Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 7. 2. 2011 11:35:20

iguka
Člen
Registrace: 21. 11. 2010
Příspěvků: 24

Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Potřeboval bych vytvořit do bakalářky grafy s procenty. Grafy jako takové vytvořit umím, líbi se mi tvar koláče. Nejde mi ale za boha, aby se graf rozdělil a zobrazil i procenta.

Editoval iguka (7. 2. 2011 11:35:45)

Offline

#2 7. 2. 2011 13:07:55

iguka
Člen
Registrace: 21. 11. 2010
Příspěvků: 24

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Tak grafy s procenty jsem už rozjel, ale nyní mi nejde ke klíči legendy napsat popis.

Offline

#3 7. 2. 2011 22:27:42

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Nelze to vložit do legendy ručně, musíte nastavit oblast dat včetně jejich popisků. Lze to udělat i dodatečně buď rozšířením oblasti dat, nebo vložením oblasti s popisky do vstupu Kategorie u datové řady.

Editoval hanus (7. 2. 2011 22:28:04)

Offline

#4 20. 2. 2011 10:15:21

iguka
Člen
Registrace: 21. 11. 2010
Příspěvků: 24

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

jo, už jsem to všechno rozjel, ale teď mám problém, nedaří se mi, aby grafy byly stejně velké. Když kliknu na graf pravým tlačítkem a dál položku Umístění a velikost, a všechny grafy zadám na stejnou velikost, tak stejně nejsou stejně velké. Poradíte ještě?

Offline

#5 20. 2. 2011 16:42:32

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Co to znamená stejně velký graf? Jako že např. u koláčových grafů jsou stejně velké ty koláče? :-) Jeho velikost je dána jednak celkovou velikostí objektu (plochy grafu) a za druhé velkostí samotného grafu uvnitř.
velikost_grafu.png

Offline

#6 20. 2. 2011 18:14:14

iguka
Člen
Registrace: 21. 11. 2010
Příspěvků: 24

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Přesně tyto grafy dělám, tzn. že když dám stejný rozměr vnitřnímu koláči u dvou grafů, tak jsou malinko rozdílné, ale jde to okem vidět. Jestli jsem to dobře pochopil, tak velikost vnitřního koláče závisí také na celkové velikosti grafu? Celková velikost grafu mi taky nejde nijak nestavit, jde mi to jen šipkama v rozích a po obvodu celkového grafu. Snažím se to nastavit podle oka stejně (celkovou velikost), ale chtělo by to nastavit přesně.

Editoval iguka (20. 2. 2011 18:15:31)

Offline

#7 20. 2. 2011 19:33:41

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Celkovou velikost objektu grafu lze pochopitelně taky nastavit pomocí dialogu - musíte vyskočit z editace grafu a pak jen jednou kliknout na objekt grafu, aby byl po obvodu označen zelenými čtverečky, a následně nebo rovnou pravým tlačítkem myši a obvyklá volba "Umístění a velikost". Na obrázku výše je situace, kdy je dvojklikem aktivována editace objektu grafu a je označen samotný graf.


Postup by měl být nejprve nastavit celkovou velikost objektu grafu a poté velikost vnitřní oblasti samotného grafu.


Život komplikuje "inteligence" grafů co se týče přizpůsobení velikosti např. délce popisků v legendě atp.

Offline

#8 20. 2. 2011 19:56:05

iguka
Člen
Registrace: 21. 11. 2010
Příspěvků: 24

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

nejdříve jsem nastavil celkovou velikost grafu a to mi šlo, když ale nastavím stejnou velikost vnitřního koláče, tak jeden koláč je nepatrně menší než druhý. Tady jsem nahrál soubor http://www.uloz.to/7957782/grafy-ods a můžete se podívat. Jde o rozdíl mezi první a druhým grafem, ostatní jsem zatím nenastavoval. Fakt nevím, kde dělám chybu.

Editoval iguka (20. 2. 2011 20:45:42)

Offline

#9 20. 2. 2011 21:11:26

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

označte si čistě graf jako takový, mě funguje několikrát zaklikat na boční stěnu, až bude označeno zelenými čtverečky, nebo červenými kolečky. Pak přes Formát - Umístění a velikost, nebo F4 můžete nastavit šířku a výšku grafu.
To je ale už jen oprava stavu důvod, proč se grafy nastavili v jiných velikostech neznám. Jakou verzi OO používáte? Když jsem z údajů k druhému grafu udělal identický graf s vaším a nastavil stejnou velikost tak mi vyšel daleko větší graf než ten váš.


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 20. 2. 2011 21:23:36

iguka
Člen
Registrace: 21. 11. 2010
Příspěvků: 24

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

mám verzi 3.2.1.   Zkoušel jsem grafy znova vytvořit, ale stále si mi nedaří, aby vnitřní koláč byl stejný. Prostě i když to mám nasteveno stejně, tak jeden je trošku menší. Ach jo

Editoval iguka (20. 2. 2011 21:39:03)

Offline

#11 20. 2. 2011 21:39:24

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Nebylo by jednodušší si udělat jeden první graf, zkopírovat jej kolikrát potřebujete a pak vždy měnit pouze datovou oblast (vstupní data)? Zmizel by problém s velikostí, která by pak měla být u všech grafů stejná a to ve všech oblastech.
Zkoušel jsem to ve vašem dokumentu a jde to. Pouze mi zmizely popisky dat.
Mám 3.3


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 20. 2. 2011 21:51:18

iguka
Člen
Registrace: 21. 11. 2010
Příspěvků: 24

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Možná by to jednodušší bylo, ale graf jsem zkopíroval, ale nevím jak změnit ty vtupní data datové oblasti, jak píšete.

EDIT: A už mi to jde editovat graf změnou datové oblasti, ale problém si mi neodstranil, ten vnitřní graf je stále o trošku menší. Tak to už vůbec nechápu.

Editoval iguka (20. 2. 2011 21:58:56)

Offline

#13 20. 2. 2011 22:22:53

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

http://www.ulozto.cz/7960437/graf-pdf

zkuste tento způsob po zkopírování grafu ho umístěte kam potřebujete a pak na něj dvakrát klikněte až bude mít šedivé okraje pak přes Formát a Datové oblasti si otevřete dialog, kde provedete změnu oblasti, odkud si graf bere data. přepište je na správnou oblast. Po chvilce uvidíte, že Calc si oblast modře označil pokud toto souhlasí, pokračutete OK.
V odkaze na uložto je to i se screenshoty. Nakonec se mi to zkopírovalo i s popisky dat, tak nevím kde jsem předtím dělal chybu.
Určite je tento způsob rychlejší než kontrolovat jednotlivé velikosti u každého z grafů.
Hodně štěstí


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#14 20. 2. 2011 23:01:39

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Obávám se, že stejné velikosti koláčů při použití popisků dat nedosáhnete jinak, než experimentálním zvětšováním a zmenšováním právě kvůli těm popiskům, které mají pokaždé jinou polohu a jiný počet, protože jsou zahrnuty do velikosti grafu. Dle mého názoru není nutné lpět na stejné velikosti těch koláčů. Pokud je to nevyhnutelné, asi vám nezbude nic jiného, než u koláčů nezobrazovat popisky hodnot, čímž bude možné dosáhnout stejných rozměrů, a popisky vkládat ručně jako textová pole. Nebo zvolit umístění popisků dat Vevnitř a vhodně nastavit barvy výsečí a barvu textu. Taky zobrazovat desetinná místa u % je si myslím zbytečné.
velikost_grafu2.png
Jinak si myslím, že je zbytečné ukazovat v popiscích klíč legendy a zároveň číslo i procento. Když se zobrazuje jen procento, přidává se do grafu báze-počet respondentů, jako např. N=21.

Editoval hanus (20. 2. 2011 23:28:41)

Offline

#15 20. 2. 2011 23:17:09

sedlacekdan
Moderátor
Místo Nehvizdy
Registrace: 21. 6. 2010
Příspěvků: 617

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

zkusil jsem v 3.3 nakopírovat a změnit 5 grafů z Igukova dokumentu a grafy mi drží stejnou velikost, možná že právě rozkopírováním se drží formát, kdežto při novém grafu se formát změní dle umístění popisků?


Linux Mint 16 Petra - Apache OpenOffice 4.0.1
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#16 20. 2. 2011 23:21:16

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 782

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Do verze oo 3.2.1 oblast kreslení grafu zahrnovala samotný koláč i popisky. Velikost samotného koláče zavisí tey na počtu a velikosti popisků. Ve verzi 3.3. se toto změnilo, vnitřní oblast obsahuje jen koláč, popisky jsou mimo. Lze tedy nastavit koláče stejně velké.

Pokud nechcete aktualizovat verze, lze toto obejít celkem jednoduše: Z popisků vyházejte vše zbytečné (nechal bych jen procenta bez destin) a popisky umístěte dovnitř koláče. Grafy budou možná potom i čitelnější.

Ještě si dovolím poznámku k použití grafů: Koláče s 3d efektem jsou velice užitečné, pokud chceme publiku něco zatajit - klasicky se to demonstruje 3d koláčem s 5 stejnými částmi. Vhodným natočením můžeme poměry vizuálně zkreslit podle potřeby. Protože v grafech uvádíte prakticky celou tabulku, není toto asi cílem.

Normální placaté koláče jsou hodně užitečné pokud potřebujeme ukázat, že jedna nebo více částí je menší než polovina nebo je asi polovina. Jiné úhly, než je přímý se porovnávají okem hůře. Běžně se toto používá při prezentaci různých volebních průzkumů, kde se strany, u kterých se předpokládá možná koalice umisťují vedle sebe a lze, při vhodně zvoleném pořadí subjektů, snadno vidět, jestli nějaké uskupení může získat většinu (více než polovinu).

Tj. volbu typu grafu a pořadí prvků v grafu by měl ovlivňovat záměr autora. Např.: "toto chci publiku ukázat" nebo "dát to tam musím, ale nechci, aby si toho všimli".

Editoval lp. (20. 2. 2011 23:24:34)

Offline

#17 21. 2. 2011 07:40:46

iguka
Člen
Registrace: 21. 11. 2010
Příspěvků: 24

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

všem děkuji za postřehy, večer se na to vrhnu

Offline

#18 21. 2. 2011 15:01:07

iguka
Člen
Registrace: 21. 11. 2010
Příspěvků: 24

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Přesně jak psal Ip., stačilo přeinstalovat na verzi 3.3.0. a vše je tak jak má být. Koláče už jsou stejné. Všem velice tímto děkuji za cenné rady.

Offline

#19 25. 3. 2011 05:19:23

mikymikulic
Člen
Registrace: 25. 3. 2011
Příspěvků: 1

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Ahoj mel bych prosbu vubec si nevim rady s procenty A1 doplnim nejaky cislo kdyz bude nad urcitou hodnotu potreboval bych aby mi to z toho vypocetlo 1,25% a kdyz jeste nad vyssi tak 2,5%
priklad A1 ja doplnim 16000 chci aby do B1 to 0
Kdyz napisu do A1 28000 tak aby mi to z toho vypocetlo tech 1,25%
a kdyz napisu do A1 40000 tak aby mi to vypocetlo 2,5% z toho cisla. Dekuju :-)

Offline

#20 25. 3. 2011 14:08:05

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 782

Re: Grafy s procenty - VYŘEŠENO

Zkuste příště založit nové vlákno.

Popis není moc srozumitelný. Pokud je těch mezí několik, stačí několik IF:

=IF(A1 <= 16000; 0; IF(A1 <= 28000; A1*1,25%; IF(A1 <= 40000; A1*2,5%;  A1*5%)))

Řešení jednoduché, přímočaré, ale nepřehledné.

Pokud je těch mezí více nebo předpokládáte jejich změny nebo chcete rychle vidět, jaká jsou pravidla, je vhodnější vytvoření pomocné tabulky s mezemi a procenty. Procento se potom najde funkcí VLOOKUP

Offline

Zápatí