Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 23. 8. 2012 12:53:30

ertezet
Člen
Registrace: 24. 9. 2010
Příspěvků: 35

Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

Dobrý den,

potřeboval bych poradit jak mohu provést editace výsledku určitého vzorce. Příklad: vzorec mi vygeneruje výsledek v textu, tuto větu: "V ceně zahrnuto pronájem a strava" ale například bych z výsledku chtěl umazata "a strava", tak to nejde protože když do výsledné buňky udělám doubleclick tak se samozřejmě zobrazí vzorec. Ideální by bylo kdybych udělal doubleclick a zobrazil se místo vzorce pouze výsledný text, který bych si zeditoval dle libosti.

Díky moc

Radek

______________________________________
Značím jako vyřešené

;o)

Editoval sedlacekdan (16. 9. 2012 18:51:38)

Offline

#2 23. 8. 2012 13:35:43

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

Takhle to nefunguje. Je ale možné do vzorce zadat místo "...text.." odkaz na buňku s textem. Tu pak lze editovat tak jak potřebujete (bez doubleclicu). Pokud potřebujete nahradit více frází (vzorců) stejného typu, tak by se vyplatilo například určitou frázi načíst a vložit zpět (nebo lépe vedle) jako "text" a "čísla". Toto pak udělat se všemi polohami vzorce pokud je vnořeno více podmínek. Text pak rozebrat na stejné segmenty, vložit do buňky ze které se bude načítat. Do ostatních pak dáte proměnný text a adresujete ve vzorci. Vzorec pak bude mnohem kratší a přehlednější. Texty půjdou editovat nezávisle na něm.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 23. 8. 2012 13:42:51

ertezet
Člen
Registrace: 24. 9. 2010
Příspěvků: 35

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

nevim presne co tim myslis

neutr napsal(a)

Takhle to nefunguje. Je ale možné do vzorce zadat místo "...text.." odkaz na buňku s textem. Tu pak lze editovat tak jak potřebujete (bez doubleclicu)..

Princip je takovy, ze mam seznam objektu, kdy kazdy ma specificky text. Pomoci vlookup se mi vygeneruje správný text, ale občas potřebuji ten výsledný text zeditovat. Díky moc

Offline

#4 23. 8. 2012 15:42:56

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

Jasně. Vím o co jde. Ten vlookup už od někud načítá, i když tam bude nejspíš řetězení s IF a podobně. Ty samozřejmě nevíš odkud, nebo na jakou podmínku reaguje jakým způsobem. Nejlepší je klepnout do prázdné buňky v sešitu a napsat =Formula(A1) ap. V A1 by měl být ten vzorec - Ty tam pchopitelně napiš číslo správné buňky. To pak zkopíruj a dej do příspěvku k nahlédnutí. Jinak bys asi musel dát kopi listu k posouzení. Zřetelně jsi to nestavěl Ty a proto nejspíš netušíš kde se texty čtou, nebo kde je jejich zdroj. Může tam být několik různých triků, například text vybarvený jako podklad (a tedy neviditelný pro oči, ale čitelný pro vzorec ), skryté řádky, sloupce, listy, zamčené a neviditelné vzorce a podobné záležitosti.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 23. 8. 2012 16:59:07

ertezet
Člen
Registrace: 24. 9. 2010
Příspěvků: 35

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

cele jsem to tvoril sam (if tam nemam). Formulu jsem zkusel, ale to nefunuje. Vytvoril jsem jednoduchou tabulku, kde jsou dva listy (vysledek a seznam). V listu "výsledek" se vepisuje promenna (Petr, Pavel, Jarda) do bunky A1, kdy vysledek se zobrazi v A2 (ten potrebuji editovat). Data se tahaji z listu seznam. Tabulka v příloze Test.ods

Editoval ertezet (23. 8. 2012 17:02:54)

Offline

#6 23. 8. 2012 22:29:06

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 803

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

Co třeba:

=IF(B2 <> ""; B2;VLOOKUP (A1;seznam.$A$1:$B$990;2;0))

Offline

#7 24. 8. 2012 05:16:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

Tak teď nevím co vlastně chceš. Editace výsledného textu je na listu "seznam". Vypadá to, že chceš editovat nějak znepřísrupněný text listu "seznam". Napadá mně jediné řešení.
Vytvořit funkci (makro), které se zavolá specifickým názvem (například "zmena") stejně jako vzorec, tedy v libovolné buňce napíšeš =zmena() a mělo by to postupně zavolat inputbox "buňka v listu seznam" a pak inputbox "nový text". Takové funkci (nebo makru) se dá přiřadit klávesová zkratka - například F3 (tou zkratkou volat místo doubleclicku), nebo vytvořit ovládací prvek (tlařítko ap). Lze to udělat i tak, že tato funkce (makro) bude fungovat nad každým otevřeným sešitem.

Editoval neutr (24. 8. 2012 05:29:40)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 24. 8. 2012 06:29:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

Raději jsem napsal funkci "DejText". Zavolá se v libovolné buňce

=DejText()

nebo zavoláním z nabídky "spustit makro" - vybrat "dejText". Je možné přiřadit klávesu.

Function DejText 
Dim sText As String
oDoc = ThisComponent
sText = InputBox ("Adresa buňky, kterou potřebujeme změnit","Zadej adresu buňky")
sText1 = "" & sText & ""
oSheet = oDoc.Sheets().getByName("seznam")
Cil = oSheet.getCellRangeByName(sText1) 
sText2 = InputBox ("Původní text :  " & Cil.String , "Text změnit na :")
Cil.Formula = sText2
End Function

Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 24. 8. 2012 10:34:28

ertezet
Člen
Registrace: 24. 9. 2010
Příspěvků: 35

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

CO potřebuji
v listu "Výsledek" - v bunce A2 se vygeneruje text na základě vzorce v této bunce a TENTO VÝSLEDNÝ TEXT potrebuji zeditovat.

Celý soubor funguje takto:
List Výsledek má 2 bunky:
A1 - bunka pro vlození textové hodnoty
A2 - vygeneruje výsledný text na základě daného vzorce, kdy pojítkem je bunka A1 kam se vlozi pozadovana textova hodnota.

Data se generuji z listu "seznam"

JA TEDY POTREBUJI POUZE V LISTU SEZNAM BUDNCE A2 EDITOVAT / ZMENIT VYSLEDNY TEXT BEZ TOHO ANIZ BYCH MUSEL MENIT NECO VE ZDROJI (CILI V LISTU "SEZNAM".

snad uz jsem to vysvetlil dobre:))))

Offline

#10 24. 8. 2012 11:06:37

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 803

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

Tak ještě jednou...

Můžeš si vybrat.

Buď můžeš buňku a2 přepsat textem nebo můžeš vzorcem nahradit výsledek alternativním textem z jiné buňky (pokud ho tam vložíš). Viz vzorec uvedený výše.

Offline

#11 24. 8. 2012 11:32:22

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

No teda to jsem z toho jelen. O tom, že se má aktualizovat text ze "seznamu" jsem pochopil asi špatně (ale ruku na srdce, přečti si jak jsi psal zadání), ale že by se měl aktualizovat z pole A1 na na listu "Výsledek" se dozvídám až nyní. Je to samozřejmě snadno možné implementovat do výše uvedené funkce, co se může chovat jako vzorec, nebo makro. Lze tam načíst oba texty - jak ten z listu "seznam", tak ten z Pole A1. Teprve v inputboxu by to šlo přepsat podle libosti a uložit třeba do A2 listu "Výsledky". Jenže mně už se do toho nechce. Mám dojem, že stačí Do buňky se vzorcem vřadit IF a zřetězit ve vzorci - tedy i bez makra. Jde o to, že jestli má nový doplňovaný text stálou polohu v novém řetězci (na začátku, nebo konci, ap), tak stačí vzorec. Jestli ne pak pomůže ta funkce.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 26. 8. 2012 15:18:00

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

Není problém napsat makro na změnu výsledku vzorce a vložení jako textu, problém nastane pokud potřebujete mít vzorec v buňce trvale. Makro by vložilo výsledek vzorce jako text a tedy přepsalo vzorec.


V případě, že potřebujete mít vzorec trvalý pro jiné využití, musíte editovat zdroj v listu Seznam.


Vzorec nikdy nevrací text jako takový, pouze jako výsledek vzorce. Není tedy možné editovat tento výsledek.


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 27. 8. 2012 07:40:08

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

Možné makro je zde:

sub DejText
vyber = thisComponent.currentController.Selection
vyber.string = inputbox("Změn text: ","ZMĚNA VÝSLEDKU NA TEXT", vyber.string)
End sub

Makro změní výsledek vzorce v buňce na text a nabídne jej k editaci. Dojde tím k přepsání vzorce a pro jeho další využítí je nutné ho znovu vložit.


!!! Musí být označena pouze jedna buňka a nepoužívejte klávesu Esc, došlo by k vymazání textu v buňce !!!

;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 27. 8. 2012 20:00:24

ertezet
Člen
Registrace: 24. 9. 2010
Příspěvků: 35

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

díky všem za pomoc, makro mi to nevyřeší:( budu proste muset vyslednou budnku zkopirovat a manualne vlozit do te stejne a pak prepsat, to mi vypliva jako nejjednodussi reseni. díky moc

Offline

#15 29. 8. 2012 06:58:19

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

ertezet napsal(a)

díky všem za pomoc, makro mi to nevyřeší:( budu proste muset vyslednou budnku zkopirovat a manualne vlozit do te stejne a pak prepsat, to mi vypliva jako nejjednodussi reseni.

Což je přesně to co toto makro dělá, pouze jednodušším způsobem.


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#16 29. 8. 2012 08:42:02

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Editace výsledku vzorce - VYŘEŠENO

Pro Dana:
   Dane já si myslím, že to asi potřebuje položit na Google. Tam mu naše makra nefungují (i když existuje pro Google a snad i Zoho rozšíření - ale to nefunguje).
   Pokud ertezet neví jak nainstalvat makro, tak doporučuji Danův seriál - stačí vyhledat v návodech ap. Také přímá nápověda to dobře popisuje, ale nemyslím si, že by to byl případ takové pohodlnosti. - Omlouvám se smile


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí