Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 5. 2. 2012 21:44:12

praclovicek
Člen
Registrace: 5. 2. 2012
Příspěvků: 21

převod Excel - Calc nefunkční makra - VYŘEŠENO

Dobrý večer,
mám u sebe soubor vytvořený v Excelu, který často využívám,
abych se mohl zbavit závislosti na MS Office, potřeboval bych tento soubor
převect do Calcu, bohužel se mi to nedaří, v souboru jsou použity makra
a já s stím nevím rady
Můžete mi s tím někdo pomoci?
Soubor je zde
http://www.uschovna.cz/zasilka/G17UV64YM5CWSW9N-57U

Děkuji za případné rady, odpovědi
Honza

Editoval praclovicek (17. 2. 2012 16:57:48)

Offline

#2 6. 2. 2012 14:39:52

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: převod Excel - Calc nefunkční makra - VYŘEŠENO

OpenOffice nepodporuje makra VBA. Prepropramovanie do StarOffice Basic nieco stoji...

Offline

#3 13. 2. 2012 11:26:42

praclovicek
Člen
Registrace: 5. 2. 2012
Příspěvků: 21

Re: převod Excel - Calc nefunkční makra - VYŘEŠENO

Dobrý den,
s tím jsem ochoten se smířit, máte tedy někdo zájem, případně o jakou částku by se jednalo?
Díky za odpověď

Offline

#4 13. 2. 2012 19:49:13

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 2,659

Re: převod Excel - Calc nefunkční makra - VYŘEŠENO

Jen malá poznámka: Ten sešit byl s největší pravděpodobností vytvořen ing Janem Podlahou, email jan.podlaha@seznam.cz. (Sešit je podepsán - a na netu je odkaz k tomuto jménu na projektanta TZB tohoto jména, a Vy jste se podepsal jako "Honza".) I když nejde o nic světoborného, tak jsou to aplikace ke komerčním účelům. Mohl by to být malér. Takže pokud nejste Vy sám autorem Excelovské aplikace, požádejte pro jistotu o povolení převodu autora aplikace.
   Jinak je to v případě, že by jste chtěl vytvořit vlastní aplikaci se stejnou funkčností, nebo i přibližným grafickým zpracováním (tak, aby se původnímu podobalo, ale byly zřetelné rozdílnosti). Není to nic složitého. Tabulka výpočet je souhrnem, do kterého se podle volby načítají data z jednotlivých listů podle materiálu, kde se pak zpracují pomocí vzorců - ani moc maker to nepotřebuje, pokud vůbec.
   Další věc je asi to, že vstupem pro takový sešit bude jiný Excel nejspíš výstup z projekčního programu. Následně lze předpokládat také výstup do rozpočtového programu - například "OCEP". Takže pokud zde mají být nějaké návaznosti, tak s největší pravděpodobností bude jakýkoliv převod, nebo autorské přepracování k ničemu.
   Pravdou je to, že lze zadávat data z manuálního zaměření (bez projekčního vstupu) a pro malé zakázky to vyhovuje i bez výstupu do rozpočtového programu. Takže tohle by jste měl vyjádřit a někdo se ozve. (Já osobně zájem nemám. Jsou tu povolanější.)

Editoval neutr (13. 2. 2012 20:13:16)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 14. 2. 2012 06:26:10

praclovicek
Člen
Registrace: 5. 2. 2012
Příspěvků: 21

Re: převod Excel - Calc nefunkční makra - VYŘEŠENO

Excel jsem upravoval aby byl platný dle současných norem, autor nejsem, máme ho ve firmě, od té mám samozřejmě souhlas k úpravě. To by bylo asi vše k právům autorským.
Co se týká návaznosti na jiné sešity, programy,... nic takového tu není. Manuálně se zde vkládají požadované hodnoty, výstupem je zase jen tento sešit.

Offline

#6 17. 2. 2012 09:15:44

praclovicek
Člen
Registrace: 5. 2. 2012
Příspěvků: 21

Re: převod Excel - Calc nefunkční makra - VYŘEŠENO

Dobrý den,
tak jsem to nakonec vyřešil sám a bez maker, jediné o co jsem přišel je
"automatické" vkládání nových řádků, tak jsem jich tam přidal dost i na mrakodrap

po pátrání ve firmě, jsem zjistil, že se jedná o tzv. freeware,
pokud byste někdo měl zájem rád zašlu

děkuji za rady

Offline

#7 17. 2. 2012 09:46:21

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: převod Excel - Calc nefunkční makra - VYŘEŠENO

Pokud chcete v OO/LO řešit vložení řádků makrem pak takto:

Sub vloz_radek
doc = thisComponent
list = doc.sheets(0) ' list č. 1
radky = list.rows ' všecny řádky v listu
radky.insertByIndex(0,2) ' vlož na pozici prvního řádku dva nové (pozice řádku, počet nových řádků)
End Sub

POZOR ČÍSLOVÁNÍ ZAČÍNÁ VŽDY NULOU tedy první řádek má číslo 0, druhý má 1 ...


Makro si můžete přiřadit k formulářovému tlačítku.


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 17. 2. 2012 12:45:58

praclovicek
Člen
Registrace: 5. 2. 2012
Příspěvků: 21

Re: převod Excel - Calc nefunkční makra - VYŘEŠENO

Dobrý den,
děkuji, přiřadil jsem tlačítko, funguje to
upravil jsem to aby to vkládalo pouze 1 řádek,
ale neumím udělat to aby to ten řádek vložilo i se vzorci které jsou v těch předchozích řádcích,
aby to vlastně vkládalo a kopírovalo řádek

Offline

#9 17. 2. 2012 15:27:24

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: převod Excel - Calc nefunkční makra - VYŘEŠENO

Sub vloz_radek
doc = thisComponent
list = doc.sheets(0)
radky = list.rows
radky.insertByIndex(1,1)
oblast = list.getCellRangeByName("A1:C1").RangeAddress
cil = list.getCellRangeByName("A2").CellAddress
list.copyRange(cil, oblast)
End Sub

Makro přidá na pozici druhého řádku nový řádek. Pak zkopíruje buňky v A1:C1 a vloží je do A2:C2.


Oblast je zdroj, ze kterého jsou buňky kopírovány.

Cíl je buňka, ve které začíná vložení buněk ze schránky.

Adresování si změňte podle své potřeby


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 17. 2. 2012 16:57:35

praclovicek
Člen
Registrace: 5. 2. 2012
Příspěvků: 21

Re: převod Excel - Calc nefunkční makra - VYŘEŠENO

Děkuji moc,
teď to funguje jak má,
pokud bude chtít někdo zaslat tento program, nabídka stále trvá

Offline

Zápatí