Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 14. 3. 2013 22:44:01

eurobutik
Člen
Registrace: 15. 12. 2012
Příspěvků: 2

Propojení sešitů - VYŘEŠENO

Dobrý den,
prosím o radu jak můžu propojit dva nebo více sešitu ?? Npř: V sešitu č. 1 napíšu výrazy Babička,dědeček nebo 1,2 atd. Jakmile budu vypisovat sešit č. 2 (kterýkoliv list ) a Napíšu opět slovo Babička,tak se mi toto slovo podbarví ,jako upozornění že je již napsáno v sešitě č.1
Předem děkuji za radu

Editoval eurobutik (16. 3. 2013 14:58:25)

Offline

#2 15. 3. 2013 07:03:00

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Propojení sešitů - VYŘEŠENO

Řešení může mít více podob a sice podle účelu. Nejsnadnější bude asi soustředit do jednoho sešitu nebo jiné databáze všechny kontrolované pojmy. Tato databáze (sešit) by měla umět kdykoliv po zavolání automaticky aktualizovat předem definované sešity. To je možné například pomocí vestavěných funkcí - například "aktualizece externích dat", ale já bych pro Calc doporučoval makra. Konkrétně se zabudovaným postupem - buď obarvit, nebo vytvořit přímo odkazy na stejný (podobný) termín v jiných sešitech. To je možné například snadno na základě zápisu nové položky pomocí dialogu. Takže jde také o to, do jaké míry si budete přát zautomatizovat práci. Variant tohoto typu se najde asi mnoho.


   Pravdou je, že to co popisujete je typický příklad práce s databází. Proto bych doporučil spíš zpracovat téma v "Base" a ne Calcu.


   Ještě bych Vás rád upozornil, že byste měl mít vytvořen konkrétnější dotaz. Mně osobně se stalo (k mé blbosti opakovaně), že jsem vytvořil celou koncepci a když jsem ji poslal tazateli, tak ji buď vůbec nepochopil, nebo přišel na to, že si to představoval jako "Hurvínek válku" - že sice dostal co chtěl, ale pro daný účel se to stejně nehodí. Ve výsledku pak chtěl něco úplně jiného. nejhorší jsou tazatelé, kteří právě chtějí poradit tak jako Vy a problém definují jako určení koncepce - tedy velice obecně a de facto "vágně".
   Když by jste byl "zbrusu novým" uživatelem (například s prifilem blabla - niktoško - G-mail), tak bych Vás určitě bez velkého přemýšlení odkázal na manuál, pokud bych Vám vůbec odpověděl. Také asi reakce ostatních přispivatelů by byla více méně obecná, stručná a možná i negativní.


   Pokud tedy chcete poradit už v koncepci práce, tak byste měl vyjádřit více pozitivních detailů. (Například : počet sešitů 5, objem dat v sešitu od 1000 sloupců x 15 řádků po 100000 sloupců, počet sešitů bude konstantní - nebo nebude a budou se postupně přidávat, ap.) Současně a to bych zdůraznil by mělo být uvedeno negativní vymezení. (Například propojení sešitů jsem odzkoušel, ale je to nevhodné - pomalé ap,. Pozorně jsem prohledal všechny vyřešené příspěvky z historie a nic vhodného jsem nenašel. Prohledal jsem i překlady hesel v cizích fórech a také nic, a tak dál vše, co jste zkusil.)
- Mimochodem v minulosti se řešilo mnoho podobných potřeb. Otevřete si zde záložku "hledat" a zvolte více vhodných typických hesel a dejte vyhledat postupně všechna hesla (jednotlivě i v kombinaci pokud je mnoho zobrazených příspěvků) nejprve v názvech a pak i v textech.
   Pokud tak neučiníte, dostane se Vám stejně nejprve místo odpovědi dost podobných dotazů - "a zkusil jste..?"


   V nejhorším případě uveďte například to, že "nevíte ani odkud začít". Za takový dotaz se nikdo stydět nemusí, ale napsat do příspěvku například "děkuji tohle jsem také věděl" by mohlo dost lidí naštvat. No a v takovém případě příště už raději nic nežádejte. Nedomnívám se, že je to zrovna Váš případ, ale píšu to proto, že si to přečtou i potenciální další tazatelé.

Editoval neutr (15. 3. 2013 07:08:08)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 15. 3. 2013 21:06:31

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Propojení sešitů - VYŘEŠENO

Na toto jste se tu již ptal,

postup je stále stejný. Pro lepší pochopení přikládám testovací soubor.
Zvýraznění duplicit.ods

Podmíněné formátování v článku p. Poláka Calc: Podmíněné (i nepodmíněné) formátování a styly

Stále mi není jasné, zda se jedná o jeden sešit a funkcionalitu mezi listy, nebo potřebujete pracovat s více dokumenty.
Pro ten druhý případ, platí má odpověď na Vaši otázku Hledání slov v sešitech?.



;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí