Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 26. 10. 2011 13:34:13

ertezet
Člen
Registrace: 24. 9. 2010
Příspěvků: 35

Combobox - VYŘEŠENO

Dobrý den,

potřeboval bych poradit, mám vytvořený seznam, kde pro výběr dané hodnoty vytvořený výsuvný seznam(combobox) - seznam 1 . Nyní potřebuji vytvořit ještě další combox, který bude filtrovat data ze seznamu 1, podle kriteria, napriklad kriteriu A bude v seznamu 1 následně obsahovat polozky onacene jako kriterium A.

Děkuji za pomoc

Radek

Editoval ertezet (26. 10. 2011 18:44:25)

Offline

#2 26. 10. 2011 15:53:19

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Combobox - VYŘEŠENO

To bych řešil pomocí pomocného sloupce, kde budou vyfiltrovaná data. Pak přes Data | Kontrola vstupních dat - nastavit Rozsah buněk na fitrovanou oblast. Pokud pojedete přímo přes Combobox tak na záložce Data nastavit Rozsah zdrojových buněk opět na vyfiltrovanou oblast.


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 26. 10. 2011 16:10:51

ertezet
Člen
Registrace: 24. 9. 2010
Příspěvků: 35

Re: Combobox - VYŘEŠENO

tak to nevim jak:) v tabulce dat mam jeden sloupec oblast a druhy sloupec mesta, potrebuji nejdrve vybrat oblast a po vybrani oblasti potrebuji aby se mi v comboxu nabidli pouze mesta z dane oblast, prosim o presny postup, dekuji moc

Offline

#4 26. 10. 2011 16:51:33

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Combobox - VYŘEŠENO

Je to jednoduché, combobox může brát údaje z oblasti sešitu (zdroj dat) tato oblast je pevně daná. Tzn. že pokud chcete mít zobrazeny v nabídce pouze města z vybrané oblasti, musí i zdroj obsahovat jen tato města.


Druhů filtrování může být více druhů, záleží na rozložení v dokumentu. Nejideálnější je pravděpodobně použití Kontingenční tabulky.
Základy: Jak vytvořit kontingenčí tabulku?
Úprava kontingenční tabulky


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 26. 10. 2011 17:08:11

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Combobox - VYŘEŠENO

Dá se to i přes kontrolu vstupních dat (Data->Kontrola vstupních dat) a pomocný sloupec (za účelem selekce měst do druhého políčka), viz např. http://ooo.e-hanus.cz/kontrola_dat-zavislosti.01.ods
* v B3 se nabízí seznam Krajů, které jsou uvedeny ve sl.E
* v D4 lze pak vybírat ze seznamu měst z vybraného kraje (níže ve sl.D je selektivní vzorec)
* v oblasti E7:Fxx se definují páry kraj-město
* v E3 je kontrola, zda vybrané město patří do vybraného kraje
Data mohou být umístěna do jiného listu.


Aktualizace: na druhém listu "List1_2" je verze bez pomocného sloupce (díky lp.)

Editoval hanus (26. 10. 2011 18:21:53)

Offline

#6 26. 10. 2011 17:33:18

ertezet
Člen
Registrace: 24. 9. 2010
Příspěvků: 35

Re: Combobox - VYŘEŠENO

to mi bohuzel vubec neresi problem, potrebuji to pomoci comboboxu, tzn budu mit 2:

1. box - vyberu oblast
2. box - vyberu mesta z te dane oblasti

Zdroj dat mám v jiném listu, kde jsou 2 sloupce
1. sloupec - Oblast
2. sloupec - město

následně vybrané město je spojené s jinou buňkou pro které se už dále generují další data podle vyfiltrovaného města...

tzn, na kazdém řádku u každého města mám nadefinovanou oblast ke které se město vztahuje. Potřebuji, ale aby se v komboboxu, zobrobrazovala stejná oblast pouze 1x

Offline

#7 26. 10. 2011 17:59:21

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Combobox - VYŘEŠENO

Pokud do pole zdroj v kontrole vstupních dat v buňce D3 zapíšete

IF(B3=E7:E22;F7:F22;"")

tak pomocný sloupec nepotřebujete.

Offline

#8 26. 10. 2011 18:07:52

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Combobox - VYŘEŠENO

Musíte filtrovat zdroj.

tzn. musíte filtrovat 2.sloupec - město

Combobox filtrovat neumí, pouze zobrazuje hodnoty z určené oblasti.


Pokud je nutné mít toto automaticky, je možno propojit makrem první Combobox s filtrem kontingenční tabulky, na kterou bych napojil druhý combobox jako zdroj dat, tzn. že při každé změně dojde i k automatické aktualizaci KT a tedy i druhého comba pro města.


Zkusím něco stvořit a přidat sem ke stáhnutí.


;o)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 26. 10. 2011 18:09:59

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: Combobox - VYŘEŠENO

ertezet napsal(a)

..., potrebuji to pomoci comboboxu, ...

Proč? To znamená někde nějak vytvořit seznam měst daného kraje - buď makro nebo poměrně komplikovaný vzorec.

Offline

#10 26. 10. 2011 18:15:11

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Combobox - VYŘEŠENO

to lp.: díky za tip! :-) doplnil jsem to jako druhý list do mého výše uvedeného příkladu - není potřeba pomocný sl. a bylo potřeba upravit test, zda město patří do kraje.

Offline

#11 26. 10. 2011 18:42:57

ertezet
Člen
Registrace: 24. 9. 2010
Příspěvků: 35

Re: Combobox - VYŘEŠENO

hanus napsal(a)

Dá se to i přes kontrolu vstupních dat (Data->Kontrola vstupních dat) a pomocný sloupec (za účelem selekce měst do druhého políčka), viz např. http://ooo.e-hanus.cz/kontrola_dat-zavislosti.01.ods
* v B3 se nabízí seznam Krajů, které jsou uvedeny ve sl.E
* v D4 lze pak vybírat ze seznamu měst z vybraného kraje (níže ve sl.D je selektivní vzorec)
* v oblasti E7:Fxx se definují páry kraj-město
* v E3 je kontrola, zda vybrané město patří do vybraného kraje
Data mohou být umístěna do jiného listu.


Aktualizace: na druhém listu "List1_2" je verze bez pomocného sloupce (díky lp.)


TAK MYSLÍM, ŽE TOTO NAKONEC VYŘEŠILO MŮJ PROBLÉM, DÍKY MOC:))

Offline

#12 26. 10. 2011 19:36:21

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Combobox - VYŘEŠENO

No jo, někdy je potřeba/lepší pro dosažení cíle zvolit jinou cestu... (pokud je to samozřejmě možné)

Offline

Zápatí