Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 13. 5. 2011 07:35:19

Gooorila
Člen
Registrace: 4. 10. 2009
Příspěvků: 48

Schovávání a rozbalování řádků tabulky (filtrování) - VYŘEŠENO

Dobrý den
Prosím o radu, jak řešit jakési zjednodušení práce v tabulce calcu.
1) Mám tabulku s několika stovkami řádků, kde jsou uvedeny materiály se kterými pracujeme. Ke každému materiálu jsem přidal kromě pro mne důležitých hodnot, také sloupce s konkrétními konstrukcemi, které vyrábíme a používám-li konkrétní materiál u dané konstrukce, vepsal jsem do daného řádku materiálu a sloupce konstrukce písmeno"x". Když připravuji právě tuto konstrukci, stačí mi spustit filtr na daném sloupci a zobrazit pouze řádky které obsahují "x", čímž budou viditelné pouze materiály pro danou konstrukci.
Šlo by udělat, aby se neklikalo na ono filtrování, ale v horní části umístěné tlačítko s nápisem "Konstrukce 1", vedle něj tlačítko "Konstrukce 2" atd. a materiály by se zobrazovaly kliknutím na toto tlačítko? Vypadá to jako složité řešení jednoduché operace filtrování, ale na tento výběr jsou navázány okolnosti (lidský faktor), který prostě ovlivnit nemohu yikes).

2) Druhý dotaz je podobný. Mám další tabulku, kde jsou cenové kalkulace konstrukcí. Každá kalkulace se skládá z tabulky o několika (cca 10-20) řádků a protože máme několik konstrukcí, hledá-li někdo konstrukci která je až ve spodní části, musí rolovat. Proto jsem vytvořil seskupení řádků, všechny jsou zavřeny a já si otevírám kliknutím na tlačítko. Nepřišel jsem na to, jak toto tlačítko popsat, takže jedu hlavně podle paměti a pak už jen pokus-omyl. Opět by mi velice pomohlo, kdyby byla možnost mít někde tlačítko, kde kliknu na "Konstrukce 1" a rozbalila se mi tabulka s kalkulací dané konstrukce.

Omlouvám se za tak rozsáhlý dotaz, v calcu umím tak maximálně IF, SUM a CONCATENATE, takže s tím malinko bojuji. Děkuji

Offline

#2 13. 5. 2011 19:15:24

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Schovávání a rozbalování řádků tabulky (filtrování) - VYŘEŠENO

K bod 1
Prozkoumejte možnosti kontingenční tabulky (průvodce daty)
Jak vytvořit kontingenční tabulku


K bodu 2
Označte si oblast jedné kalkulace a přes Data -> Definovat oblast jí přiřaďte jméno. Opakujte pro všechny oblasti.
Pak stiskněte F5 a otevře se Vám okno navigátoru. Pojmenované oblasti tam najdete pod názvem Databázové oblasti. na horní liště navigárotu je znak řetězu pro hypertextové odkazy. Jednotlivé názvy oblastí si prostě přetáhněte do dokumentu na začátek listu (nebo kam potřebujete)


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí