Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 6. 9. 2013 15:20:21

tnemec
Člen
Registrace: 6. 9. 2013
Příspěvků: 1

LibreOffice 4.1.1. přestal sčítat data na listech

Mám sheet na mzdy, poměrně rozsáhlý dokument a jednou z funkcí je, že má sčítat hodiny na výkazu. Do posledka vše fungovalo a tento měsíc některé lidi a u nich některé dny prostě nezapočte... a když ten vzorec (=sum(rozsah)) zapíšu do jiné buňky, tak to funguje, kde sakra může být chyba? Dělá to naprosto náhodně, resp. nevysledoval jsem tam žádnou zákonitost, od minulého měsíce jsem tam nic podstatného neměnil.

Jsem z toho dost na palici...

Offline

#2 6. 9. 2013 16:55:42

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: LibreOffice 4.1.1. přestal sčítat data na listech

Problém bude v zadávání hodnot. Nejčastější chybou asi bývá špatný formát datumů a času. Stačí kolikrát, aby tam byla čárka místo tečky a sešit to čte jako řetězec (string), a ne jako formát "date, time".
- Takže nejdříve bych doporučil zkontrolovat všechny položky, kde je chyba funkcí CELL("Formát";buňka) - například =CELL("Format";C1) (sešit - funkce Cell). Pak zjistíte co je to za chybu. Když ten vzorec zkopírujete do nějaké pomocné buňky a v C1 máte datumově - časový údaj, tak by Vám to mělo vrátit například D1 - což je správný datumový formát, ale je jich víc. Pokud tam bude D0 - tak je to chyba formátu. Podobně lze testovat funkcí Curent(), Style(), Istext(), ISNonText(), ISNUMBER() a snad i další. Například IsText vrátí TRUE pokud je v buňce text, což je chyba. Takže Pokud si chcete udělat průběžnou kontrolu, nasďte nějakou formu vzroce do podmíněného formátu buněk, ve kterých je datum a čas. Zadejte například žlutý podklad, když tam bude chyba. A máte hned kontrolu. Teda udělat třeba soupisku mezd a nevšimnout si chyby by mohlo být pěkný průšvih
- Další věcí je kontrola > Formát buňky > datum a čas - jako nastavení vlastností buňky. Sešit datum a čas rozpoznává automaticky, pokud tam není zadán manuálně formát například "text", nebo "měna" ap. Tohle se projeví i nechtíc, a lidé jsou na tuhle funkci naštvaní. Když zadají číslo a skočí jim tam datum. Tohle by se Vám mohlo stát, když by jste hodiny kopíroval například z formátu txt, PDF, možná i RTF (RTF je normálně formát vzorců v Calcu).


     Pokud to nebude ani jedna z těchle záležitostí, postněte sem sešit s chybou. Nechte tam jen několik údajů s chybou a bez chyby, aby nikdo nemohl dovodit komu děláte výplatu. Takže proto změňte i některé jméno - například příjmení ap.
     Je možné, že jste zadával jinak, nežli obvykle, nebo jste tím pověřil jiného pracovníka. Také je možné, že na listě s výplatami bylo původně něco jiného a byl tam nastavený jiný formát.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí