Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 25. 5. 2013 11:32:10

desdy01
Člen
Registrace: 25. 5. 2013
Příspěvků: 4

rozdělení osy *VYŘEŠENO*

Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Mám hodnoty (proud v čase) a potřebuju z něj udělat graf. Problém ale nastává, že mám odběr 1,1mA v čase od 0-29uS, pak 2 vteřiny nic a pak zase odběr třeba 0,5mA po dobu 3uS, pak 1,4 a 5mA... když to udělám jako XY graf tak tam není vidět, jak dlouho trvá ten odběr.
Snad Vám pomůže nákres :-)

e5b694be6d.jpg
b0e3c1eb38.jpg

potřeboval bych aby tam (alespoň trochu) byli vidět ty schody

Díky moc za pomoc :-)

Editoval desdy01 (25. 5. 2013 15:37:31)

Offline

#2 25. 5. 2013 13:14:41

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 803

Re: rozdělení osy *VYŘEŠENO*

ASi nejjednodušší variantou je každý schod do jednoho grafu.

Offline

#3 25. 5. 2013 14:03:28

desdy01
Člen
Registrace: 25. 5. 2013
Příspěvků: 4

Re: rozdělení osy *VYŘEŠENO*

takže po mé zkušenosti s Excelem a Calcem, tak ani u jednoho jsem to nenašel, respektive, nedělalo to tak já jsem chtěl :-) . Proto jsem zkusil online vytvoření grafu a takhle služba to umí asi nejlíp (co jsem zkoušel)
http://www.onlinecharttool.com/
http://img580.imageshack.us/img580/4154/51a0b6078fa51.png/

děkuju za pomoc a snad se to bude někdy někomu hodit smile

edit: nastavení "step"

Editoval desdy01 (25. 5. 2013 14:04:03)

Offline

#4 25. 5. 2013 15:21:53

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: rozdělení osy *VYŘEŠENO*

To zřejmě děláte měření v reálném čase?
   Pokud ano, tak bych doporučil spíš zápis do tabulky a pak načítat z tabulky již upravené makrem, nebo vzorcem tak aby byl graf "hezký" - s aktualizací řekněme po sekundě.
   Možná by Vám pomohlo makro na malování čar v sešitě, kterým můžete nasimulovat graf i bez vestavěného objektu "graf".

Sub _DrawLine 'Funguje supr v Calcu
Dim Doc As Object
Dim Page As Object
Dim LineShape As Object
Dim Point As New com.sun.star.awt.Point
Dim Size As New com.sun.star.awt.Size
Doc = ThisComponent
Page = Doc.drawPages(0)
Point.x = 1000
Point.y = 1000
Size.Width = 20000 'souřadnice zjistit zda "x"
Size.Height = 50000 'souřadnice zjistit zda "y"
LineShape = Doc.createInstance("com.sun.star.drawing.LineShape")
LineShape.Size = Size
LineShape.Position = Point
Page.add(LineShape)
LineShape.LineWidth = 30 'Tloušťka čáry
LineShape.LineColor = RGB(0, 0, 0)
dim aLineDash as new com.sun.star.drawing.LineDash
aLineDash.Style = com.sun.star.drawing.DashStyle.ROUND
aLineDash.Dots = 1 'Tohle udělá čerchvané čáry- možno vyřadit
aLineDash.DotLen = 100 'Tohle udělá čerchvané čáry- možno vyřadit
aLineDash.Dashes = 1 'Tohle udělá čerchvané čáry- možno vyřadit
aLineDash.DashLen = 500 'Tohle udělá čerchvané čáry- možno vyřadit
aLineDash.Distance = 300 'Tohle udělá čerchvané čáry- možno vyřadit
LineShape.LineDash = aLineDash
LineShape.LineStyle = com.sun.star.drawing.LineStyle.DASH
End Sub 

   Body nastavíte podle potřeby a můžete udělat jak "pilu", tak "schody" nebo "vějiř" - barvy můžete měnit podle potřeby - například červenou při překročení nějaké hranice a tak dál. Také můžete v nastavení zvolit sešit bez linek a pak je celý sešit grafem. Také je možné malovat do klasického grafu. Faktem je, že to není nejrychlejší makro, ale určitě vyhovuje někdy lépe, nežli původní objekt "graf".

Editoval neutr (25. 5. 2013 15:39:04)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 25. 5. 2013 15:36:53

desdy01
Člen
Registrace: 25. 5. 2013
Příspěvků: 4

Re: rozdělení osy *VYŘEŠENO*

Právěže nedělám... respektive dělám, ale datalogger si ukládá do své vlastní paměti.
tohle má být graf spotřeby co se děje, když se probudí a má nasbírat vzorky

Offline

#6 25. 5. 2013 15:44:19

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: rozdělení osy *VYŘEŠENO*

Potom bych žádný velký problém neviděl. Výstupy jsou zřejmě v CSV, které načtete a pak ho snadno upravíte napříkjlad v pomocném sloupci. Když sem linknete kousek výstupu, tak na to mrknu.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 25. 5. 2013 15:55:02

desdy01
Člen
Registrace: 25. 5. 2013
Příspěvků: 4

Re: rozdělení osy *VYŘEŠENO*

no asi si nerozumíme... jak data vyčíst není problém a to mám hotovo, i zmiňovaný export. Tento graf mám pro "teoretickou část BP" kdy měřím vlastní spotřebu dataloggeru

Offline

#8 25. 5. 2013 16:00:31

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 803

Re: rozdělení osy *VYŘEŠENO*

Grafy v calcu jsou opravdu mizerné. Ale předvedený s pevnými vzdálenostmi mezi body taky není nic moc.

S trochou námahy to lze ošidit pomocí dynamického grafu.

Hodnoty X a Y jsou v bloku A1:B10 a jsou setříděné vzestupně podle sloupce A

A13: Od
B13: Do
C13: Délka

A14: 0           (vkládáme hodnotu, začátek zobrazovaného intervalu)
B14: =A14+C14    (dopočteme, konec zobrazovaného intervalu)
C14: 10          (vkládáme, délka intervalu)

A15: =MATCH($A$14;$A$2:$A$10) (najdeme pozici počátku, nené išetřen případ, kdy zadáte menší hodnotu než je nejmenší hodnota X)
B15: =MATCH($B$14;$A$2:$A$10) (pozice poslední hodnoty)

A17: X   (název proměnné)
A18: Y   (název proměnné)

A18: =IF($B$15>=A$15+(ROW()-ROW($A$17))/2-0,6;INDEX(A$2:A$10;A$15+(ROW()-ROW($A$17))/2);NA())
B18: =IF($B$15>=A$15+(ROW()-ROW($A$17))/2-0,6;INDEX(B$2:B$10;A$15+(ROW()-ROW($A$17)-1)/2);NA())

Buňky A18:B18 zkopírujte dolů podle potřeby

Vyberte blok A18:B??, vložte graf xy s čárami.

Změnou čísel v buňkách A13 lze posouvat zobrazovanou část dat a C13 dynamicky zoomovat do grafu.

Další možné zlepšení např.:
Nějaké posuvníky pro změny hodnot A13 a C13.
Doplnit mezi zobrazované body krajní body okna.

Offline

Zápatí