Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 8. 3. 2012 11:15:33

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 187

Libre Office 3.5.0 není možné přesouvat sloupce/řádky - VYŘEŠENO

Dobrý den,
upgradovali jsme z OO 3.4 na LO 3.5 a místy jsou vidět rozdíly v chování.
Nyní mě trápí to, že nejsem schopen přijít na to, jak v novém LO přesunout sloupce v tabulce.
V Excelu se označí sloupec/sloupce kliknutím na hlavičku, chycení za okraj a tažením na nové místo při spoučasném držení Ctrl.
V OO skoro stejným způsobem, tedy označením celých sloupců, chycení za vnitřek označeného sloupce a přesunutím na nové místo při současném držení Alt.

V novém LO (ve verzi LO 3.4 také přesun fungoval jako v OO) ovšem nemůžu přijít na to jak přesun provést. Pokud označím sloupec a pokusím se ho přesunout i za současného držení Alt, dojde pouze k překopírování výběru jeho obsahu na nové místo, s tím že se původní obsah místa kam přesouvám přepíše. To je naprosto jiné chování.

Poradíte mi co s tím, a jak to v novém LO 3.5 funguje? Toto je velmi využívaná funkce a pokud by nešlo jednoduše přesouvat sloupce, je to vážný problém.

Děkuji.

PS: přesuny řádků pracovaly obdobným způsobem, nyní jsem netestoval
V nápovědě o přesunech nic není, jestli je možné přepnout na anglickou nápovědu, která by mohla být úplnější nevím



__________________________________________

Přesunul jsem vlákno podle jeho zařazení

;o)

Editoval imcon (5. 4. 2012 14:11:27)

Offline

#2 9. 3. 2012 19:05:50

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Libre Office 3.5.0 není možné přesouvat sloupce/řádky - VYŘEŠENO

Funguje to, len je treba podržať klávesy <CTRL>+<ALT> a požadované dáta pretiahnuť myšou na požadované miesto.

Editoval Roman Toman (9. 3. 2012 19:06:20)


Win 10 PRO 64, LibreOffice

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#3 9. 3. 2012 19:26:09

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 187

Re: Libre Office 3.5.0 není možné přesouvat sloupce/řádky - VYŘEŠENO

Taky mi to nejde do hlavy a proto jsem zkoušel všechny možné kombinace.
Výsledek je, že o běžného souboru ODS přesun funguje s Alt. Ctrl+Alt je kopírování a vložení.
I u těchto souborů ale občas LO zablbne a dělá při přesunech věci, které se u OO nestávaly (různě přepisuje části sloupců, nepřesouvá ale kopíruje), neznám postup jak nasimulovat opakovaně.

Pokud ovšem importuji XLSX soubor, přesun prostě nejde ať dělám co dělám. Zkuste ověřit importovaný XLSX.

Díky

Přidáno:
u některých souborů to dělá chybu, když sloupec přesunu pomocí ALT a hned ho chci přesunout podruhé, potom už to nejde. Sloupec se musí napřed odznačit, znovu označit a pak to jde.

U jiných XLSX je chování velmi záhadné, někdy to jde ale nepřesouvá se jen kopíruje, jindy zase ne...

Dříve to problém nebyl. Tato nová nespolehlivost LO je určitě nějaký bug, nevím jak ho nahlásit ale je to průser, protože si tak lehce důkladně domrvíte soubory. A pokud LO používáte pracovně jako my a ne jen doma, je to vážně problém.

Editoval imcon (9. 3. 2012 19:34:45)

Offline

#4 9. 3. 2012 21:16:31

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Libre Office 3.5.0 není možné přesouvat sloupce/řádky - VYŘEŠENO

Tak mi to nedalo a výsledok je tento(podotýkam, že skúšané to bolo na čistom zošite LO verzia nižšie):


Pretiahnutie myšou: Presunie (vymaže pôvodné) preťahované bunky a prepíše cieľovú oblasť.


s <CTRL>: Skopíruje (ponechá pôvodné) preťahované bunky a prepíše bunky v cieľovej oblasti.


s <ALT>: Presunie preťahované bunky, vloží do cieľovej oblasti a posunie ostatné bunky doľava.


s <CTRL>+<ALT>: Skopíruje preťahované bunky, vloží do cieľovej oblasti a posunie ostatné bunky doprava.


Na importovaných súboroch som to neskúšal, pretože MSO už zopár rokov cool nepužívam, ale uznávam, že pri importe z tohoto balíka sa môže záhadne meniť chovanie súboru. Nič divného nakoľko MS nepodporuje v plnej miere ODF, má svoj formát s ktorým si ani OOo ani LO nerozumie na 100%. Ešte sú tam nejaké rezervy.

Editoval Roman Toman (10. 3. 2012 21:25:56)


Win 10 PRO 64, LibreOffice

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#5 10. 3. 2012 20:27:28

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 187

Re: Libre Office 3.5.0 není možné přesouvat sloupce/řádky - VYŘEŠENO

Díky Romanovi za test, s uvedeným ale nesouhlasím protože popisuje výběr oblasti ne celých sloupců/řádků.
Testováno na LO v3.5.0rc3, WinXP Pro, novém souboru/sešitě bez ukládání.
Důležité: testováno požadované přetahování celého označeného sloupce/řádku.

1. Posuvy celých řádků či sloupců nefungují. Při pokusu o přesunutí sloupců <Alt> se sice kurzor (čára) místa kam se má přesouvat ukazuje správně, výsledek je ale chybný, protože se při operaci místo celých označených řádků/sloupců pracuje pouze s výběrem oblasti kde jsou na označeném řádku/sloupci data, což je naprosto špatně

2. <CTRL> - kopíruje do nové oblasti, ovšem výsledek špatně umístí (zkuste mít úvodní řádky/sloupce prázdné)

3. <ALT> - vyjme a přesune buňky na nové místo a staré buňky posune, umísťuje opět špatně

4. <CTRL>+<ALT> podobně jako 3. chováni je divné (místo výběru celých řádků označí oblast, kopíruje, na některá místa to jde, jinam ne...)

Popisované fungovalo bez chyby na OO, i MSO, také na starší verzi LO, na nové(3.5) nefunguje.
Závěr: na této verzi LO jsem nenašel ŽÁDNÝ způsob jak přesunout celé řádky/sloupce
Jediné řešení asi nyní je přejít zpět na nižší verzi OO/LO a zatím nepoužívat LO3.5 produkčně než budou odstraněny chyby.

Díky za komentáře

Editoval imcon (10. 3. 2012 20:27:57)

Offline

#6 10. 3. 2012 21:22:00

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Libre Office 3.5.0 není možné přesouvat sloupce/řádky - VYŘEŠENO

Urobil som zopár videí (Výber tvoril celý stĺpec, s riadkami to funguje rovnako):


Prostý presun myšou


s CTRL


s ALT


s CTRL+ALT

Editoval Roman Toman (10. 3. 2012 21:25:18)


Win 10 PRO 64, LibreOffice

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#7 11. 3. 2012 00:12:12

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 187

Re: Libre Office 3.5.0 není možné přesouvat sloupce/řádky - VYŘEŠENO

Díky Za videa.
Bohužel na nich není vidět jak přesuny (a jestli správně pracují) protože:
- je obsah sloupce za roh (obsahuje víc než je vidět takže není možné zkontrolovat ukončení)
- zkus udělat to stejné ale s prvním řádkem prázdným (už toto způsobí zblbnutí)
- a další pro zkoušku: každý sloupec s jiným počtem řádků, přesouvat (Alt) kratší na delší (pak je vidět, že se nevyberou celé sloupce ale jen oblast dat ve sloupci)

Jsem zvědav na výsledek.
Dík Honza

PS: nevím jak nahrát video screenshot takže ukázku nepošlu

Editoval imcon (11. 3. 2012 00:12:57)

Offline

#8 13. 3. 2012 11:49:21

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 187

Re: Libre Office 3.5.0 není možné přesouvat sloupce/řádky - VYŘEŠENO

Takže uzavírám diskuzi.
S vývojáři potvrzeno, že se jedná o kritickou chybu evidovanou jako fdo#46230.
Včera byla odstraněna v kódu a oprava by měla být vydána ve verzi 3.5.2 v průběhu dubna 2012.

Editoval imcon (13. 3. 2012 11:49:48)

Offline

#9 5. 4. 2012 14:12:45

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 187

Re: Libre Office 3.5.0 není možné přesouvat sloupce/řádky - VYŘEŠENO

Pro úplnost uvádím, že je vydaná nejnovější verze LO č. 3.5.2, která uvedenou závažnou chybu odstraňuje.
Rozhodně doporučuji nahrát novou verzi.

Offline

Zápatí