Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 20. 9. 2010 09:23:35

lukaskryske
Člen
Registrace: 20. 9. 2010
Příspěvků: 1

Vzorce -> PDF (paznaky)

Dobrý den,
řeším jeden problém s OpenOffice.org a to s importem vzorců do PDF. Když vytvořím libovolný vzorec (zlomky, horní/dolní indexy, operátory, atd.) a dokument exportuji do PDF, některé znaky se promění na čtverečky. Vzorec je pak nečitelný a jelikož odevzdávám práce na VŠ přes internet (studují dálkově), hrozí mi takto, že mě učitelé obodují nula body. Existuje nějaké řešení tohoto problému?

Offline

#2 20. 9. 2010 11:28:44

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Vzorce -> PDF (paznaky)

můžete někde vystavit problémový dokument v odt i PDF verzi a poslat sem odkaz?

Offline

#3 21. 9. 2010 12:03:50

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 561

Re: Vzorce -> PDF (paznaky)

Podle mě záleží na několika okolnostech.
1. Je vygenerovaný soubor čten na stejném počítači? Pokud ne, patrně mu chybí patřičný font, což je dáno tím, že OOo implicitně exportuje do formátu PDF 1.4, od další verze by snad měl i pro ni existovat embeding fontů. Takže v takovém případě doporučuji exportovat do archiovačního formátu A-1. (Soubor - Exportovat do PDF.)

2. Pakliže problém dělá i na počítači, v němž byl dokument vytvořen, pak je třeba zvážit následující.
V jakém programu PDF otevíráte? Jestliže je to nějaký exotický paskvil, jakých je na netu k dispozici spousty, tak se ani nedivím. Důrazně doporučuji AdobeAcrobat Reader pro windows a pro linux určitě najdete nějakou smysluplnou alternativu taky. Za další, pokuste se vygenerovaný dokument znovu naexportovat do OOo (do Draw). Jestli bude výsledek stejný jako při otevření souboru, bude asi problém v OOo, odhaduji. Jestliže bude vše v pořádku, pak bude asi problém s výsledným souborem - ale v tom případě asi také v OOo, tedy s exportem do PDF.
Zkuste vygenerovat PDF jinak, externě, např. za použití PDFCreatore. A dejte vědět, jak jste dopadl... Pokud netrváte na zachování záložek, html linků a podobně, možná bych vám tuhle metodu doporučoval více, protože máte větší kontrolu nad procesem, je to sice složitější, ale jako vysokoškolák si s tím určitě poradíte.

Dejte vědět, jak jste se s tím popasoval.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí