Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 8. 6. 2013 09:37:55

Jogin
Člen
Registrace: 8. 10. 2008
Příspěvků: 3

Nastavení barev v DRAW

Mám problémy s nastavením barev.Mohli byste mi poradit zda je to řešeno?

1.    Kreslím zapojení el.vodičů 3 fáze v zapojení domu. Jedu fázi pro odlišení kreslím např. zeleně, další fázi červeně. Zkrátka abych co nakreslím dnes bylo zelené , co budu kreslit zítra bude červené. Myslím tím čáry, objekty, šipky atd. Abych nemusel stále přepínat barvu čára a objektu potřebuji nastavit Draw aby mi kreslil čáry i objekty nebo i všechno ostatní třeba zeleně a aby toto zelené nastavení zůstalo i po uzavření výkresu a programu OO. Stále se mi to po novém otevření programu přebarvuje . Neudrží to nastavenou barvu. Přestavoval jsem to v Nástroje/ Volby/ Barva
Můžete mi poradit jak TRVALE nastavit OO/ Kresba aby byla držena barva při kreslení?
Promiňte, pokud jsem popsal problém moc detailně.

Offline

#2 8. 6. 2013 10:52:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Nastavení barev v DRAW

To je divné - vypadá to spíš jako chyba programu. Zřejmě by jste měl napsat jakou verzi AO, LO používáte.
    Já s Draw-em pracuji málo, jsou tady určitě zkušenější, ale mám makra pro Calc, která Vám dám, pokud budete mít zájem. Uvedu, že by jste mohl místo "zelené" udělat "žluto - zelenou" tak jak říká norma, a mělo by to držet i po uložení a znovunačtení. Možná by jste sem měl postnout příklad. Uživatelé mají různé systémy a mohou určit zda je to chyba programu, Vašeho systému, nabo Vaše - uživatelská.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 8. 6. 2013 14:54:04

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Nastavení barev v DRAW

Dosud jsem se s něčím takovým nesetkal. Barvy jsou obecně v LO a AOO problém, ale zas až takový ne...

Dávejte si pozor, jakou paletu barev používáte. Když si třeba v okně Oblast určíte nějakou jinou než výchozí, po restartu programu bude nastavena zase výchozí. Chcete-li, aby vám vybraná paleta zůstala jako výchozí, musíte ji přejmenovat na Standard. Cesta k paletám je nějaká takováto: /home/petr/.config/libreoffice/4/user/config, ve Windows samozřejmě adresář Data aplikací.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 10. 6. 2013 07:03:10

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Nastavení barev v DRAW

Ideální řešení je začít používat styly ... obdobně jak znáte styly odstavců ve writeru tak jsou i styly graf. objektů v draw. Takže si vytvořte styly pro jednotlivé fáze, stavební konstrukce apod. a pak už jen s danými styly kreslete, případně měňte u nakreslených objektů styl.

Offline

#5 10. 6. 2013 11:01:33

Jogin
Člen
Registrace: 8. 10. 2008
Příspěvků: 3

Re: Nastavení barev v DRAW

Děkuji za informace.


Jogin- mám verzi 3.4.1 AOO341ml(Build 9593)

neutr- Pro výkresy jsem se dlouho rozhodoval co použít aby to bylo všestrané. Zkoušel jsem ProfiCAD-tento je velmi dobrý pro elektrikáře ale pokud se do el. výkresu potřebuje vložit kus stavby tak již jsou problémy. Také jsem zkusil malování ve WIN a nakonec jsem zvolil OO. Nastavení ale se mi nedaří přesto, že se dá použít na kresbu úpravy stavby, zapojení proudu v této stavbě a i například na zhotovení rychlého jednoduchého nákresu součásti nebo kusu nábytku pro truhláře. Je nějaký jiný program, který by nezlobil s barvami? Jinak se dost divím z poznámek účastníků diskuse, že se dost málo používá DRAW. Dále pro nějaký varný postup a znázornění v grafu mi nebylo možno uspět v Calcu nebo v Excelu což se Vám bude zdát asi divné, ale na ose X jsou pohromadě dny, hodiny a minuty a na Y teplota po 10-ti stupních C a také i po desetinách stupně, takže se to nevejde. Snažil jsem se upravit Excel ale nevzal to. Udělal jsem to ale nákresem v OO. Samozřejmě že zobrazení není lineární ale přehled tam je. To jen poznámka.


PetrValach- Mám WIN7 Home Premium. Prohledal jsem v TC Data aplikací. Nenašel jsem palety.


Ondra.kl- V tomto způsobu jsem dokázal pouze měnit vždy jen jeden objekt. Je to ale pracné pro každou ´maličkost měnit styl nebo dělat F11. Nejsem si však jistý, že to dělám správně. Pro každý obrazec jsem otevíral okno Styl. Já bych potřeboval po otevření OO kreslit úplně všechno nějakou zvolenou barvou.
 

Mám zhotovenou knihovnu součástí, které používám, umístil jsem je na okraj výkresu a řeším to tak, že stále používám Kopírovat/Vložit. Tím jsem se vyhnul neustálé změně tloušťky čar, šipek, obrazců. Jsou jednou vytvořeny, pouze jim upravuji velikost nebo délku. Také jsem udělal šablonu s těmito součástmi nic víc ale nedokážu. Pokud by někdo měl zájem se podívat na tento výtvor mohu zde poslat. Nevím ale jak vložit výše jmenovaným soubory  .otg nebo .odg

Editoval Jogin (10. 6. 2013 11:27:57)

Offline

#6 10. 6. 2013 12:04:48

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,678

Re: Nastavení barev v DRAW

Vložení souborů je popsáno v každém prvním příspěvku na každém tématu. Dan sedláček to má také jako odkaz v každém svém příspěvku. Ukládá se to na wiki, ale je možné použít také server "uložto", nebo "letecká pošta".


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 10. 6. 2013 14:20:12

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Nastavení barev v DRAW

ohledně stylů:
- stylistu si můžete připojit k levému / pravému kraji a mít ho zobrazeného furt.
- změnu stylu můžete dělat na výběru: vyberete více položek (ctrl/shift) a pak dvojklik na stylu
- styl můžete "rozlévat" - v panelu klepnete na styl, pak na ikonku "kýblu s vylévající se barvou" - změní se vám kurzor (šipka), klepete na objekty jejichž formát chcete změnit, až změníte vše tak zase klepnete na ikonku "kýblu s vylévající se barvou" a kurzor se vám změní na normální.

Jinak doporučuju silně používat vrstvy.

Offline

#8 11. 6. 2013 00:10:39

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Nastavení barev v DRAW

No ve Windows cesta k paletám je samozřejmě Documents and Settings/Data aplikací/LibreOffice/4/user/config.

Chcete se podělit se svými zkušenostmi všem? Chtěl byste o tom sepsat článek? Pomohl bych vám!!!


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí