Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 29. 10. 2013 21:05:53

d_secol
Člen
Registrace: 29. 10. 2013
Příspěvků: 1

Apache OpenOffice Base versus Microsoft Access - VYŘEŠENO

Zdravím všechny příznivce OO. S OO Base teprve začínám. Myslel jsem si, že přechod z Accessu (v němž mám bohaté zkušenosti) na Base nebude těžký, ale to jsem se přepočítal. Pro základní orientaci bych se rád zeptal:
1) Existuje knížka o OO Base ve stylu bichle Mistrovství v Microsoft Access?
2) Dají se ovládací prvky formuláře (pro ušetření místa) vkládat do záložek? (Záložkám se také říká stránky nebo karty.)
3) Běžné je, že se v kombinovaném poli formuláře zobrazuje 1 sloupec a z něj se dosazují hodnoty. Já bych ale potřeboval (to je zase běžné v Accessu), aby se zobrazovaly například 4 sloupce a hodnoty se dosazovaly z prvního sloupce. Je to možné?

Děkuju za případnou pomoc.

Editoval d_secol (30. 10. 2013 23:21:03)

Offline

#2 30. 10. 2013 09:04:01

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Apache OpenOffice Base versus Microsoft Access - VYŘEŠENO

Existují různé materiály, ale prakticky jen v angličtině. Například Wiki. Ale když zadáte například heslo "openoffice base tutorial", nebo něco podobného, tak toho z vyhledavače vyleze hodně.


    S českým návodem je to horší. Najeďte si například na seriál pana Josefa Svobody, který je jakýmsi návodem na postavení relační databáze. V posledních kapitolách se zabývá také možností využití formulářových prvků. (Bohu žel zřetelně není dokončený, ale to co tam je tak Vás do prostředí dostane dobře.)


    K bodu 2. Nevím o takové možnosti, ale nevylučuji to. Popravdě nemám představu, co myslíte těmi "záložkami = stránky = karty". Lze udělat vícestránkový formulář a tam přepínat například tlačítky. Detaily takového počinu řeší zase v jiném seriálu Dan Sedláček. Ten seriál se sice přímo Base netýká, ale vytvoření formuláře je stejnou činností v Base jako Jinde. Jen jsou trošku jiné možnosti volání pomocí SQL ap. Vlastní "grafika" je ale stejná jako v Calcu, nebo Writeru ap.



     K tomu 3. bodu. Toto je otázkou technického řešení. Běžně lze docílit výběr položky a zobrazení například do tabulky, která se přepočítá. Dělá se to běžně jako vyhodnocený SQL dotaz. To zobrazení v tabulce může být nahrazeno jednotlivými textovými okny.



     Tedy je pravdou, že s Base pracuje málo lidí. Nedávno jsem narazil na dotaz který se týkal vazeb M:N a s tím je trošku problém. Vím, že to lze udělat, mám i vhodný příklad, ale zatím jsem nenašel trik, jak za dvou vazeb 1:N udělat vazbu N:N. Ale to jsou věci, které se dají pro reálné použití obejít. Když narazíte na články o Base, tak zjistíte, že se zde dá pracovat například s MySQL a je po problémech. Takže to, co náhodou Base přímo neumí, uděláme v databázi, která to umí. Může to být některá výchozí databáze jako je Firebird, nebo vestavěná "embending" - MySql a podobně. Možností je více. Většinou to obnáší doinstalování ovladače a nějakých dalších věcí.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 31. 10. 2013 02:37:21

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 561

Re: Apache OpenOffice Base versus Microsoft Access - VYŘEŠENO


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí