Acronis
Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 26. 8. 2010 08:38:19

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 88

Filtry v Calcu

Mám jakýsi problém s filtry v Calcu. Zkusil jsem filtrovat mezi příspěvky, ale nenašel jsem nic podobného, tak předkládám těm zkušenějším dva dotazy:

1) Zapnu automatický filtr v jednom listu sešitu. Zapnu automatický filtr na dalším listu téhož sešitu, což ale způsobí vypnutí autom.filtru na tom předchozím listě. Kdo používal Excel ví, že tam mohl být filtr na libovolném počtu listů.

2) Chci si vyfiltrovat pouze určitou položku v některém sloupci. Nabídne se mi seznam položek použitých v daném sloupci, vyberu jednu z nich, ale mezi vyfiltrovanými daty jsou i položky, které vybrané hodnotě neodpovídají!

Bod 1) bych ještě zkousl, bude-li někdo tvrdit, že je to vlastnost OO, pak to vezmu jako vlastnost. Ovšem bod 2) mi jaksi degraduje pojem FILTR.

Ví o těchto vlastnostech někdo víc? Používám OO 3.2.1

Offline

#2 26. 8. 2010 11:46:17

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Filtry v Calcu

1. automatický filtr je klikátko pro rychlé operativní filtrování ... a ano je pouze jeden v celém sešitě. Kromě automatického filtru však můžete použít i standardní případně rozšířený filtr a patřičně se vyřádit.
2. toto není standardní chování, můžete někde vystavit soubor ve kterém to dělá? Případně toto chování ověřit na jiném / novém souboru a pokusném kousku dat?

Offline

#3 27. 8. 2010 05:31:16

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 88

Re: Filtry v Calcu

Možná se budete divit, že si odpovídám sám, ale třeba tím pomůžu někomu, kdo se setká s podobným problémem.
Problém s nekorektním filtrováním (bod 2) jsme začali individuálně řešit s Ondra.kl, který mne ubezpečil, že tabulka - u mne nekorektní - se u něj filtruje správně. Když jsem mu chtěl nachystat přehlednější tabulku, udělal jsem něco, co mne dřív nenanpadlo - vypnul jsem automatický filtr a zapnul jej znovu. A ejhle, filtr pracuje správně. A hned jsem si to ověřil i u jiné "nekorektní" tabulky.
To je tedy řešení, jak problém odstranit (tedy doufám). Těžko říct, co je ale příčinou.

Offline

#4 10. 9. 2010 06:11:31

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 88

Re: Filtry v Calcu

Tak už vím, kdy se zblázní automatický filtr. Jen se divím, že si toho ještě nikdo nevšiml. Nebo jo?
Mám tabulku, u které zkopíruju libovolný řádek a vložím jej na konec tabulky. Tento nový záznam se mi pak nekorektně zobrazuje, i když fitrem zadám podmínku, které tento záznam neodpovídá.

Offline

#5 12. 9. 2010 22:28:14

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Filtry v Calcu

pokud první definujete filtr a pak za jeho oblast vložíte data tak se oblast filtru automaticky neroztáhne - filtr nemá jak zjistit jestli ty data chcete do filtrovaných zařadit nebo ne.  Stačí však filtr vypnout a znova zapnout - to se znova provede automatické stanovení oblasti s filtrovanými daty a nově vložená data se do ní zahrnou.

Pokud nechcete vytvářet nové filtry, tak je definujte nad nějakým výběrem jehož velikost stanovíte tak aby "vždy" stačil - přinese to však i zvýšení výpočetní náročnosti.

Offline

Zápatí