Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 26. 4. 2013 09:02:09

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Tabulka v cislovanem seznamu

Mam celkem stesti v posledni dobe na zhovadilosti OO.

Chystam pisemku a potrebuju tabulku, kterou mam v cislovanem seznamu prekopirovat do dalsi polozky. A co myslite, ze se stane?
Do vsech bunek tabulky se dopni cisla automatickeho cislovani.

Jedine, jak to jde udelat, je tabulku pretahovat mysi a drzet CTRL, pak to, kupodivu cisla nedoplni, ovsem zase nejde tabulka pokazde pretahnout tam, kde potrebuju.

Pomalu budu hledat cestu, jak ZAPLATIT MS Office a ze skoly tento zmetek pujde po tolika letech pruseru pryc.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#2 3. 5. 2013 14:46:06

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Pane kolego, jde to a naprosto v pohodě. Mohl byste poskytnout příklad?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 3. 5. 2013 15:48:00

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Pokazde, kdyz proste tabulku vlozenou do cislovaneho seznamu oznacim a udelam CTRL + C a CTRL + V na jinou cast cislovaneho seznamu, tak se bunky ocisluji.
Toto udela i Libre Office 4.0.2.2 Portable

http://ulozto.cz/xShAy551/tabulka-test-odt

Editoval Zvedavec (3. 5. 2013 15:52:59)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#4 3. 5. 2013 18:21:49

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Máte pravdu, takhle to nefunguje, ale to je taky správně, protože se vkládaný obsah přizpůsobí stylu odstavce, do kterého je vkládán. Ale mně funguje naprosto v pohodě obyčejné přetahování - označím si celou tabulku (myší nebo klepnutím na příslušné tlačítko v panelu Tabulka) a přetáhnu na požadované místo. Tím se přesune obsah tabulky a vytvoří se tabulka nová, na původním místě zůstane tabulka, ale její obsah zmizí. Pokud chcete tabulku jen kopírovat, držte Ctrl.

Funguje to naprosto bez problémů, já osobně nemůžu chtít víc...

Dík, je to další námět do článku.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 3. 5. 2013 23:21:27

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Je to dost opruz. Napřed je třeba udělat místo (enter), potom smazat vytvořené číslo (BSp) a ještě jednou BSp - kurzor je na levém okraji. Potom ctrl-V další čísla nevytvoří.

Offline

#6 4. 5. 2013 12:51:41

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

lp. napsal(a)

Je to dost opruz. Napřed je třeba udělat místo (enter), potom smazat vytvořené číslo (BSp) a ještě jednou BSp - kurzor je na levém okraji. Potom ctrl-V další čísla nevytvoří.

Pane kolego, četl jste, co jsem napsal?
ŽÁDNÝ PROSTOR VYTVÁŘET NEMUSÍTE!! Máte-li číslovaný seznam a v něm tabulku, kterou chcete zkopírovat, stačí si ji označit a jednoduše přetáhnout (ev. použít Ctrl).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 5. 5. 2013 14:10:42

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Ano, četl.
Když se to tahá myší, tak to trochu funguje (např. přesun ponechává původní tabulku na místě).
Ovšem já při práci prefuruji klávesnici. A s mní to opravdu jednoduše nejde.

Offline

#8 6. 5. 2013 11:08:51

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

PetrValach napsal(a)

Máte pravdu, takhle to nefunguje, ale to je taky správně, protože se vkládaný obsah přizpůsobí stylu odstavce, do kterého je vkládán.

No to je trosku nepresny pohled. Ja KOPIRUJU tabulku a ne nejaky odstavce a tabulka jako SAMOSTATNY objekt ma zustat samostatna, tam zadne doplnovani cisel nepatri.

Nekolik let stary Abiword to pochopi, tak Writer by mohl taky.
Uklidneni, ze mysi to jde, je spatne. Mys nemusi byt vzdycky to, co uzivatel preferuje, navíc uz jen to, ze stejna cinnost kopirovani CTRL C a kopirovani mysi dava ruzne vysledky je blbe.

OO se chova nepredvidatelne a to je moc spatne.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#9 7. 5. 2013 01:05:03

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

lp. napsal(a)

Ovšem já při práci prefuruji klávesnici. A s mní to opravdu jednoduše nejde.

Protože se položka číslování dává automaticky za znak odstavce.

Takže přemýšlím, jak to napravit... prozatím nezbývá než označit buňky tabulky a v okně Odrážky a číslování odstranit číslování.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 7. 5. 2013 01:10:16

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Je ještě jedna možnost, a sice tabulku vkládat do rámce. Ostatně správně by tam měla být vždy.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#11 7. 5. 2013 07:42:20

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

" Ostatně správně by tam měla být vždy."

Jezisi proc? To je proti privetivosti k uzivatelum.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#12 7. 5. 2013 13:22:34

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Zvedavec napsal(a)

" Ostatně správně by tam měla být vždy."

Jezisi proc? To je proti privetivosti k uzivatelum.


Možná, ale ne proti HTML konotaci. Tím se taky zajistí, aby se tabulka opravdu, ale opravdu nechovala stejně hrozně jako ve Wordu.

Editoval PetrValach (7. 5. 2013 13:23:18)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 7. 5. 2013 17:50:18

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Tak neviem. Skúšal som jak LO tak AOO a v obidvoch to funguje normálne. S CTRL to tabuľku prekopíruje a nepridá žiadne číslovanie. Dovolil som si pridať malé videjko:


Test Tabulky

Editoval Roman Toman (7. 5. 2013 18:15:41)


Win XP Pro SP3, LibreOffice 5.0.5

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#14 8. 5. 2013 00:06:37

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Roman Toman napsal(a)

Tak neviem. Skúšal som jak LO tak AOO a v obidvoch to funguje normálne. S CTRL to tabuľku prekopíruje a nepridá žiadne číslovanie. Dovolil som si pridať malé videjko:


Test Tabulky

Ano, to víme :-) výše uvedeným pisatelům to ale zjevně nestačí. Sice mě nenapadá, k čemu bych přidávání položek seznamu do tabulky využil, ale je to prostě korektní postup. Naopak, pokud by tabulka nebyla ohraničená, svůj účel to mít může - a pak by se tam číslování dodatečně přidávalo obtížněji nebo obtížně.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#15 8. 5. 2013 09:02:05

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 479

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Alo jo, vsechno je v poradku, tak se poplacejme po ramenou. Par blbcu se divi, ze neco nefunguje jak ma v tak paradnim baliku.

Jenom se nedivte, ze po dalsich deseti letech bude OO ve stejnych srackach, jako je ted.

Editoval Zvedavec (8. 5. 2013 09:02:36)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#16 8. 5. 2013 20:23:04

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 790

Re: Tabulka v cislovanem seznamu

Roman Toman napsal(a)

Tak neviem. Skúšal som jak LO tak AOO a v obidvoch to funguje normálne. S CTRL to tabuľku prekopíruje a nepridá žiadne číslovanie.

Zkuste to taky pomocí klávesnice.

Chování je jasně neintuitivní a podle mého názoru i chybné. To že to lze nějak obejít na mém názoru nic nemění. Pokud kopíruji objekt (tabulku) bez nastaveného číslování v buňkách, tak obvykle není důvod, aby se jednotlivé buňky tabulky automaticky očíslovaly. Navíc je toto chování nekonzistentní, zkuste třeba zkopírovat řádek s nastavením pozadí nebo barvou písma do seznamu. Podle výše uvedené logiky by se měl přebarvit podle formátování zdroje.

Nicméně, debata na téma líbí - nelíbí obvykle nemá smysl, stejně jako debata na téma "co je chyba" - "co je vlastnost".

Offline

Zápatí