Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 18. 11. 2008 18:13:03

SOB
Člen
Registrace: 18. 11. 2008
Příspěvků: 2

Změna písma ve vzorci

Zdravím

Nevíte někdo jak trvale(aspoň pro stejný dokument) změnit druh písma ve vzorci vloženém do dokumentu(write - openoffice3) ?

Když vložím jeden vzorec a změním u něj druh písma(jsem ve vzorci a kliknu v menu na formát>písma), potom vložím druhý, a ten má opět přednastavená písma co mi nevyhovují.

Lze to řešit tím že ten první zkopíruji a změním.
To ale není moc elegantní, zvláště když musím rolovat 20 stránek zpátky abych zkopíroval originál.

Budu vděčný za nápady, ale bojím se, že je to nedostatek openoffice.

Offline

#2 18. 11. 2008 19:07:27

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Změna písma ve vzorci

A kliknete pri zmene formátu na tlačidlo "Výchozí"? OO.o sa Vás vtedy totiž opýta: "Přejete si uložit změny jako výchozí nastavení? Tyto změny se potom budou týkat i všech dalších vzorců."

Offline

#3 18. 11. 2008 19:11:36

SOB
Člen
Registrace: 18. 11. 2008
Příspěvků: 2

Re: Změna písma ve vzorci

j-pastierik napsal(a)

A kliknete pri zmene formátu na tlačidlo "Výchozí"? OO.o sa Vás vtedy totiž opýta: "Přejete si uložit změny jako výchozí nastavení? Tyto změny se potom budou týkat i všech dalších vzorců."

Díky moc.
Přehlédnul jsem to.
Jsem přepracovaný big_smile
Takže nedostatek v openoffice se nekoná.
Pouze můj big_smile

Offline

#4 1. 2. 2009 16:45:53

Petr Valach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Změna písma ve vzorci

Mě na Mathu trápí jedna věc, poněkud ignoruje typografickou zásadu, totiž přidávání mezer před a za –, = apod. Mezery tam musím dodělávat ručně (alt+96) a je to docela otrava. Nepředpokládám, že by existovala možnost, jak se toho zbavit, a tak to předkládám k diskuzi jako námět na mírný nátlak pro vývojáře.

Editoval Petr Valach (1. 2. 2009 16:46:57)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 1. 2. 2009 20:12:52

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Změna písma ve vzorci

Ťažko tlačiť na vývojárov, lebo iným to môže vyhovovať - nie každý potrebuje odsadiť medzery podľa slovenskej typografie. Skúste použiť napríklad toto:
x {} + {} y

Offline

#6 1. 2. 2009 20:16:27

Petr Valach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Změna písma ve vzorci

Jasně, já vím, a je to lepší, protože v Editoru rovnic tahle možnost (ne-mezerování) chybí. Díky, já používám symbol pro mezeru, tedy alt+96 – `. PV


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#7 10. 3. 2009 17:12:17

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Změna písma ve vzorci

Ještě k těm mezerám. Sazba vzorců je dána mezinárodními normami, které samořejmě s mezerováním počítají. Je fajn, že math narozdíl od equation umí psát vzorce tato pravidla porušující, ale je mi to k ničemu a otravuje to. Měla by tam být možnost zapnout/vypnout kontrolu podle ISO normy.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#8 10. 3. 2009 17:46:59

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Změna písma ve vzorci

Bolo by dobré, keby ste to napísali ako chybu do issue.

Offline

#9 12. 3. 2009 20:27:07

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Změna písma ve vzorci

Pokusím se, ale obávám se, že jsem to v životě nedělal, nebo možná jo, ale ne v angličtině...
Opravuji: nikdy nedělal pro OOo, jinak jsem se tímhle i živil...

EDIT: Tak jsem to nějak splichtil, snad z toho páni vývojáři budou mít radost :-)

Editoval PetrValach (12. 3. 2009 21:25:10)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 13. 3. 2009 05:59:42

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Změna písma ve vzorci

A aké číslo má to issue, aby som mohol za to hlasovať?

Offline

#11 13. 3. 2009 14:25:09

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 555

Re: Změna písma ve vzorci

[Issue 100162] Incorrect typographic rules in Math, keep gap by default
http://email.seznam.cz/redir?hashId=373 … d%3d100162

Editoval PetrValach (13. 3. 2009 14:29:18)


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 13. 3. 2009 17:05:50

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Změna písma ve vzorci

PetrValach napsal(a)

[Issue 100162] Incorrect typographic rules in Math, keep gap by default
http://email.seznam.cz/redir?hashId=373 … d%3d100162

Máte zlý odkaz, má byť: http://www.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=100162

Práve som vložil svoj hlas smile

Offline

#13 3. 5. 2009 14:37:43

Pavel.sa
Člen
Registrace: 18. 10. 2008
Příspěvků: 5

Re: Změna písma ve vzorci

Dobrý den,

vrátím se k původnímu dotazu, lze hromadně změnit velikost písma ve vzorcích, tj. abych nemusel každý již napsaný vzorec editovat zvlášť?

Offline

#14 4. 5. 2009 05:09:35

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Změna písma ve vzorci

Pokiaľ viem, tak hromadne to nejde, jedine nejakým makrom, ktoré však neviem ako naprogramovať.

Offline

Zápatí