Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 25. 2. 2011 12:59:36

niobi
Člen
Registrace: 15. 2. 2011
Příspěvků: 12

statistika

Asi jsem uplne tupej nebo si to nedokazu predstavit smile
ale potrebuju konecne dodelat statistiky - nasledujici

A                     B                                           C                            D
Jmeno OP      Pocet smluv celkem        Pocet ano       Pocet ne

na dalsim listu mam samozrejme poznamenane veskere zaznamy o smlouvach ...

pocet smluv celkem si dam dohromady, ale ty dalsi uz ne :-/

na druhem listu

A                          B
Jmeno op      smlouva ano/ne

jde to nejak poresit ?

Editoval niobi (25. 2. 2011 13:00:18)

Offline

#2 25. 2. 2011 13:22:12

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: statistika

=COUNTIF(B1:B100;"ano")
=COUNTIF(B1:B100;"ne")  - nebo počet celkem-počet Ano, ale takto když COUNTIF Ano i Ne sečtete, pak v porovnání s celkem máte kontrolu, že někde třeba není "nevím" nebo nevyplněno...


- nemělo by to být citlivé na velikost znaků, ale může záležet na nastavení OOo

Offline

#3 25. 2. 2011 13:23:16

niobi
Člen
Registrace: 15. 2. 2011
Příspěvků: 12

Re: statistika

jasne to chapu ale potrebuju jakoby dvojpodminku ...

aby to vzalo vzdy operatora ktery je na listu1 a spocitalo ANO/Ne smlouvy

Offline

#4 25. 2. 2011 13:49:23

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 806

Re: statistika

Použijte kontingenční tabulku.

Offline

#5 25. 2. 2011 14:09:13

niobi
Člen
Registrace: 15. 2. 2011
Příspěvků: 12

Re: statistika

ooo ma kontingencni tabulky ? :-D

EDIT:
ha má, ale to je teda pěknej odvárek proti M$ Office

Editoval niobi (25. 2. 2011 15:39:08)

Offline

#6 25. 2. 2011 17:14:06

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: statistika

Naprogramujte lepší :-) Nebo se naučte aspoň ty vzorce...


Stačí použít SUMPRODUCT s IF v maticovém vzorci, nejlépe ukáže příklad:
http://ooo.e-hanus.cz/matice_sumproduct.01.ods

Offline

#7 25. 2. 2011 17:48:48

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 806

Re: statistika

Pro Hanuse - není nutné kombinovat matice, if a sumproduct

Stačí:

=SUMPRODUCT(--($List2.$A$1:$A$19=A2);($List2.$B$1:$B$19="ano"))

Ukládá se obyčejně - výhoda, uživatelé nezmrší vzorec, ale málo kdo to pochopí.

(To -- tam je kvůli převodu log. výrazu na číslo, v calcu to funguje i bez toho, ale v excelu ne, tak to kvůli sdílení píšu)

nebo:

{=SUM(IF(($List2.$A$1:$A$19=A2)*($List2.$B$1:$B$19="ano");1;0))}

(Tady se musí ukládat maticově)

nebo stačí:

{=SUM(($List2.$A$1:$A$19=A2)*($List2.$B$1:$B$19="ano"))}

(maticově)

nebo:

=SUMPRODUCT(($List2.$A$1:$A$19=A2)*($List2.$B$1:$B$19="ano"))

Uložit obyčejně.

Pro uvedený příklad je ovšem zřejmě lepší použít kontingenční tabulku.

Offline

#8 25. 2. 2011 18:48:52

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: statistika

niobi napsal(a)

ooo ma kontingencni tabulky ? ha má, ale to je teda pěknej odvárek proti M$ Office

Co konkrétně vám chybí? (ptám se opravdu ze zvědavosti ... a třeba poradí kde je to schované) Mě osobně třeba v MSO třeba chybí pole stránky ... pokud ho v 2010 nedodělali.

Offline

#9 25. 2. 2011 21:51:44

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 806

Re: statistika

Ondra.kl napsal(a)

Mě osobně třeba v MSO třeba chybí pole stránky ... pokud ho v 2010 nedodělali.

To tam je od pradávna.

Offline

#10 28. 2. 2011 14:03:12

niobi
Člen
Registrace: 15. 2. 2011
Příspěvků: 12

Re: statistika

to Hanus:
no vzorce bych se rád naučil, ale jelikoz na to nemam cas a musim to nejak zpracovat, tak je to docela tezke ...

to lp.:

Děkuji ... přesně co jsem potřeboval. Moc děkuji za pomoc

Editoval niobi (28. 2. 2011 18:38:34)

Offline

#11 28. 2. 2011 17:22:59

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: statistika

lp. napsal(a)

To tam je od pradávna.

Tak jsme se koukl a máte pravdu - to co mi chybělo byl filtr.

Offline

#12 28. 2. 2011 18:39:09

niobi
Člen
Registrace: 15. 2. 2011
Příspěvků: 12

Re: statistika

ten tam je taky smile

Offline

#13 28. 2. 2011 22:51:29

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: statistika

Hurá! Tak ho konečně dodělali ... no že jim to teda ale trvalo - v OOo to bylo tuším ož v 0.x verzi kolem roku 2002 (?). Nicméně by mě stále zajímalo co vám v KT v OOo chybí oproti MSO,

Offline

#14 1. 3. 2011 00:31:11

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 806

Re: statistika

Ondra.kl napsal(a)

Nicméně by mě stále zajímalo co vám v KT v OOo chybí oproti MSO,

KT v calcu jsou tak na úrovni excelu 2000 (mají pár maličkostí navíc)

Za mne: Práce se seznamem polí (data se do tabulky natahají myší - rychlé, je hned vidět výsledek), lepší možnosti výběru položek v rozklikávacím seznamu (calc ve stránkovém poli umí vybrat jen jednu položku nebo vše, náhrada filtrem není tak pohodlná), automatické seskupování s rozklikáváním, při aktualizaci se zachová formátování, možnosti třídění, automatická aktualizace při otevření sešitu, výpočtová pole, propojení do grafu ...

V calcu je stále pro mne nepříjemná chyba: Při vytváření kt znovu překládá jména sloupců. Zvykl jsem si (v jiných programech) označovat sloupce v1, v2, ... V kt calcu se jména přeloží na 1.5.2001, 1.5.2002, ...

Prostě práce je podstatně rychlejší, pohodlnější a výsledek je přehlednější. I tak na původně zmíněnou úlohu kt v calcu bohatě stačí.

Offline

#15 1. 3. 2011 07:58:10

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: statistika

lp. napsal(a)

Za mne ...

- "Prostě práce je podstatně rychlejší, pohodlnější a výsledek je přehlednější." ok, tento závěr beru.
- "automatická aktualizace při otevření sešitu" - to nevím jestli bych chtěl
- "výpočtová pole, propojení do grafu" - to je na co?
- "označovat sloupce v1, v2, ... V kt calcu se jména přeloží na 1.5.2001, 1.5.2002" - tohle není problém KT ale calcu obecně, hlasujte prosím pro toto iussue: http://openoffice.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=33723 pokud jste tak již neučinil ... a nejlépe dejte 2 hlasy.

Offline

#16 1. 3. 2011 11:12:12

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 806

Re: statistika

Ondra.kl napsal(a)

- "označovat sloupce v1, v2, ... V kt calcu se jména přeloží na 1.5.2001, 1.5.2002" - tohle není problém KT ale calcu obecně, hlasujte prosím pro toto iussue: http://openoffice.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=33723 pokud jste tak již neučinil ... a nejlépe dejte 2 hlasy.

Toto je trochu jiná chyba - správně zadané názvy sloupce kt znovu zmrší.

K ostatnímu - automatickou aktualizaci tabulky po otevření sešitu lze samozřejmě ve vlastnostech tabulky vypnout.

Výpočtová pole - lze vytvořit pomocí vzorců další sloupce (hodí se zvláště při vytváření kt nad externím zdrojem). Většině uživatelů to nejspíš nechybí, mě ano.

Offline

#17 1. 3. 2011 12:06:17

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: statistika

lp. napsal(a)

Toto je trochu jiná chyba - správně zadané názvy sloupce kt znovu zmrší.

Řekl bych ale, že je zmrší proto, že v nich znovu provede automatické rozpoznávání hodnoty.

Offline

Zápatí