Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 9. 9. 2010 08:59:55

Kulhanek2
Člen
Registrace: 23. 8. 2010
Příspěvků: 18

Trvalá změna formátu pole-datum

Dobrý den,
když vkládám vložit-pole-datum, vloží se mi v přednastaveném (hnusném) formátu např. "9/9/10".

Myslel jsem si, že bude jednoduché upravit si vlastní, dokonce i s časem; takže jsem si přes volbu "jiné" nastavil alternativu, která vypadá "9. září 2010 [08:22]", ale to se vloží vždycky jenom jednou - a příště už zase jede po svém.

Nemůžete mi prosím poradit, jak NATRVALO změnit formát pole datumu do podoby, která mi vyhovuje, abych to nemusel pokaždé znovu měnit ručně? Pokud možno popisně, jelikož jsem ani pátráním v nápovědě, ani tříhodinovým googlením nenašel nic, co by fungovalo, jsem zřejmě idiot, děkuji!

Offline

#2 9. 9. 2010 10:50:43

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Trvalá změna formátu pole-datum

Rozšírenie pre rôzne vkladanie dátumu a času bolo zverejnené na OpenOffice.cz - http://www.openoffice.cz/doplnky/nova-v … -a-casu-do (http://www.openoffice.cz/doplnky/rozsirenie-pre-vkladanie-datumu-a-casu-do-dokumentov )

Ak vám tieto možnosti nepostačujú, napíšte mi na mail pastierik zavinac inet bodka sk, rozšírenie doplním o požadované funkcie.

Offline

#3 9. 9. 2010 12:35:52

Kulhanek2
Člen
Registrace: 23. 8. 2010
Příspěvků: 18

Re: Trvalá změna formátu pole-datum

> j-pastierik

MNOHOKRÁT DĚKUJI!

Já jsem prostě nemohl uvěřit, že když tam na jedno vložení jdou nastavit vlastní styly toho pole, že by to nešlo takhle navolit jak chci už napořád. Tak jsem to zkoušel jako šablonu, hledal jsem na webu, v nápovědě, atd.... - a pořád nic!!!

Už jsem si říkal, že to celé odinstaluju z compu, protože za tu dobu, co se tím zabývám, bych si asi vydělal na dvě ms-office, ale hlavně mne štvalo, že tu volbu nemůžu najít. A ONA TAM VŮBEC NENÍ, jak dosvědčuje potřeba vytvoření Vašeho rozšíření! Což mi stejně nejde na rozum, ale budiž.

Myslím, že jediné vylepšení Vašeho doplňku by bylo moci si určit jakýkoliv formát a kombinaci na základě toho DD.MM.RRRR a třeba k tomu i čas, jak jsem se původně pokoušel já o zmíněné: "9. září 2010 [08:22]" a jak to sice Ooo umí, ale jen jednou, ježto to nesvede uložit jako formát - grrrr! - ale i takto mi to naprosto stačí, super!

PS: těch "nepochopitelností" je tam v Ooo pro začátečníka víc: hned první rozšíření, které jsem si musel najít, bylo proto (též zřejmě Vaše?) "JP-Ukotvení obrázků", jelikož (přesně jak kdosi kdesi píše v jednom komentáři) přímé a jasné embedování a hromadné ukotvování obr. je věc, kterou každý automaticky vyžaduje a předpokládá, a ne proto, že je zvyklý odjinud, ale protože to dá rozum. A tam je to celé v původním nastavení jako se škrábat levou rukou za pravým uchem...

Tak jsem rád, že to aspoň ještě někdo tak cítí a na rozdíl ode mne to umí i hezky naprogramovat a ještě hned ve fóru o tom obratem informovat. Ještě jednou MOC DÍKY za obě Vaše užitečné addons!

Offline

#4 9. 9. 2010 12:48:14

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Trvalá změna formátu pole-datum

Naprogramujem to ako ďalšiu možnosť vkladania - bude sa dať definovať vkladanie, ešte si musím rozmyslieť formátovanie (MM je mesiac alebo minúty?). Keď to bude hotové, vyjde o tom článok. Pretože redakcia je zásobená dosť veľkým počtom rozšírení (máte pravdu, rozšírenia JP... sú odo mňa), môže to byť aj o mesiac ak nie aj dlhšie.

Offline

#5 9. 9. 2010 16:20:18

Kulhanek2
Člen
Registrace: 23. 8. 2010
Příspěvků: 18

Re: Trvalá změna formátu pole-datum

> Ano, MM jsem myslel měsíc.

Oni v tom:

Vložit > Pole > Jiné > karta Dokument+pole Formát( případně možno ještě navolit v něm > Další formáty)

mají možností a kombinací asi milión, v různých jazycích a třeba i s dnem v týdnu před - "pátek, 10. ledna....", ale to je prosím pěkně opravdu už nadbytečný luxus, protože to nejdůležitější (a to, co oni nedovedou!), tam Vy už máte:

tj. aby nadstavení jazyka a formátu "drželo" i do příště, a ještě lepší je to skloňování měsíců, které tam ve všech těch možnost oni nemají vůbec! smile

Takže byť jsem se původně snažil o to, co jsem uváděl ob příspěvek výše, nevím jak ostatní, ale já jsem i takto plně spokojen!

Každopádně přeji mnoho dalších tvůrčích úspěchů a ještě jednou díky!

Offline

#6 9. 9. 2010 18:44:48

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Trvalá změna formátu pole-datum

Už je to naprogramované, zajtra napíšem návod a pošlem do redakcie. S formátovaním je to trochu zložitejšie, pretože naraz sa dá vkladať aj dátum aj čas a navyše mesiac nielen ako číslo, ale aj ako dve rôzne slová (január/januára - leden/ledna) a to ako v Calc, tak aj vo Writer. Preto som musel tieto formátovania rozlíšiť - d (deň), c (mesiac ako číslo), n (mesiac ako názov - január), a (mesiac ako skloňovaný názov - januára), r rok, h hodina, m minúta, s sekunda. Okrem toho si tam môžete vložiť aj ľubovoľné iné znaky (uvedené však predstavujú dátum a čas a tie sa na iné nedajú použiť).

Týmto dosiahlo toto rozšírenie ďalší rozmer, musel som zmeniť aj definíciu mesiacov pre iné jazyky, je tam dialógové okno, nová položka v paneli nástrojov a nová položka v menu. Ale to už predbieham...

Offline

Zápatí