Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 14. 1. 2013 14:40:53

nezapamatovatelnejmeno
Člen
Registrace: 15. 7. 2010
Příspěvků: 24

Zákaz tisku vzorce s nulovým výsledkem

Dobrý den. Prosím o radu: Do 2. listu přejímám pomocí vzorce hodnoty buněk z listu prvního. Pokud je v 1. listu prázdná buňka, ve 2. se objeví nula. Když zadám do nastavení listu zákaz tisku nulových hodnot, Calc zřejmě bere v potaz to, že v buňce je vzorec, i když není zobrazen, zobrazena je 0. V náhledu tisku se pak objevují čisté listy. Jde nějak nastavit, aby tyto prázdné listy nebyly zahrnuty do tisku? Děkuji.

Offline

#2 14. 1. 2013 19:06:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,137

Re: Zákaz tisku vzorce s nulovým výsledkem

Nepomohlo by, když by jste ve druhém listu zadal něco jako IF(Vstup.Buňka = 0;"";Vstup.Buňka),
tedy ve vzorci který převádí nějak zabudujte nějakou takovou podmínku, která v případě prázdné buňky zadá uvozovky "".
   Když tak sem ten vzorec napište. A snad se to vyřeší rychle. Pak už asi vyřešíme i ten tisk.

Editoval neutr (14. 1. 2013 19:07:55)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 15. 1. 2013 09:00:57

nezapamatovatelnejmeno
Člen
Registrace: 15. 7. 2010
Příspěvků: 24

Re: Zákaz tisku vzorce s nulovým výsledkem

Dekuji. Zkusil jsem to, vzorec funguje, tj. buňky jsou prázdné (tedy kromě vzorce). Při náhledu jsou ale zobrazeny stále prázdné strany. Mělo by to fungovat takto: v listu 1 je možné přidávat další záznamy bez toho, aby bylo nutné je zadávat do dalších listů. Formátování ve 2. listu je podmíněné, takže ohraničení je jen u vyplněných buněk. Do tisku chci ale pochopitelně zahrnout jen neprázdné buňky. Lze to samozřejmě řešit tak, že v listu 2 až x budu kopírovat vzorec odkazující na odpovídající řádek z listu 1 vždy jen na poslední řádek se záznamem, ale chtěl jsem to zjednodušit, aby stačilo nová data zadávat jen v listu 1 a do dalších listů už nezasahovat.

Offline

#4 15. 1. 2013 14:21:26

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,137

Re: Zákaz tisku vzorce s nulovým výsledkem

Já teď nemám vůbec představu, co tím myslíte. Jde už jen o ten tisk že? Pokud se Vám v listu 2 zobrazují jen chtěné hodnoty - nemusíte zadávat zákaz tisku nulových nebo i jiných hodnot.
   Tím, že jsou vzorce "neviditelné" můžete předformátovat na listu 2 více řádků. Pak už stačí jen dopsat na listu1 vstupní data a v listu2 se zobrazí automaticky.
   Aby tam nebylo zbytečně moc "předformátovaných řádků" tak by to chtělo jednoduché (nahrané) makro. Možná by pomohl seriál od Dana Sedláčka. Uděláte si tlačítko v listu1 a k němu makro připojíte. Stiskem tlačítka přidáte řádek a je to.
   Možná jsem ale dost dobře nepochopil, co požadujete.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 15. 1. 2013 14:42:35

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,137

Re: Zákaz tisku vzorce s nulovým výsledkem

Ještě mne napadlo, že možná potřebujete přednastavit tiskovou frontu. Nejlepší je tisknout vybrané buňky - "tisk - obecné - tiskárna - (rozbalit pod oknem křížek)".
  Na kartě OpenOffice.org.Calc je volba pro potlačení prázdných stránek. Dál by to chtělo nastavit tisk v "nastavení tiskárny" a tam je také podobná volba. Navíc zvolíte přizpůsobení a tak dál.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 16. 1. 2013 13:39:58

nezapamatovatelnejmeno
Člen
Registrace: 15. 7. 2010
Příspěvků: 24

Re: Zákaz tisku vzorce s nulovým výsledkem

Ještě jednou děkuji za odezvy. Nepopsal jsem svůj problém dost jasně, takže to zkusím ještě jednou. Mám list Zákazníci, u kterého předpokládám postupné vkládání dalších záznamů. Do buněk listů Leden, Únor,... Prosinec odkazuji obsah buňek z l. Zákazníci (=Zákazníci.B1 atd.). Mým cílem bylo, abych mohl vkládat další záznamy do listu Zákaznící a tyto změny se mi automaticky objevovaly v dalších listech. Problém je, že buď v dalších listech nechám jen aktuální počet řádků vyplněných vzorcem s odkazem (např. Zákaznici.B2) a po přidání dalšího záznamu do listu Zákazníci budu muset přidat odpovídající odkaz do dalších litů na další řádky (Zákazníci.B3...), nebo předvyplním vzorci sloupec B1 až B1000 v listu Leden (a dalších). V tom případě ale při tisku Calc vnímá tyto řádky jako vyplněné (byť jen vzorcem, jehož výsledek - prázdný řetězec - se nezobrazuje) a chce je tisknout. V nastavením OOo mám zaškrtnuto "Potlačit výstup prázdných stránek", v nastavení Formát/Stránka/Listu mám odškrtnutý tisk nulových hodnot. Výsledkem je přesto cca 34 stránek jen s hlavičkou a patičkou, jinak prázdných. Makro by bylo řešením, ale rád bych, aby se k souboru dalo přistupovat i z PC s MS Word.

Offline

#7 16. 1. 2013 15:23:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,137

Re: Zákaz tisku vzorce s nulovým výsledkem

Nevím, jestli jste vyčerpal všechny možnosti nastavení tisku, ale vypadá to logicky. Když by se i všechny buňky ve vlastnostech (buňky) odškrtly, tak pšes to počítač ví, že tam něco je a vytiskne prázdnou stránku. Problém je také v tom, že by se vždy Musely kontrolovat prázdné stránky, protože případ od případu to může být jinak (pak už se vyplatí tisknout jednotlivě).


1.  Možná by pomohlo podmíněné formátování buněk. Například je-li buňka = 0, tak zakázat tisk buňky. Což se nastavuje právě v dialogu stylu přidruženého k podmínce. Ale Vy jste psal něco v tom smyslu, že stejně i přes zákaz jedou prázdné listy tiskárnou. To se ale může možná (teda téměř jistě to vím) nastavit právě na tiskárně a nejen v OOo. Takže pokud jste udělal všechny kombinace nastavení OOo a tiskárny, doporučil bych asi trik:


2.  Stránky tisknout bez záhlaví a zápatí. Potom se na nich nic nevytiskne a jen projedou skrz tiskárnu. Takže to je takové netechnické řešení a jde o to, jak často to děláte, a nebo zda to dělá ještě někdo jiný, kdo by z toho byl paf.


3-  Jinou cestou je řídit tisk makrem. Makro si zjistí, že je stránka prázdná, a nedá pokyn k tisku. Pokud tam něco je, nebo i více stránek, tak pokyn dá. Prázdné stránky přeskočí pomocí jednoduchého dotazu vloženého mezi iterátor, který makro řídí. Vše je možné dát pod jediné tlačítko a pak už se o nic starat nemusíte, jen o to, aby byla připravena tiskárna. Dokonce myslím, že by to mohlo vytvořit i čekající tiskovou úlohu (tiskovou frontu) na tiskárně nebo do souboru.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 16. 1. 2013 17:02:48

nezapamatovatelnejmeno
Člen
Registrace: 15. 7. 2010
Příspěvků: 24

Re: Zákaz tisku vzorce s nulovým výsledkem

To, že je možno zakázat tisk buněk pomocí podmíněného formátování, jsem nevěděl, ačkoli jsem podm. f. použil na ohraničení/neohraničení buněk. Ale ani toto nefunguje. Zkusil jsem to doma v LO. Ještě to vyzkouším v práci v OOo, kde by to bylo používáno. Je to zvláštní, protože na listu není vůbec nic (záhlaví a zápatí deaktivováno), buňky je zakázáno tisknout, volba "Potlačit výstup prázdných stránek" je aktivována, přesto je v náhledu plno prázdných stránek. Doma mám tiskárnu Epson a Linux, v nastavení jsem žádnou možnost, která by mohla pomoci, nenašel. V práci je tiskárna síťová, ke které nemám admin. přístup, takže to taky moc nevidím.
Mělo by to být používáno více lidmi, sám bych neměl problém ani s makrem, tím méně s pečlivým nastavením, které strany vytisknout. Jen jsem to chtěl udělat co nejjednodušší pro všechny uživatele a nezávisle na tom, jestli je soubor otevřen v OOo, nebo ve Wordu. (Což by zřejmě makro nedovolilo.)
Ale i tak děkuji za ochotu pomoci.

Editoval nezapamatovatelnejmeno (16. 1. 2013 17:08:43)

Offline

#9 26. 1. 2013 20:40:38

Lord killer
Člen
Registrace: 9. 12. 2007
Příspěvků: 43

Re: Zákaz tisku vzorce s nulovým výsledkem

Jestli tomu dobře rozumím, tak potřebujete nastavit tiskovou oblast. V menu Zobrazit přepněte pohled na Náhled zalomení stránky a nastavte si oblast, kterou chcete tisknout. Předpokládám, že tím odstraníte problém s tiskem buněk/stránek které nechcete.

Offline

#10 28. 1. 2013 10:31:40

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Zákaz tisku vzorce s nulovým výsledkem

Pokud jde o vyřadení řádků z tisku, asi bych to řešil pomocným sloupcem a filtrem.
Vzorec v pomocném řádku zjistí, jestli se řádek má tisknout (true/false) a filtrem se tyto řádky skryjí.

Pokud se mají skrývat sloupce, může se vzorec použít také, ale skrytí/odkrytí je asi vhodné řešit makrem. Makro může také obsloužit i ty řádky - člověk přece jen občas zapomene. Prázdné stránky sice vadí esteticky, ale skryté nevytisknuté řádky mohou vadit víc.

Offline

Zápatí