Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 30. 3. 2012 10:38:03

Ing. Josef Weber
Člen
Registrace: 12. 5. 2005
Příspěvků: 4

Chybné ukládání otevřených souborů

Zjistil jsem zajímavou nesrovnalost.
Mám současně otevřeny dva shodné formuláže v Calcu.
Pokud je chci uložit, systém si nepamatuje jejich původní umístění ale snaší se je uložit do složky, do které se naposledy ukládalo.
To považuji za chybu systému, protože když si to neohlídám (což se mi již stalo), velice snadno přepíšu úplně jiná data a navíc při následném hledání takto uložené tabulky je problém její umístění nalézt, nehledě na to, že data původní (takto přepsané tabulky) jsou nenávratně ztracena, což může být malér.
Existuje nějaké řešení (nastavení) které by tento probém řešilo?

Offline

#2 30. 3. 2012 11:19:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Chybné ukládání otevřených souborů

Z mého pohledu je nestandardní akcí otevřít dva podobné a stejně pojmenované dokumenty z různých úložišť. Pro takové porovnání bych použil spíš Totalcommander, nebo jiného souborového manažera, protože umí porovnávat neotevřené (zavřené) dokumenty.
  Calc má zabudováno také vlastní "Porovnávání dokumentů" - "Úpravy > Porovnat dokument". Ale nevím, jestli by to vyhovovalo Vašim potřebám.
   Dokonce bych si i dovolil tvrdit, že nabídka uložit "jako" je správným řešením, aby se zabránilo omylům. Většina úkonů vede k tomu, že když něco přepisuji (kopíruji ap), potřebuji vytvořit vlastní soubor, a často ponechat původní beze změn (jednoduše neukládat).
  Standardně by se po jednoduché volbě "Uložit" (tedy nikoliv volba "Uložit jako") nělo ukládat jako "Název(1)", tedy jako kopie souboru - stejně jako když stáhnete například stejný soubor do stejného umístění.
   Zřejmě by bylo také řešením "dočasně" pozměnit jeden z názvů (aby nebyly stejné). Po úpravě přejmenování vrátit do původní podoby. (Je otázka zda je to na síti, respektive na intranetu, - oprávnění ap.)
  Další variantou by bylo "verzování" dokumentu. V takovém případě bychom si od toho slibovali rychlou opravu případných chyb. Postup: "SOUBOR > Verze". Sem se také vztahuje dost nástrojů k porovnávání, slučování dokumentů a podobně. Pokud se však nejedná o Vaše vlastní soubory (oprávnění), tak by bylo lepší vždy ukládat kopii do "verze", aby ostatní netušili? - nemohli mařit Vaší práci.
  Možná by se vyplatilo odzkoušet takto: 1. - Zavřít bez uložení sešit beze změn. 2. - Možná pak bude uložení bez problémů (otázka je který sešit se naposledy otevíral). 3. - Nebo zbyde jediná možnost jak uložit, a to si stačí zapamatovat.

  Proto bych doporučil spíš ten problém obejít. Podle mne se o chybu nejedná, i když připouštím, že by asi mělo dojít k uložení automaticky do původního umístění.

Editoval neutr (30. 3. 2012 11:32:43)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 2. 4. 2012 16:56:33

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Chybné ukládání otevřených souborů

Vlastně to nechápu,


proč je ukládáte znovu? Nestačí uložit změny pomocí CTRL + S?


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 24. 7. 2015 08:11:44

jiraoko
Člen
Registrace: 5. 6. 2014
Příspěvků: 1

Re: Chybné ukládání otevřených souborů

Narážím na trochu podobný problém jako tu již byl s ukládáním souborů. Je možné někde v OpenOffice nastavit, aby při volbě "uložit jako" vždy systém otevřel složku/adresář ve které je právě editovaný soubor/dokument? Používám často kalkulace nabídek a pak si finální kalkulaci dám "uložit jako", protože potřebuji mít u zákazníka uloženu jak původní kalkulaci tak i finální s tím, že samozřejmě lehce upravím název. Jenže OpenOffice při volbě "Uložit jako" často nenabídne složku, ve které se právě pohybuji,ale složku do které bylo naposledy něco ukládáno a tak když si nedám pozor a automaticky to odkliknu tak často uložím kopii úplně někam jinam a pak ji sáhodlouze hledám. Nemáte někdo nějaký nápad jak na to, kromě rady "dej si na to pozor a vždy se proklikej do správného adresáře ...."

Offline

#5 24. 7. 2015 08:41:01

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Chybné ukládání otevřených souborů

Tohle se zajišťuje makrem. Existují také rozšíření která řeší uložení včetně pracovní kopie a může to být i v jiném formátu.
     Nejlepší je ale udělat si jednoduché a "tvrdé makro" které se spouští buď samo při zavření sešitu - to by měla být forma šablony, nebo se přidá například ikona pro speciální uložení a nebo ještě se to dělá na klávesovou zkratku.
     Napiště jestli se nebojíte maker (pošlu Vám makro), nebo chcete raději šablonu.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí