Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 8. 8. 2012 10:49:01

Raven_cz
Člen
Registrace: 8. 8. 2012
Příspěvků: 10

výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

Dobrý den,

lehce jsem si vypočítal věk

aktuální datum - buňka data narození
=J1-F6
a na výsledné buňce je nastaveno formátování rr

potřeboval sem aby J1 měla absolutní hodnotu
=$J$1-F6

ale když má obsolutní hodnotu, tak pokud nevyplním políčko datem narození, tak se vypočte číslo 12.

Nevíte jak zařídit aby se 12 neukazovalo a prostě tam bylo prázdné pole?

Děkuji smile

________________________________________________
Značím jako vyřešené

;o)

Editoval sedlacekdan (13. 8. 2012 18:14:08)

Offline

#2 8. 8. 2012 12:29:04

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

Cílová buňka potřebuje tohle =IF(J6=0;"";$A$1-J6).


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 8. 8. 2012 12:47:23

Raven_cz
Člen
Registrace: 8. 8. 2012
Příspěvků: 10

Re: výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

neutr napsal(a)

Cílová buňka potřebuje tohle =IF(J6=0;"";$A$1-J6).

Chápu zápis, ale bohužel mi to nějak nefunguje sad

Offline

#4 8. 8. 2012 13:05:41

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,528

Re: výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

Nevím jestli si rozumíme.
1. Cílové buňce je úplně jedno jaký formát má odkaz - jestli absolutní, nebo relativní (a tím chci naznačit, že uvádíte "absolutní hodnotu místo absolutní adresy").
2. Formát cílové buňky rr jsem nenašel, ale našel jsem WW, které z čísla udělá počet let. Je však možné, že například v LO je to jinak.
3. Garantuji Vám, že to funguje. Je otázkou jestli jste opisoval, nebo kopíroval. Prosím nakopírujte vzorec přímo do cílové buňky, a pak vyplňte datum narození a znovu ho smažte. Tohle opakujte vícekrát. Uvidíte, že se cílová buňka buď vyplní počtem let, nebo tam bude chybová hláška, a nebo tam nebude vůbec nic.
4. Dejte pozor na to, aby také každá buňka, kterou vyplňujete měla formátování "Datum", a zejména aby jste vyplnil správný tvar. Stačí třeba místo tečky čárka a je z toho typ "string" místo čísla. Když se Vám objeví #VALUE!, tak je to přesně tenhle problém.
5. Jde Vám o skrývání cílové buňky? Mám dojem, že to Vámi uvedené číslo je správný výsledek rozdílu dat, uvedený jako roky. Tohle vzniká například tím, že výsledek je správně, jen nemáte nic jako vstupní datum, a ten údaj znamená, že osobě s tímto datem narození je 12 let - smile (Vzorec pravděpodobně ukazuje rozdíl věku dvou osob, nebo testuje kolik bylo té - které osobě v době dávno minulé. Když tam nedáte nic, tak Vám vyskočí Váš věk). Tahle chyba se stane i když dáte do J1 špatný formát datumu. Text se vyhodnocuje jako "0".

Editoval neutr (8. 8. 2012 13:36:05)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 8. 8. 2012 14:00:27

Raven_cz
Člen
Registrace: 8. 8. 2012
Příspěvků: 10

Re: výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

Ukazuje mi to chybu #NÁZEV?

co je LO jak se zmiňujete?

mám to takhle:

buňka A1 je datum
=DNES()

buňka A2 je datum (i formátování nastaveno)
20.7.1987

buňka A3 vyplněna vzorcem a nastaveno na formátování rr (ww sem zase nenašel já)
=IF(A2=0;"";$A$1-A2)

Podle mě v tom není chyba, ale prostě mi to zobrazí #NÁZEV?

Offline

#6 8. 8. 2012 14:05:27

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 769

Re: výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

Předpokládám, že používáte excel. OO i LO používají anglicné názvy funkcí (tam, kde jsou funkčně shodné), excel má většinu názvů funkcí přeloženou do češtiny. Tj if = když.

Offline

#7 8. 8. 2012 14:10:56

Raven_cz
Člen
Registrace: 8. 8. 2012
Příspěvků: 10

Re: výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

lp. napsal(a)

Předpokládám, že používáte excel. OO i LO používají anglicné názvy funkcí (tam, kde jsou funkčně shodné), excel má většinu názvů funkcí přeloženou do češtiny. Tj if = když.

Už to funguje !!! vůbec mi nedošlo že to musím být v češtině. Z webu sem zvyklý programovat jak v cz tak aj, tak sem to neřešil big_smile

Děkuji

Offline

#8 8. 8. 2012 15:09:47

Raven_cz
Člen
Registrace: 8. 8. 2012
Příspěvků: 10

Re: výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

Ještě se zeptám na podobnou věc, nechci zbytečně dělat nové vlákno.

Mám funkci
=SVYHLEDAT(B7;Svátky!B:C;2;0)

když v B7 nemám nikoho vyplněno, tak se mi vypíše ########.

Opět by bylo fajne kdyby tam bylo pouze prázdné políčku smile

Offline

#9 8. 8. 2012 17:03:47

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 769

Re: výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

Zkuste něco takového:

=IF(ISBLANK(B7);"";VLOOKUP(B7;Svátky!B:C;2;0))

(testovat výsledek funkce VLOOKUP na jakoukoliv chybu nepovažuji za dobrý nápad)

Offline

#10 9. 8. 2012 09:29:41

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 74

Re: výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

Nevím, jestli se vám do toho můžu připlantat... ohledně výpočtu věku
Používám LO (LibreOffice)

1. Abych dostal správné číslo, musím odečítat opačně, např.
A1 = dnešní datum
A2 = datum narození
A3=A2-A1

2. Vypočte se mi, "na kolik mi táhne", ne kolik mi je.

Máte podobnou zkušenost?

Offline

#11 9. 8. 2012 09:46:37

Raven_cz
Člen
Registrace: 8. 8. 2012
Příspěvků: 10

Re: výpočet věku - prázdné políčko ukazuje 12 - jak odstranit? - VYŘEŠENO

gucky napsal(a)

Nevím, jestli se vám do toho můžu připlantat... ohledně výpočtu věku
Používám LO (LibreOffice)

1. Abych dostal správné číslo, musím odečítat opačně, např.
A1 = dnešní datum
A2 = datum narození
A3=A2-A1

2. Vypočte se mi, "na kolik mi táhne", ne kolik mi je.

Máte podobnou zkušenost?

Tak sem to vyzkoušel a v Excelu to tak nefunguje. Ale problém už je naštěstí vyřešen smile

Offline

Zápatí