Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 26. 2. 2011 11:11:03

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Zamknutí listu makrem

Tak jsem hledal, ale nenašel - jak v makru zamknout sešit včetně nastavení, že uživatelé nemohou vybírat zamčené buňky? Používám jednoduché zamčení pomocí
list.Protect("heslo")
a odemčení
list.Unprotect("heslo")
ale nevím, jak tam ještě nacpat ty parametry, co se dají ODnastavit přes menu Nástroje->Zamknout dokument->List: * Označit zamčené buňky * Označit odemčené buňky
Při nahrání makra se tam tyto parametry neobjeví.

Editoval hanus (26. 2. 2011 11:11:36)

Offline

#2 8. 3. 2011 11:30:16

mozek
Člen
Registrace: 8. 3. 2011
Příspěvků: 2

Re: Zamknutí listu makrem

Zdravím. Potřeboval bych poradit se zamčením listu.

V MS Office, dám zamknout list, dám heslo a dokument lze otevřít, ale list je "read only"
Zde ovšem i když zadám heslo a poté kliknu na odemknout list, tak se mě na heslo nezeptá a list odemkne k editaci. Chyba nebo dělám něco špatně? Díky za radu.

Offline

#3 8. 3. 2011 13:36:02

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Zamknutí listu makrem

jakou máte verzi OO.o?
Starší verze nepodporují zamykání listů MSO.
Pokud chcete aby vše fungovalo jak má, ukládejte ve formátu ODS.
Jinak toto je na nový dotaz, netýká se dotazu Hanuse.


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 8. 3. 2011 15:21:49

mozek
Člen
Registrace: 8. 3. 2011
Příspěvků: 2

Re: Zamknutí listu makrem

Zdravim. OO3.3CZ, ale mozna bude to ze ukladam do doc, prave s kompatibilitou s MSO. Otestuji s ODS. Dekuji!!!

Update: ano v ODS funguje! Diky, a ja to hodinu ladim... a takova kravina...

Editoval mozek (8. 3. 2011 15:42:42)

Offline

#5 8. 3. 2011 17:12:45

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Zamknutí listu makrem

Sakra lidi, proč si nevytvoříte vlastní vlákno? Vaše dotazy nesouvisí s tím mým...

Offline

#6 8. 3. 2011 20:12:47

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 806

Re: Zamknutí listu makrem

hanus napsal(a)

ale nevím, jak tam ještě nacpat ty parametry, co se dají ODnastavit přes menu Nástroje->Zamknout dokument->List: * Označit zamčené buňky * Označit odemčené buňky
Při nahrání makra se tam tyto parametry neobjeví.

Nevím, co tato volba dělá, v OOo 3.3.0 není. Ochrana proti výběru buňky také není. Částečně by šla realizovat pomocí makra a napojení na událost změna výběru, ovšem to by mohlo omezit prohlížení.

Pokud jde (asi) o případné kopírování, lze nastavit ve formátu buňky skrytí všeho nebo vzorce - co je skryto se ani nekopíruje. To se v makru nastaví pomocí objektu CellProtection.

Samozřejmě je možné, že v jiných klonech oo to může být jinak.

Tak jo, go-oo potřebnou strukturu opravdu má, api jsem nenašel. Možná by šlo nahrát nastavení v excelu a importovat výsledek.

Editoval lp. (8. 3. 2011 21:06:10)

Offline

#7 10. 3. 2011 23:03:44

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Zamknutí listu makrem

Oracle OpenOffice 3.3 tyto volby nemá, jak jsem právě zjistil. Já opravdu používám GoOO (3.2.1). Nechce se mi věřit, že to v API není, nepodařilo se mi to ani vygooglit. V Excelu nevyzkouším - nemám. Ale pochybuju, že by tyto atributy byly stejné.


A proč to chci? Když uživatelé nemůžou klikat nikam jinam, než do nezamčených buněk, tak je to aspoň nerozptyluje :-)

Editoval hanus (10. 3. 2011 23:05:58)

Offline

#8 11. 3. 2011 00:27:08

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Zamknutí listu makrem

A co makro které projde buňky v určité oblasti, zjistí které jsou zamčené a nezamčené a označí je barevně..?
Ale to se dá udělat jednorázově na začátku.
Pořád nějak nechápu smysl. Když je buňka zamčená, tak přece nejde vybrat a přeskakovat mezi nimi jde pomocí tabelátoru.
Nebo jsem úplně mimo?


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 11. 3. 2011 07:41:11

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Zamknutí listu makrem

Například v Go-OO nebo Excelu když se list zamkne s volbou, že uživatelé nemohou vybírat zamknuté buňky, tak při kliknutí do oblasti zamčených buněk se tam kurzor vůbec nepřesune, prostě to pak dost připomíná okno klasické aplikace, ve které se dá kurzor umístit jen do vstupních políček nebo kliknout na tlačítka.
Zkrátka mě udivuje, že v GUI to jde a v API jsem to nikde nenašel - možná proto, že o tom podobně jako vy lidi moc neví :-)

Editoval hanus (11. 3. 2011 07:42:42)

Offline

Zápatí