. Bez primárního (tedy také jinak unikátního) klíče neuděláte nic. Je sice možné v návrhu použít zápis do několika polí, ale při ukládání musíte primární klíč zadat.
   Jsou dvě možnosti zadávat primární klíč ručně, nebo automaticky. Nejlepší je automatická hodnota. Takže provedete zápis a číslo ID se přiřadí automaticky. K tomu je ovšem nutné zadat typ pole INTEGER.
   Při ručním zadávání to integer být nemusí - pak můžete použít asi všechny typy (to nevím jistě, ale určutě VARCHAR - text jako 1 slovo tedy bez mezer ap.) tedy všechny formáty mimo logického ANO/NE.
   Pro klíč bývá potřebné vyplnit hodnotu na "požadována". Ale jde o koncepci k čemu to má sloužit.



   Například existuje tz. spojení klíčů N:N, kdy se oba klíče používají současně. To je předmětem předcházejícího dotazu a je tam video, jak se to dělá.



   To co provádíte v návrháři je koncept (volba úprava). Vlastní data se tam zadávají z dialogu "otevřít". Začátečník se v tom neorientuje a nechápe pak vůbec nic - mluvím ze zkušenosti.



   V podstatě nejdůležitější je vyznat se v návrhu formuláře. Tam se určují prakticky všechny vztahy. Vztahy - vazby se řeší pod volbou "nástroje: - "vztahy". Tam provedete propojení a uložíte. To bývá rozhodující pro takzvané "relace", nebo relační vazby.
   Ovšem ne vždy jsou relace nutné. Postačuje například i jedna tabulka s několika sloupci. Ve formuláři pak necháte zobrazit jen to co chcete a v jakém chcete pořadí.
   Pokud potřebujete výpočty klasicky je to pomocí SQL, které může chodit nad touto tabulkou. Ale často potřebzujete jen jeden vztah typu 1:N. V té jedné tabulce pak máte například údaje, které ručně, nebo dotazem přiřazujete k "základní tabulce". Většina návrhů nepotřebuje nic jiného, nežli jeden, nebo několik málo vztahů 1:N, popřípadě 1:1.
   Ve formuláři bez problémů spojíte sloupce jak potřebujete. Pomocí dotazů vygenerujete tabulky s výpočty, nebo jako náhradu místo vztahů ap.



   Spíš by to chtělo popsat oč se Vám jedná a to dost precizně. Zejména jde - li o nějakou zkoušku (škola, ECDL..), nebo návrh databáze například pro firmu (Vaší, nebo i cizí). K návrhu se používají "schemata", to můžete udělat i ručně - tokové ty obdélníky s propojkami a popisem co se od toho čeká, nascanovat a vložit jako přílohu.



   Pokud je to například reálná potřeba, která není vynucená formátem databáze, je možné použít v drtivé většině případů sešit Calcu.
   Takže pokud je to nutně BASE, je potřeba schema návrhu. Pokud to není podmíněno databází, popište dobře co konkrétně potřebujete a jak to má chodit.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 2. 11. 2013 13:01:35

chpaco1
Člen
Registrace: 2. 11. 2013
Příspěvků: 4

Re: klíče BASE

Dobrý den, snažím se udělat pomocný program na jednoduché postupy pro výrobu. VisualFoxpro, ve kterém jsem dělal nemohu použít jelikož na to ve firmě není licence. Navíc se snažím vymýtit Office od Ms. Jsme malá firma a není to tak velký problém ale přesto bych tím rád nahradil právě excel nebo calc ( duplicity, opisování, tisky atd... Tedy modelově zjednodušeno, (údajů by bylo v reálu mnohem víc) - rád bych měl dvě tabulky.
Potřeboval bych upravovat seznam výrobků + doplňovat v druhém okně (podformuláři) jeho postupy + to tisknout.
1) výrobky ( seznam čísel výrobků + název)   
- výrobky.cislovyrobku CH20 ( unikátní klíč )
- výrobky.název CH50
2) postupy ( zadávat výrobky z výrobky.cislovyrobku + pořadová číslo operace + text co dělat)
- postupy.cislovyrobku CH20- relace na primární klíč na vyrobky.cislovyrobku
- postupy.cislooprace N999 (10,20.30...)
- postupy.textoperace CH50
( je pravda že postupy.cislovyrobku+postupy.cislooprace se nesmí opakovat a mohl by to být složený klíč) ale přesto bych rád nějak dal tu možnost s vloženým sloupcem s automatickou hodnotou.
- to s tím INT: jsem zkoušel ale nic?
Vyrobky
výrobky.cislovyrobku     výrobky.název
  100                     Vačka
  200                     Svařenec
  300                     Bzda

Postupy
postupy.cislovyrobku  postupy.cislooprace       postupy.textoperace
  100                    10                        Laser -pálení
  100                    20                        Odjehlit
  100                    30                        Stružit 12 H8
 



- např. ve VFP - bych věděl jelikož znám to prostředí jak na to nebo bych to obešel
přez tlačítko prvek Cmd.button - "editovat záznam" a tam bych dal nějaký replace hodnoty sloupce +1 nebo ten čas nebo při událostech zapsat ale v OO prostě zatím nevím.
- k tomu bych měl ještě dotaz - mám sestavu - tiskne se OK - jak ji vyvolám z formuláře - nějaký prvek Cmd.button - a do vlatností "click" spustit tu sestavu? - taky nevím.
Tedy shrnuto - jsem na začátku, neznám to prostředí, ovládání a plácam se v tom. Proto nechci prudit složitým konkrétním vzorem,zadáním - tedy snažím dotaz zjednodušit na ty dvě tabulky + ovládání základním způsobem pokud možno bez maker, SQL sekcí atd...
Pro začátek bych potřeboval pochopit tohle, určitě tam musí být v reálu další údaje, výpočty atd..
ale to bych se do toho zapletl totálně.

Offline

#4 2. 11. 2013 13:24:37

chpaco1
Člen
Registrace: 2. 11. 2013
Příspěvků: 4

Re: klíče BASE

Zdravím, tak s tím INT už mi to jde - musel jsem zvolit automatickou hodnotu.Děkuji.
Ještě bych tedy požádal o tu druhou část jak nakládat s těmi command buttony - př. vyvolání sestavy, nebo by mne zajímal příklad s editací záznamu, hledání, navigace v tabulce atd.. ( např. v Accessu to jde )

Offline

#5 2. 11. 2013 14:10:10

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: klíče BASE

Tlačítka jsou běžně prvky formuláře. V návrhu formuláře je nějak umístíme (z panelu ovládacích prvků). Zavoláme jejich ovládací prvek - (pravé tlačítko myši nabídne více věcí, umístění, formulář....a také "ovládací prvek") tam jsou dvě karty. Na té první - 2. položka je jméno, které tlačítko nese. Také tam můžeme zadat například barvu a jiné vlastnosti.. Na druhé kartě jsou události. k těm je nutné přiřadit makro. Nejlépe "událost"  kliknutí myši.




   Makra nejsou nic složitého, ale pro Base se musí napsat (nejdou nahrávat). Já teď nejsem doma a nemohu Vám nějaké poslat. Doma budu až nejdříve v pondělí. Je zde ale například seriál pana Josefa Svobody, kde myslím takové je. Také jsou nějaká makra v diskusi - prohledejte diskusi - tato stránka - záložka "hledat" v pravo pod modrým pruhem. Podobně můžete hledat v článcích, kde se makra také vyskytují. - klikněte v hlavním menu na "Články" - na modrém pruhu v pravo je hledání kam zadejte vhodný výraz. Myslím že by to mohlo být v seriálu OOo ve výrobní firmě.
   Seriál pana Svobody je v článcích - sekce návody - Base. Je to tuším 11 dílů a ten poslední (11.) je vidět v této nabídce jako snad druhý shora.




   O makrech byste si měl něco málo přečíst nejlépe od Dana Sedláčka. Basic se obsluhuje v OOo stejně. Danův seriál se týká Calcu, ale pravidla platí i pro Base (v Base se jen nedá nahrávat pomocí záznamníku který v Base není.).




    Editace záznamu je vlastnost kterou můžete řešit jen v samotné "otevřené" tabulce, nebo si udělat samostatný formulář pro editaci - pokud potřebujete editovat do různých polí a různých tabulek. Pokud byste raději přímo pomoc tak to sem položte (1. příspěvek tématu Base je od Dana Sedláčka JAK VLOŽIT SOUBOR). Raději dejte jen data, která souvisí s dotazem a neohrožují nějak Vaši firmu. Někdo Vám možná pomůže dříve, ale já budu mít čas až nejdříve v pondělí. Už se mi toho na pondělí nastřádalo dost, tak řeknu raději v úterý, nebo spíš ve středu. Dřív se k tomu asi nedostanu sad


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 2. 11. 2013 14:54:54

chpaco1
Člen
Registrace: 2. 11. 2013
Příspěvků: 4

Re: klíče BASE

Děkuji Vám za pomoc. Prozatím mi to stačí, tedy chci to jste mi napsal projít a prozkoušet. Moc času taky nemám, jen tak chvilky, takže zatím s tím úterkem je to až až. Zdravím. Karel

Offline

Zápatí