Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 23. 2. 2012 14:58:14

binczech
Člen
Registrace: 19. 2. 2012
Příspěvků: 29

Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

Zdravim, nemá tady někdo náhodou zkušenosti s Google Documents? Mám v tom tabulky online ligy. Vše jede jak má, ale jak dám seřadit, tak se mi pomění vzorce. Chtěl jsem to zamknout, ale nemohu najít, kde. Dík za rady.
1.jpg

Offline

#2 23. 2. 2012 15:19:33

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

Nevím sice, jestli to bude fungovat na Google, ale v Calcu pomůže všechny odkazy dát do "dolarů" - tedy pomocí Shift+F4 provést jako absolutní. Pak se dá řadit bez problémů - ale bacha na stříhání.
  Ještě bych upozornil na to, že když tam už nějaký dolary jsou, tak se přepíšou (zmizí) ze sloupce, nebo čísla. To se dá vyřešit tak, že načteme celý list a v dialogu "Najdi a nahraď" zvoláme "$" a nahradit necháme bez "ničeho". Zvolíme vzorce. Všechny dolary zmizí ze všech míst. Pak teprve použijeme na všechny buňky dolar (Shift+F4).

Editoval neutr (23. 2. 2012 15:29:10)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 23. 2. 2012 15:31:14

binczech
Člen
Registrace: 19. 2. 2012
Příspěvků: 29

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

neutr napsal(a)

Nevím sice, jestli to bude fungovat na Google, ale v Calcu pomůže všechny odkazy dát do "dolarů" - tedy pomocí Shift+F4 provést jako absolutní. Pak se dá řadit bez problémů - ale bacha na stříhání.
  Ještě bych upozornil na to, že když tam už nějaký dolary jsou, tak se přepíšou (zmizí) ze sloupce, nebo čísla. To se dá vyřešit tak, že načteme celý list a v dialogu "Najdi a nahraď" zvoláme "$" a nahradit necháme bez "ničeho". Zvolíme vzorce. Všechny dolary zmizí ze všech míst. Pak teprve použijeme na všechny buňky dolar (Shift+F4).

Nepomohlo

Offline

#4 23. 2. 2012 15:39:31

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 803

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

Proč dáváte seřadit? Vyrobte si tabulku jinde, do levého sloupce nestříděné tabulky spočítejte pořadí a pomocí (třeba) vlookup si ji přetáhněte ve správném pořadí na místo určené k prezentaci.

Offline

#5 23. 2. 2012 15:50:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

To třídění se musí provést pro celou tabulku - všechny řádky naráz - jinak je po relacích.
  Pozn: Oprava návodu - "pozor na stříhání" mělo být pozor na kopírování - omluva.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 23. 2. 2012 15:59:48

binczech
Člen
Registrace: 19. 2. 2012
Příspěvků: 29

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

lp.: Nechápu. To si mám vyrobit novou stránku, kde budu odkazovat na hodnoty na stránce předešlé?

Offline

#7 23. 2. 2012 16:23:49

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 803

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

V podstatě ano. Základní tabulka obsahuje seznam týmů (v pevném pořadí). K týmům dopočtete výsledky, a vše co potřebujete. (Neřeším, kde ji umístíte, může být i na samostatné stránce)

Potom ve levém sloupci (na obrázku je uveden s nadpisem pořadí) spočítáte pořadí jednotlivých týmů. Nevím jaká používáte kriteria, ale pokud tabulku třídíte, tak předpokládám, že máte nějaký bodový systém, podle kterého lze pořadí odvodit. Tento systém převedete na čísledné pořadí. Běžně se použijí funkce RANK + COUNTIF - rank vrátí pořadí, countif to upřesní v případě, že více týmů má stejně bodů.

V "prezentační" tabulce máte pevně zadané pořadí a k pořadí dotáhnete všechny další potřebné údaje

=VLOOKUP(pořadí;"statická tabulka"; číslo sloupce; 0)

V prezentační tabulka se tak bude automaticky aktualizovat bez potřeby ručního zásahu.

Offline

#8 23. 2. 2012 17:03:20

binczech
Člen
Registrace: 19. 2. 2012
Příspěvků: 29

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

Já potřebuju, aby se tato tabulka dala seřazovat dle bodů v sloupci L a když budou body shodné, aby se rozhodlo skóre ve sloupci K. Ve sloupcích D až J jsou vzorečky (Také ty, které jste mi poradil), ty se při třídění mění a to nechci. Ale chci, aby lidi mohli vidět po seřazení i údaje ze sloupců D až L.

Offline

#9 23. 2. 2012 18:06:18

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 803

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

Tak (zkopíroval jsem si tabulku z předchozího příspěvku)

Do buňky N2 :

=RANK(L2;$L$2:$L$15)    'vrátí pořadí podle bodů, více bodů nižší pořadí

Zkopírovat do N3:N15

Do buňky O2 :

=RANK(K2;IF(N2=$N$2:$N$15;$K$2:$K$15;-1000000))   ' Maticový vzorec, ctrl-shift-enter

Pro týmy se stejným pořadím podle bodů spočte doplňkové pořadí. Předpokládám, že více bodů = lepší pořadí.

Zkopírovat do O3:O15. Při kopírování pozor! Nelze kopírovat prostým tažením pravého dolního čtverečku buňky, ale při tažení je nutné držet stisknutý ctrl. (nebo 15X ctrl-c, ctrl-v)

Do buňky P2 :

=N2+O2-1

Zkopírovat do P3:P15

Spočteme aktuální pořadí podle bodů a skore.

Některé týmy mají i tak stejný počet bodů - necháme jejich pozici v tabulce

do Q2

=COUNTIF($P$2:P2;P2)-1

Zkopírovat do Q3:Q15

Do A2:

=P2+Q2

Zkopírovat do A3:A15

Máme nesetříděné pořadí v buňce A1

Dál pomocí zmíněné VLOOKUP vytaháte postupně řádky podle pořadí.


Varianta bez maticového vzorce:

Do buňky N2 :

=L2+K2/((MAX($K$2:$K$15)-MIN($K$2:$K$15)+10)*2)

Zkopírovat do N3:N15


Doplní body o skore. Skore je škálováno (snad) tak, aby k bodům nepřidalo/neubralo více než 0,5, tj. nezměnilo pořadí, pokud se počet bodů liší o 1.

Do buňky O2 :

=RANK(N17;$N$17:$N$30)

Zkopírovat do O3:O15


A máme poředí podle bodů a skore. Dál jako v přechozí variante (COUNTIF)

Editoval lp. (23. 2. 2012 18:22:16)

Offline

#10 23. 2. 2012 18:18:16

binczech
Člen
Registrace: 19. 2. 2012
Příspěvků: 29

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

Tady vidíte, co mi to udělalo: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc … NeEE#gid=0 Opakuji, ze v sloupích D - L jsou vzorce.

Offline

#11 23. 2. 2012 18:39:26

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 803

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

Offline

#12 23. 2. 2012 19:19:26

binczech
Člen
Registrace: 19. 2. 2012
Příspěvků: 29

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

lp. Jestě se tam vyskytla jedna chybička, všude mi to píše --, viz zde https://docs.google.com/spreadsheet/ccc … NeEE#gid=2

Offline

#13 23. 2. 2012 19:23:49

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,931

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

Mně neleze do hlavy proč to nejde seřadit nez změny ve vzorcích. V tom bude ptákovina někde například v uzamčenžch buňkách (i když píšeš, že to zamknout nejde - můžou být nějak chráneny). Nebo to bude například už uvedenou chybou v absolutní adresaci - možná je tam jiný znak, nežli dolar, ale je to určitě nějaká maličkost. Když to uděláš v Calcu, tak máš ten samý problém?


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 23. 2. 2012 19:26:53

binczech
Člen
Registrace: 19. 2. 2012
Příspěvků: 29

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

Tak už se mi to povedlo dle návodu lpho z openoffice udělat, děkuji!

Offline

#15 23. 2. 2012 23:08:22

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 803

Re: Google Focuments - zamceni bunek - VYŘEŠENO

To popsané řešení se mi nelíbilo, bylo dost kostrbaté. V přiloženém souboru je alternativa, která snadno umožní přidat více podmínek pro vyhodnocení pořadí.


http://wiki.openoffice.cz/w/uploads/Liga1.ods

Offline

Zápatí