Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 24. 11. 2012 20:14:14

Borkvetos
Člen
Registrace: 18. 6. 2012
Příspěvků: 10

Datum na text - VYŘEŠENO

Dobrý den všem
Nyní řeším problém s převodem data na text. Konkrétně z formátu 1.1.1980 na "Prvního ledna tisíc devětset osmdesát".
Možná to tu někde je, ale v tom množství dotazů se mi to nepodařilo najít.
Za radu předem děkuji.

_______________________________________________
Značím jako vyřešené

;o)

Editoval sedlacekdan (3. 12. 2012 16:57:06)

Offline

#2 25. 11. 2012 14:31:18

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

To se řeší jen pomocí nastavení formátu data. Vyberte pole kde má být ten určitý druh a zvolte dialog formát buňky - čísla, datum, vědecké ap. Vyberte datum a ve vedlejším sloupečku už máte nabídku možností jak psát formát datumu. Tedy pokud by to měl být jen text bez čísel, nebo tam nebude žádný Vám vyhovující, vytvořte si vlastní formát.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 25. 11. 2012 21:11:53

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

No nevím jestli jde nastavit zrovna takovýto formát data.

Problém je ve dnech a rocích, které podle mého neumí OO převádět do textové podoby.
Zde je výpis formátovacíh znaků pro data v OO.

Měsíc jako číslo 3. - M
Měsíc jako číslo 03. - MM
Měsíc jako zkratka názvu měsíce led–pro - MMM
Měsíc jako text leden–prosinec - MMMM
První písmeno názvu měsíce - MMMMM
Den jako 2 - D
Den jako číslo 02 - DD
Den jako zkratka názvu dne po–ne - NN nebo DDD
Den jako text pondělí až neděle - NNN nebo DDDD
Den následovaný čárkou, jako neděle, - NNNN
Rok jako číslo 00–99 - YY
Rok jako číslo 1900–2078 - YYYY
Kalendářní týden - WW
Čtvrtletí jako zkratka Q1 až Q4 - Q
Čtvrtletí jako text 1. čtvrtletí až 4. čtvrtletí - QQ
Letopočet, zkratka - GG
Letopočet, celý název - GGG
Počet roků v letop., bez nuly u roků zadaných jedinou číslicí - E
Počet roků v letop., s nulou u roků zadaných jedinou číslicí - EE nebo R
Letopočet, celý název a rok - RR nebo GGGEE

;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 26. 11. 2012 06:48:39

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Docela by mne zajímalo proč se má datum převádět do textového formátu. Napadá mne jediná aplikace - tedy konkrétně strojní čtení. To však asi datum přečíst umí. Jedině mne napadá, že vytváříte čtečku vlastní výroby. To by asi nebylo nic divného kdyby to ovšem bylo ve Writeru ale v Calcu?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 28. 11. 2012 21:44:23

Borkvetos
Člen
Registrace: 18. 6. 2012
Příspěvků: 10

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Díky za odpověď
řeším problém formuláře pro automatické vyplnění několika dokumentů ve kterých se více dat opakuje. V jednom dokumentu se vyskytuje převod data z číselného formátu do textu (ne jen Led-Pros ale i prvního-třicátého). a v dalším dokumentu budu potřebovat převod částky na text.

Offline

#6 29. 11. 2012 06:35:00

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Aha - tedy něco jako když se vypisuje poštovní poukázka kde se částka vypisuje slovy. Na to opravdu formát není vhodný. Zbývá jedině použít makro.
Vstup asi nejlépe dialogem do kterého se zadá datum (pro částku podobně) klasicky a makro ho přežvejká na slova. Jsou tam nějaké požadavky typu vyskloňování, nebo vypsání částky dohromady? Tedy je li potřeba například "jeden tisíc sto dvacet dva", nebo "jedentisícstodvacetdva". Další věcí - lze předpokládat dělení slov? A tak dál. Možná by bylo lepší dát sem ukázku. Může tam být dost "špeků" - viz například poštovní poukázka, které částku vyjadřuje slovem, ale haléře klasicky a tak dál. Formuláře jsou často krmeny z databáze - má to být s databází?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 29. 11. 2012 07:19:28

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Ako inšpiráciu si pozrite napr. moje rozšírenie pre prevod čísla na text - prevod "tisíc devětset osmdesát" tam nájdete, skloňovanie "prvního" sa musí doprogramovať. A ešte rozšírenie pre vkladanie aktuálneho dátumu, kde nájdete aj vkladanie skloňovaného názvu mesiaca "ledna".

Offline

#8 29. 11. 2012 19:27:02

Borkvetos
Člen
Registrace: 18. 6. 2012
Příspěvků: 10

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

jde o automatizované vyplňování dokumentů nutných při pořádání svatby cizinců, včetně přípravy pro překlady.
Mnoho dokumentů obsahuje stejné informace (jména, adresy,...) a tak jsem se rozhodl zjednodušit jejich vyplňování. V překladech se může vyskytnout i přepis data narození do textu, můžou tam být i mezery, skloňování by bylo asi vhodné, k dělení slov by dojít nemělo (je to samostatný řádek v dokumentu, plná šíře listu A4).
Makra jsou pro mne stejně srozumitelná jako rovnice v chemii. Popravdě je neumím ani použít.
Moje představa formuláře je taková že na první stránce vyplním dotazník (jména, adresy, datumy, ....) a na ostatních stránkách budu mít postupně všechny dokumenty automaticky vyplněné a připravené k tisku.

Editoval Borkvetos (29. 11. 2012 19:31:37)

Offline

#9 29. 11. 2012 20:45:14

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

To je poměrně zajímavá aplikace a zdaleka ne jednoduché řešení. Předpokládáte sešit jako základní zdroj všech dat. To je asi správná úvaha. Lze to zařídit. Problém bude podoba těch několika různých formulářů. Mohou to být přizpůsobené listy Calcu, které se nejlépe zaktualizují. Na tiskovém výstupu nikdo nepozná, že je to z tabulkového procesoru. Vše se odehraje v jediném sešitě. Pravdou je, že tam mohou být i překlady, které se budou zřejmě jen málo odlišovat. Ale bude nutné kontrolovat "nepřekročení" kolonek.
  Typické řešení by vycházelo z databáze, a formulářů XML. Takže pokud by to bylo pro nějaký orgán, nebo úřad, mělo by to být standardně. Pokud je to unikátní pokus, doporučil bych ten Calc a sice následně:
  První list soustředí všechna různá data bez ohledu na formuláře - centrální vstupy. Jednotlivé listy naformátované do podoby formulářů. Tam je problematika toho, že se políčka musí přizpůsobit předtištěným kolonkám (formulář cizinecké policie?). Ale jde to dobře, kdyř políčka přizpůsobíte nascanované předloze.
No a pak už jen tlačítkem kopírování (lze to i bez maker, jen pomocí vzorců, pokud nedojde k problémům s velikostí obsahu). Na každé stránce by měl být zřejmě český formulář a cizojazyčný. Tím bych asi začínal a pak soustředit všechny společné kolonky na první list. Pokud bude v první buňce A1 - list1 například Jméno, budou v příslušných kolonkách jen odkazy = list1.A1 a podobně.
  Mrkněte na to, jak se spouští makra - seriál Dana Sedláčka a pak mrkněte na rozšíření ing Pastierika. Až budete mít naskenované předlohy a nebudete si vědět rady určitě Vám pomůžeme.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 29. 11. 2012 21:54:43

Borkvetos
Člen
Registrace: 18. 6. 2012
Příspěvků: 10

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

V podstatě taková je má představa. Teď už jen dořešit ty převody data z čísel na text.
Dík za pomoc.

Offline

#11 30. 11. 2012 06:24:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Takhle by to stačilo?
Datum na text.ods

Oprava chyby - rok 2000 házel chybu - opraveno. Chyba je v buňce B7 - list soubory zdrojů. Správně je vzorec takto :

=IF(A7=0;"";VLOOKUP(A7;A56:B154;2))

Pokud stahujete po 1.12.2012, mělo by to být v pořádku. Pokud ne opravte to. Chybu vyhodí každé datum roku 2000

Editoval neutr (1. 12. 2012 06:28:38)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 2. 12. 2012 10:12:17

Borkvetos
Člen
Registrace: 18. 6. 2012
Příspěvků: 10

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Ještě řeším problém "nehodící se škrtněte" chtěl bych to udělat tak že mimo tisknutelnou oblast budou pro každý výběr dvě buňky. V jedné bude dotaz na daný výběr a ve druhé se bude vybírat pomocí X, X znamená škrtnout. A ve formuláři by se daná nehodící se varianta zobrazila jako přeškrtnutý text. stále někde dělám chybu a nedaří se mi to. Zkoušel jsem to pomocí podmíněného formátování. rovněž jsem to zkoušel pomocí podmínky, ale vždy text přebral formát cílové buňky.

Offline

#13 2. 12. 2012 11:25:10

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Ve formátech existuje možnost vložit přeškrtnutý text. Je otázkou jak to aktivivat. Píšete, že si představujete vyplnění příslušné kolonky pomocí písmene "X", což je reálné.
Mělo by to chodit jen za pomoci podmíněného formátu (o makrech nehovořím - těmi to jde samozřejmě také, zejména ve spojení se zaškrtávacími tlačítky ap.).
Bohu žel zde se může vyskytovat chyba systému. Záleží asi na více věcech jako je operační systém,, verze OO/LO a podobně.
Přes to spíš předpokládám, že neumíte nastavit podmínku pro formátování. Mělo by to fungovat takhle:
1. Do buňky, která má mít možnost normálního, nebo přeškrtnutého textu vložíte podmíněné formátování:
2. Zvolíte Vzorec. (Ne podmínku buňka =, <, >, a tak podobně) kde je vložíte dotaz například takovýhle:
   IF(C1 = "X";True;False) a přiřadíte styl - ten určuje vše - například podbarvení, orámování, velikost písma, druh a samozřejmě také efekty pro písmo - tedy přeškrtnuté. Tady musíte dát pozor, aby ten styl byl přiřazen s podmínkou. Proto se při vytváření takový styl musí pojmenovat - jinak se projeví jako "nepojmenovaný" a vy ho většinou pro to nepřiřadíte k podmínce.
3. Odzkoušíte. V políčku s formátem musí být něco napsáno, aby se to mohlo projevit na změně formátu.

  Problém může být ve formátu podmínky. Někdy stačí pouze "IF(...)", jindy tam musí být "=IF(....)". Po úspěšném odzkoušení nezapomeneme uložit, jinak se formáty ztratí.

  Tisknutelnost se nastavuje ve vlastnostech buňky. Takže si nedělejte starosti. Označte celou oblast jako tisknutelnou (jinak to ani nejde) a buňky které se nemají tisknout prostě tiskárna ignoruje.

  Někdy právě blbne uložení formátování, ale to má různé příčiny, takže jedině ukázat co Vám nechodí. Takhle slovně to asi nebude k ničemu.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 2. 12. 2012 14:05:27

Borkvetos
Člen
Registrace: 18. 6. 2012
Příspěvků: 10

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

dík vyzkouším

Editoval Borkvetos (2. 12. 2012 14:07:15)

Offline

#15 3. 12. 2012 15:02:48

Borkvetos
Člen
Registrace: 18. 6. 2012
Příspěvků: 10

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

nakonec stačilo v dialogovém okně jako podmínku zadat vzorec ve formátu J5="X" a přiřadit styl jakým se má formátovat. Teď už to jede jak má.
Díky za pomoc.

Offline

#16 4. 3. 2015 13:07:21

Marrtt
Člen
Registrace: 25. 2. 2015
Příspěvků: 115

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Dobrý den
prosím o pomoc při řešení načítání z dialogového okna

dimenzování jsem prověřil:
...
dim dlg_hodnoty as object
dim datstat_val as object     rem datum změnového výpisu
dim numstat_val as object     rem číslo změnového výpisu
...

definice buňky:
...
y=2
datstat_val = Strana_1.getCellByposition(y,r)
y=3
numstat_val = Strana_1.getCellByposition(y,r)
...
a dialog:

DialogLibraries.LoadLibrary("Standard")
dlg_hodnoty = createUnoDialog(DialogLibraries.Standard.hodnoty)

if dlg_hodnoty.execute() = 1 then
numstat_val.string = dlg_hodnoty.model.dnumstat_val.text - tohle funguje
datstat_val.date = dlg_hodnoty.model.ddatstat_val.date     zde hlásí chybu "vlastnost nebo metoda nenalezena"(je špatně koncovka DATE??)
nenašel jsem nikde seznam koncovek pro přenos formátů z dialogu do makra

Děkuji
Martin

Offline

#17 4. 3. 2015 14:33:07

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Datum a čas je Calku deklarován jako long. DATE, nebo NOW (datum + hodina+minuta + sekunda). Takže máte nějakou proměnnou (XYZ) které přiřadíte XYZ = DATE. Potom musí být Dim XYZ as Long.
     V Base je to maličko jinak. Podívejte se do nápovědy pro Calc - datumové a časové funkce. Tam to najdete. I když jak na to koukám, tak to chcete do dialogu, který má ovládací prvek 'datumové pole'. Datum je definované také jako textová forma.
     Zřejmě jste to někde opsal, ale když je tam v názvu 'Val' tak je to Value jako číslo. Jinak je tam String jako řetězec. Takže deklarujte :
dim numstat_val as Long


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#18 4. 3. 2015 15:02:10

Marrtt
Člen
Registrace: 25. 2. 2015
Příspěvků: 115

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

dim numstat_val as object     rem číslo změnového výpisu tahle deklarace funguje (načítání textu z dialogu)
datstat_valje buňka, proto je deklarována jako OBJECT, má přiřazeno umístění= Strana_1.getCellByposition(y,r)
potřebuju jí přiřadit hodnotu z dialogu z datového pole, které se jmenuje dnumstat_val (kontroloval jsem i jméno datového pole v dialogu)

použil jsem příkaz
datstat_val.date = dlg_hodnoty.model.ddatstat_val.date (zkoušel jsem koncovky "STRING","VALUE", nic nefunguje, ta hodnota se nenačítá)

stejný problém mám při načítání z dialogového pole Currencyfield - nemůžu tu hodnotu dostat do buňky

Offline

#19 4. 3. 2015 15:03:25

Marrtt
Člen
Registrace: 25. 2. 2015
Příspěvků: 115

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

a nic jsem neopsal - všechno jsem poctivě vypotil podle návodů... :-)

Offline

#20 4. 3. 2015 15:23:46

Marrtt
Člen
Registrace: 25. 2. 2015
Příspěvků: 115

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

jediná kombinace, která něco přenese, je
datstat_val.string = dlg_hodnoty.model.ddatstat_val.date Ale výsledek je bastard, který není datum, ale řetězec 20150301

Offline

#21 4. 3. 2015 15:27:11

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Aha rozumím. V dialogu máte prvek, který neumíte načíst. Když kliknete do Dialogu na prvek - vlastnosti, tak to tam bude. Možná budete muset neprve načíst do proměnné a tu pak teprve vložit do buňky.
     Někdy se stává, že prvky nemají správně identifikaci. Například 3 tlačítka mají název Button1. Názvy tam ale bývají 2. Jeden 'vnější' a druhý 'vnitřní'. Někdy bývaly problémy s aktivací. To se dělo právě tehdy, když nebyly ovládací prvky správně označeny.
     Ovšem takhle bez ukázky těžko poradit. Někdy stačí změnit nastavení, jindy je potřeba změnit koncepci. Problém může být u pole se seznamem. To potřebuje v dialogu databázi i když normálně (bez dialogu)funguje i bez ní.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#22 4. 3. 2015 15:28:46

Marrtt
Člen
Registrace: 25. 2. 2015
Příspěvků: 115

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

oprava: datového pole, které se jmenuje dnumstat_val --jmenuje se samozřejmě ddat_val (val jako hodnota, zadaná v dialogu, označení nezávisle na formátu)

Offline

#23 4. 3. 2015 15:51:34

Marrtt
Člen
Registrace: 25. 2. 2015
Příspěvků: 115

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

může to souviset s nastavením formátu data v dialogovém poli (vlastnosti) a formátem buňky, do které se má zapsat? nefunguje mi to ani přes pomocnou proměnnou - už jsem z toho na prášky!!! Můžu i poslat část dat s textem makra pro vyzkoušení (ale jak se posílá dialog??).

Offline

#24 4. 3. 2015 16:07:47

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

Normálně to nainstalujte jenom do sešitu. Vy to máte v makrech pro celé AOO (LO). Zkopírujte to do sešitu i ten dialog a pošlete to v kuse. Tam je jenom maličko jiné volání.
     Můžete také jen vyexportovat jen knihovnu dialogu a maker. To pak poslat samostatně. Když se mrknete v okně IDE nad lištu jsou tam ikony pro export a import. je tam jak Basic, tak dialog.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#25 4. 3. 2015 16:44:34

Marrtt
Člen
Registrace: 25. 2. 2015
Příspěvků: 115

Re: Datum na text - VYŘEŠENO

tak tohle je asi turecky - nerozumím z toho ani slovo...jsme každý někde jinde a co je pro vás běžná věc, je pro mě španělská vesnice. Každý holt umíme něco jiného...já to nějak zkusím.

Offline

Zápatí