Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 13. 9. 2013 12:55:05

yao
Člen
Registrace: 13. 9. 2013
Příspěvků: 4

Base zobrazuje podivné výsledky a je pomalé - VYŘEŠENO

Ahoj,
jsem v OO relativni novacek, pouzivam OO 4.0 na Win 7, jre 7u40. Napsal jsem malou aplikaci (HSQL), ktera vyuziva 3 tabulky, pricemz v jedne z nich ("Dilo") je cca 7000 zaznamu. Pri prohlizeni zaznamu v tabulce se mi deji nasledujici veci:

screen1a.png
Kdyz zacinam projizdet tabulku, vsechno vypada v poradku.

screen2a.png
Kdyz chvilku scrolluju dolu, dojedu na "konec", ktery koncem koncem neni. Vidite, ze jsme na 218. zaznamu, ale scrollbarem uz nejde sjet nize.

screen3a.png
Kdyz chvilku se scrollbarem "kvrdlam", dojedu na "jiny" konec, tentokrat zaznam 579. Mozna bych se takhle pri trose dobre vule dostal az dolu, ale jak to mam vysvetlit zakaznikovi??

screen4b.png
A vrchol vsecho je, kdyz po chvilce hybani se scrollbarem se mi najedou jeden zaznam zduplikue a vidim ho pres celou obrazovku (ackoli podle scrollbatu jsem u prvniho zaznamu).

Toto vsechno se navic deje velmi pomalu a tazkopadne. Deje se to jak pri pohybovani v tabulce, tak pri pohybovani ve formulari. Mohu Vas timto poprosit o pomoc?

Predem diky za jakoukoli odpoved,
Honza

Editoval yao (13. 9. 2013 17:21:15)

Offline

#2 13. 9. 2013 13:25:46

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Base zobrazuje podivné výsledky a je pomalé - VYŘEŠENO

Podle všeho se dostáváte do editačního módu databáze (vyzkoušejte vypnout tu ikonu v horním pruhu). Problém je v tom, že v databázi se primárně pohybujeme pomocí navigátoru - ne pomocí myši. Zadávejte čísla řádků, nebo "další záznam" ap. Když jste přímo v tabulce, tak nejlépe na celém řádku, ne jen 1 políčku (kliknout na šedivé pole úplně vlevo. Aktuální záznam tam má šipku). Vzkoušejte si raději PageUp a PageDown z klávesnice. Měly by fungovat i další klávesové zkratky, ale nevím to jistě :- END, CTRL+End, HOME, CTRL+Home. Popis najdete v nápovědě.
Pro prohlížení tabulek - zejména aby to například zákazníci viděli, používáme formuláře a sestavy (pohledy) + dotazy. Takže zákazník chce například koupenové dlaždice Italské výroby, musíme mít takovou kolonku, a vybereme taliány. Filtr to vybere a můžeme například přímo z tabulky dotazu vybírat. Nebude tam 7000 zápisů, ale jen ty s původem v Itálii. Takže věci, které se sledují standardně (často) zpracujeme jako formulář, který nakrmíme dotazem. Vypadá to esteticky podle toho kolik práce jste na tvorbu náhledového formuláře vložil, nebo jaký máte vkus.

Editoval neutr (13. 9. 2013 13:33:01)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 13. 9. 2013 15:40:59

yao
Člen
Registrace: 13. 9. 2013
Příspěvků: 4

Re: Base zobrazuje podivné výsledky a je pomalé - VYŘEŠENO

MOC vam dekuji za rychlou odpoved!:)
Vyzkousel jsem Vase tipy. Problem se ukazal byt v tom, ze (at uz v tabulce, nebo ve formulari) nejsou nactena vsechna data (proto napriklad vidime zaznam 1 z 50* - hvezdicka je zde dulezita:). Pokud totiz pred prohlizenim kliknu na symbol PRESKOCIT NA KONEC (tim padem se nactou vsechna data), mohu se pote pohybovat klidne mysi jak chci a vse funguje, jak ma. Nez tedy toto vlakno oznacim za vyresene, chci se zeptat, je nejaky zpusob, jak napr formulari rict, aby vzdy nacetl rovnou veskera data, a ne jenom napr. prvnich 50? (abych nemusel vzdy nejdriv klikat na PRESKOCIT NA KONEC)
Predem moc diky,
Honza

Offline

#4 13. 9. 2013 17:12:03

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Base zobrazuje podivné výsledky a je pomalé - VYŘEŠENO

Tohle může být nastaveno jako vlastnost. Já momentálně žádnou vhodnou databázi nemám (používám databáze minimálně). Jenže 7000 zápisů je relativně málo. Neměl by to být žádný problém.
- Načítání je možné přizpůsobit. Najděte si v nápovědě > rejstřík > heslo načtení. princip je v tom, že načítat celé soubory dat není většinou potřeba. Takže když máte například formulář, mívá zobrazený jen jediný, nebo několik málo řádků, respektive relaci. Nikdy ne celou tabulku. Když dáte například číslo řádku, tak se načte jeden, nebo několik málo - ale hned metelesku blesku. Trošku jinak je to u dotazů, ale nad těmi bývají také formuláře. Já mám dojem, že Vy pracujete jen s tabulkami. Existuje lepší možnost - například pracovat se setavami, které se dají také nadefinovat dopředu, nebo s dotazy, které vyberou podle filtru co je potřeba.
- Vlastnost načítání, může být ovlivněna například tím, zda je zdroj dat registrovaný v AOO, nebo nikoliv.
- Podle obrázku používáte AOO, ale je možné, že Vám bude vyhovovat lépe LO.
- V každém případě načtení jen 50-ti záznamů je kvůli rychlosti. Více jak 50 se totiž nevejde na obrazovku najednou.
- pokud by jste pracoval se sestavou registrované databáze, možná by jste si všimnul menšího zpoždění, ale nikterak dramatického.


Doporučuji si skutečně přečíst nápovědu alespoň heslovitě a vše otestovat. Také bych doporučil si předem připravit řazení. Někdy budete potřebovat najít podle názvu, jindy podle jiného ukazatele. Takže by jste měl mít připraveno například dvojí řazení - od A-Z (vzestupně) a od Z-A (sestupně) pro každý typ kolonky, která se hledá nejčastěji. Prakticky bych to dělal jako filtry pro první písmena nebo slabiky slov. Běžný postup je ten, že vytvoříte kategorie (například prací) a místo názvu dáte třeba číselný klíč, tedy klíč neunikátní. Například Stavební práce 100, HSV 10, zdění 1. Dáte vyhledat například 111. Stejně dobře by posloužilo SHZ. Je například možné vytvořit sloupec, kde púovolíte hodnoty null a zkratku dáte jenom na první položky kategorie. Otevřete dokomuent a standardně vyskočí jen položky s popisem a bez popisu jsou skryté. To je postup který lze lépe pochopit na kontingenčních tabulkách - nápověda Calc, nebo v nápovědě pro standardní filtr a autofiltr. Pracovních postupů může být více. proto opravdu doporučuji seznámit se s nápovědou.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 4. 2. 2014 11:22:41

nezapamatovatelnejmeno
Člen
Registrace: 15. 7. 2010
Příspěvků: 24

Re: Base zobrazuje podivné výsledky a je pomalé - VYŘEŠENO

Měl jsem stejný problém. Vyřešen makrem, spouštěným při otevření formuláře - Přejít na poslední záznam, hned poté Přejít na první záznam.

Offline

Zápatí