Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 19. 3. 2012 21:53:09

finak
Člen
Registrace: 20. 1. 2012
Příspěvků: 4

Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Uz dlho riesim nasledovny problem.
Tieto udaje v tabulke
440403    128    129/1    129/2   
440403    1508    1509    1510    1564    1565
potrebujem dostat do tvaru

440403    128   
440403    129/1   
440403    129/2   
440403    1508
440403    1509
440403    1510
440403    1564
440403    1565
Samozrejme nie rucnym postupnym ukladanim ale pomocou funkcie alebo makra
Uz som vyskusal address, index, indirect, match ale neviem si s tym rady.
Celkove ide asi o 5000 riadkov so 200 stlpcami

Offline

#2 20. 3. 2012 09:53:53

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Hledate "transponovat"
*********************
V OpenOffice.org Calc lze "otočit" tabulku, takže se z řádků stanou sloupce a ze sloupců řádky.
1.Vyberte oblast buněk, kterou chcete otočit.
2.Zvolte Úpravy - Vyjmout.
3.Klepněte na buňku, která má být v levém horním rohu.
4.Zvolte Úpravy - Vložit jako.
5.V dialogu zatrhněte položky Vložit vše a Transponovat.
Po klepnutí na OK jsou řádky a sloupce prohozeny.
**************************


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#3 20. 3. 2012 14:10:40

finak
Člen
Registrace: 20. 1. 2012
Příspěvků: 4

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Dik za odpoved ale toto nie je moj pripad:
Riadok: 440403 128 129/1 129/2
rozdelit do troch riadkov:
440403 128
440403 129/1
440403 129/2
a takto kazdy z 5000 riadkov.
Pricom prvy stlpec vzdy rovnaky pre druhy treti stvrty ... dvesty stlpec ak su vyplnene.
samozrjem na dalsom riadku moze byt udaj napr.
450122 10 12 7412
121123 999

Offline

#4 20. 3. 2012 14:24:16

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Aha, ja jsem videl dva radky a dva sloupce, ta cisla jsem moc neresil. Je to dost neprehledne.
Mozna kdybyste to napsal na srozumitelnejsim priklade, ale co teda tak chapu, tak ono to je tak, ze vy z jedne tabulky udelate 5000 dvousloupcovych. Porad by se mozna dalo transponovani pouzit, protoze tam vidim vlastne jeden spolecny prvni sloupec a zbytek snad transponovany uz je nebo ne?


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#5 20. 3. 2012 15:44:58

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 809

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

To se řeší nejlépe postupně. Předpokládám, že data máte v matici 5000x200. Do sloupce A a B vyplněte pro každý řádek koordináty dat (v A řádek, v B sloupec, vyplňujeme od 1. řádku):

A:  =INT((ROW()-1)/199)+1
B:  =MOD(ROW()-1;199)+2

Snadno tak můžete zkontrolovat, jestli jsou koordináty správně

Pak už jen vyzobete data:

C: =INDEX(abs_matice_dat;A1;1)
D (třeba): =IF(ISBLANK(INDEX(abs_matice_dat;A1;B1));"";INDEX(abs_matice_dat;A1;B1))

pak převedete sloupce C a D na hodnotu (zkopírovat, vložit jinak, zatrhnout text, čísla, ... jen ne vzorec)

odstraníte řádky, ve kterých je sloupec D prázdný. Filtr raději nepoužívejte, je to dost pomalé, lepší je seznam setřídit a vymazat celý blok najednou.

Offline

#6 20. 3. 2012 20:59:32

finak
Člen
Registrace: 20. 1. 2012
Příspěvků: 4

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Super,
nie je tak ako som si to predstavoval ale je to
v poriadku.
Vedel som ze to pojde aj v Open office ale chcelo by to skor nejaky SQL
Neviete poradit nejaky open sql ... MYSQL ?
Prirucky, navody, downloady
Robil som niekedy v isql (informix sql) super neda sa to niekde zohnat free

lp. Dakujem ...

Offline

#7 21. 3. 2012 16:57:25

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Dotaz: A) - Ten soubor dat je jako text v jedné buňce - například A1 = 440403  1508  1509  1510  1564  1565, nebo je to v 6-ti buňkách - A1=440403; B1=1508; C1=1509; D1=1510; E1=1564; F1=1565?

Dotaz: B) - Jedná se o jednorázové řešení 1x - a pak už nikdy více, nebo jde o opakované řešení podobných struktur?

Jde o to, jestli potřebujete makro (V případě opakovaných úprav), nebo jestli stačí popis jednorázového postupu podobně jak ukázal lp. Jde o prokládání dat (nepravidelné prokládání řádků). Připravil jsem podobné postupy pro Wiki, ale nezveřejnil - Wiki je asi odepsanou záležitostí.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 21. 3. 2012 18:16:24

finak
Člen
Registrace: 20. 1. 2012
Příspěvků: 4

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Ten subor je niekolko krat spracovany z troch roznych suborov a samozrejme v calcu a kazdy udaj je v samostatnej bunke. Tento postup bude opakovany minimalne jedenkrat za rok vzdy z novych a roznych suborov. (Ak vsak nenajdem lepsie riesenie vid vyssie (sql).)
Ked mam pravdu povedat, snazil som sa to vyriesit aj pomocou makra, ale moje znalosti programovania makier su slabe. I ked uz som nieco male stvoril, takze ak je lepie riesenie pomocou makier sem s nim.

neutr vopred dik...

Offline

#9 22. 3. 2012 15:29:59

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Vyzkoušejte tohle

ProkladRadku.ods
Původní jsem nedohledal, tak jsem udělal rychlou jehlou tohle.
  Poopravil jsem start makra. Bylo potřeba postavit kurzor do pole A1 - list 3., což jsem jaksi musel opomenout. Nyní bude snad startovat soubor správně i po opakování startu tlačítkem. Když by se Vám to seklo, tak je to právě kvůli téhle chybě.

Editoval neutr (25. 3. 2012 16:52:13)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 22. 3. 2012 19:01:15

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 809

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Předpokládal jsem, že se jedná o jednorázový řevod, případně úpravy s velmi malou frekvencí, tj. minimum vzorečků a využití dalších prostředků calcu. Pokud potřebujete automaticky získat roztažený seznam, také to není složité. Stačí jen použít jiný výpočet koordinát každého následujícícho prvku.
Stačí zkontrlolovat, zda koordináta sloupce z předchozího řádku je v daném řádku poslední (např. funkce isblank nebo count), pokud ano, nastaví se na 2 a zvýší se číslo řádku (třeba =if(isblank(index, oblast, řádek, sloupec+1);2; sloupec+1) a pro řádek =is(sloupec=2; řádek = řádek + 1; řádek)). Skorwö vše v calcu se dá udělat více způsoby.

Co se týká napsání makra, myslím, že s informacemi např. ze seriálu Dana Sedláčka o programování maker to nemůže být pro nikoho s minimální programovací zkušeností problém.

Offline

#11 22. 3. 2012 19:19:54

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Teda nevím, jestli mám nějaký problém já, ale nemůžu otevřít žádný odkaz z Wiki. Měl by tam být ode mne soubor zpracovaný jako prezentace (Jak na velké seznamy 1). Teda demonstrační makro zpomalené a komentované za běhu. Nyní zjišťuji, že ani dnešní soubor nemůřu otevřít. Pokud je to na servru, tak mi pošlete email a já Vám to pošlu jako přílohu. Omlouvám se.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 22. 3. 2012 20:12:15

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

To Neutr: Upravil jsem odkaz na stažení Vašeho dokumentu Proklad radku.ods, nyní je již funkční


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#13 22. 3. 2012 20:28:44

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,983

Re: Prenesenie udajov zo stlpca na riadok - VYŘEŠENO

Pro Dana
Dane dík. Mně ani tohle nechodí. Původně jsem tam dával odkaz bez úprav, a pak jsem zkoušel přepis "zzz"  asi jsem to zbabral. Mně ale nechodí nic, ani soubory ze starších příspěvků. Prostě mi to hlásí: Server Error while processing the request. Při tom jsem v ZOHO registrovaný a tam se dostanu normálně. Možná bych potřeboval vědět jestli to mohou otevřít uřivatelé WINXP. Také dřív to nabízelo možnost stáhnout, a teď asi jen otevřít v Prohlížeči ZOHO, ale fakt netuším jestli to mám rozhozený jen já.

Už jsem na ten problém přišel. Dělal to doplněk Firefoxu "gpdf 4.0.1", který otevírá v Zoho více druhů dokumentů, ale to že úplně blokne stahování jsem se dočetl až v recenzích. Ještě jednou omluva.

Editoval neutr (27. 3. 2012 17:12:51)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí