Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 14. 12. 2008 04:20:09

yvan
Člen
Registrace: 14. 12. 2008
Příspěvků: 7

pomoc!!! kopírování vzorců

Dají se, prosím, v calcu kopírovat vzorce jinak, než tažením nebo přes clipboard? Mám na mysli obdobu shif+enter (myslím) v excelu.Jde mi o to, že mám rozsáhlý soubor dat, cca 16000 řádků, a při kopírování vzorce tažením trvá strašně dlouho dojet až dolů :-(((

Offline

#2 14. 12. 2008 07:12:15

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

Nehľadáte náhodou niečo takého, čo je popísané napr. v tomto článku: http://www.inet.sk/clanok/5711/co-je-no … ouzivatela

Ešte som zabudol napísať, že pre označenie celého stĺpca alebo riadku stačí kliknúť na príslušné číslo alebo písmeno, vôbec nemusíte označovať jednotlivé bunky.

Editoval j-pastierik (14. 12. 2008 07:15:06)

Offline

#3 14. 12. 2008 13:31:52

yvan
Člen
Registrace: 14. 12. 2008
Příspěvků: 7

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

Díky, ten článek jsem četl už včera, co hledám jsem tam nenašel. Zcela konkrétně: v excelu označím celý sloupec (ctrl+shift+šipka), zůstanu v horní aktivní buňce, zadám funkcí, funkci potvrdím ctrl+enter a sloupec se až dolů automaticky vyplní stejnou funkcí s relativní adresou. V OO jsem nepřišel na jinou možnost, nežli kopírovat tažením buňky, funguje to, ale jak jsem psal výše, když máte 16000 řádků, tak začnete obrůstat mechem, než dojedete až dolů :-) Výše popsaná možnost (excel) není v OO zmiňována ani v nápovědě...

Offline

#4 15. 12. 2008 07:53:47

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

1. napište vzorec
2. dejte na něm CTRL+C
3. označte celý sloupec
4. dejte na něm CTRL+V

Offline

#5 15. 12. 2008 14:14:28

yvan
Člen
Registrace: 14. 12. 2008
Příspěvků: 7

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

Ondra.kl
Zní to jedenoduše a logicky - ale fakt mi to tak nefunguje. Přes clipboard se mi zkopíruje vzorec pouze do aktivní buňky, navíc s absolutní adresou.
S open office začínám, mám instalovánu verzi 3 z těchto stránek. Vy máte taky tuto verzi, nebo tu předchozí?

Offline

#6 15. 12. 2008 14:41:15

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

hmmm... tohle mi to fungovalo vždy od Excelu 97 a OOo 1.0 ... pro malou kontrolu:
1. do B1 napíšete "=A1", dáte "enter" ... buňka se vypočte a kurzor se posune do B2
2. kliknete na B1 a dáte CTRL+C
3. kliknete na sloupec B (tedy na jeho záhlaví) a on se celý označí = je aktivní
4. dáte CTRL+V - a do značených buněk se vloží vzorec "=Ax" a vypočte se, celý sloupec zůstane označený.

v bodě 3 můžete oblast pro vkládání sloupce označit i jiným způsobem, ale jakmile je označená tak do ní můžete vzorec vložit.

Offline

#7 15. 12. 2008 16:19:32

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

Ondra.kl napsal(a)

hmmm... tohle mi to fungovalo vždy od Excelu 97 a OOo 1.0 ... pro malou kontrolu:
1. do B1 napíšete "=A1", dáte "enter" ... buňka se vypočte a kurzor se posune do B2
2. kliknete na B1 a dáte CTRL+C
3. kliknete na sloupec B (tedy na jeho záhlaví) a on se celý označí = je aktivní
4. dáte CTRL+V - a do značených buněk se vloží vzorec "=Ax" a vypočte se, celý sloupec zůstane označený.

v bodě 3 můžete oblast pro vkládání sloupce označit i jiným způsobem, ale jakmile je označená tak do ní můžete vzorec vložit.

Potvrdzujem, že to tak naozaj funguje.

Offline

#8 16. 12. 2008 14:40:34

yvan
Člen
Registrace: 14. 12. 2008
Příspěvků: 7

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

Ach... ta strašně poruchová součást počítače mezi klávesnicí a židlí....
Víte kde jsem dělal chybu? Vzorec jsem si před kopírováním označil, tedy nekopíroval jsem pouze v aktivní buňce, ale přímo zápis vzorce. Moc děkuji, že jste byli ochotni zabývat se takovou banalitou...

Offline

#9 16. 12. 2008 15:26:40

Goro
Člen
Registrace: 1. 2. 2007
Příspěvků: 8

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

Pracuje to na Win i s Ctrl+Ins_a_Shift+Ins. Akorát těch 65k řádků trvá docela dlouho. Možná by stálo za to k označování oblastí používat Shift+šipky nebo je pojmenovat datovou oblast

Offline

#10 16. 12. 2008 18:25:36

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

Napísal som návod, ako to robiť tak, aby sa vzorec nevkladal do celého stĺpca, ak to nie je potrebné - čiže ako jednoducho a rýchlo označiť veľký počet riadkov. Teraz to už záleží iba od šéfredaktora openoffice.cz, kedy článok zverejní.

Offline

#11 20. 12. 2009 22:32:04

luka7
Člen
Registrace: 20. 5. 2009
Příspěvků: 82

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

S křížkem po funuse, ale...
Označit buňky- Úpravy - Vyplnit- Dolů
Třeba se to někomu ještě někdy hodí.

Offline

#12 20. 12. 2009 23:16:53

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: pomoc!!! kopírování vzorců

Stejnou funkci, jakou má v excelu shift-enter, má v calcu alt-enter.

Offline

Zápatí