Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 26. 7. 2010 12:31:28

j.vysata
Člen
Registrace: 7. 4. 2010
Příspěvků: 19

Není tu vše očekávané

Nerad bych námět pro fičuru OOo psal do kategorie chyb systému.

Jen tak mimochodem, bych se chtěl přimluvit za neoddělitelnou nicméně pružnou (co do velikosti) mezeru. Stejně mi ale uniká smysl mezery pevné délky.

Také by byla hezká možnost princip sirotků hlídat i u jednopísmenných (a případně editovatelné množiny někde zadaných) slov bez nahrazování následující mezery pevnou. Náhrada se totiž provede jen při průběžném psaní a ne vždy při drobných úpravách - totiž musela by se zase napsat celá sekvence. Kromě toho nevypadá moc hezky text, ve kterém mezera po jednopísmenných slovech je vždycky jinak dlouhá než všechny ostatní na řádce.

JV

Offline

#2 26. 7. 2010 23:46:30

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Není tu vše očekávané

Na tom se pracuje, pokud vím. (Mikro)Typografie patří mezi věci, které by se měly vylepšovat. Rozhodně zkuste doplňky pana Pastierika:

http://www.openoffice.cz/doplnky/kerning-znaku
http://www.openoffice.cz/doplnky/nezalomitelne-mezery


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#3 28. 7. 2010 07:56:27

j-pastierik
Člen
Registrace: 15. 11. 2004
Příspěvků: 761

Re: Není tu vše očekávané

Na Váš problém odporúčam zatiaľ rozšírenie http://www.openoffice.cz/doplnky/kerning-znaku prípadne programy určené pre sadzbu (Scribus, TeX).

Nepružná nedeliteľná medzera sa používa napr. medzi číslom a mernou jednotkou, vo vnútri čísiel, ak sa medzerou oddeľujú rády a pod.

Editoval j-pastierik (28. 7. 2010 07:58:54)

Offline

#4 28. 7. 2010 08:47:37

j.vysata
Člen
Registrace: 7. 4. 2010
Příspěvků: 19

Re: Není tu vše očekávané

Moc děkuji za uspokojivé odpovědi. Uvědomuji si, že v současné situaci OOo zatím nic lepšího není možné. O Scribu jsem včera vyhledával informace a zdaleka si nejsem jist, zda umí tabulky, grafy, kreslit obrázky a podobně.

Pokud je nepružná mezera v nanejvýš zvláštních případech třeba u čísel, je tedy poněkud speciálnější než pružná neoddělitelná a tak mě překvapuje, že ta méně speciální tedy vlastně běžnější zatím není implementovaná. Nicméně mě to spolu s problematikou kombinací textových a programátorských uvozovek přivádí na myšlenku: Co kdyby v rámci odstavce byla možnost substylu, ve kterém by mohla platit jiná pravidla ale třeba i jiné nastavení. Kupříkladu zdrojovému kódu velmi sluší neproporcionální bezpatkové písmo. Koneckonců kdyby někdo chtěl, mohl by si zvýraznění kurzívou nebo boldem udělat také substylem (nazvaným třeba emphase) apod. Nemusel by pak mír "ruční" změny stylu, kdyby je považoval za nekoncepční.

Jinak bych chtěl vědět, zda náměty pro fičury psát sem, nebo do bugů a nebo jestli pro to ecxistuje samostatná sekce. Děkuji

Offline

#5 28. 7. 2010 10:36:47

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Není tu vše očekávané

ad substyl - na tohle se přesně hodí znakové styly - ty se neaplikují na celý odstavec jako odstavcové styly ale jen a pouze na vybrané znaky.

Offline

#6 28. 7. 2010 11:40:03

j.vysata
Člen
Registrace: 7. 4. 2010
Příspěvků: 19

Re: Není tu vše očekávané

Moc děkuji za odpověď.

Nezlobte se, ale stále si nejsem jist, že to řeší ten problém. Aplikace znakových stylů nepřiděluje status řetězci, na který je provedena. Řetězec tu nevystupuje jako celek ale každý znak zvlášť. Myslím například, že TEX i HTML umožňují, aby určitý text v rámci rozsáhlejšího textu byl zvýrazněn pomocí příkazu (emphase), který v podstatě říká že označený text má být výraznější než okolní a fyzicky to realizuje pomocí italiky. Tento text ale může sám být dosti rozsáhlý a v sobě obsahovat další text zase zvýrazněný. Znovu se tedy napíše příslušný příkaz. Fyzicky se to pak realizuje tak, že tento vnitřní zvýrazněný text se zase píše normálním řezem. Takové vnořování dokonce může být neomezené a jen se přitom střídá italika s normálním textem. Toto ale s pomocí znakových stylů není možné. Když budu chtít zvýraznit text uvnitř zvýrazněného textu, mohu to udělat tak, že jej od-zvýrazním. Tím ale zruším i jeho status. Vznikne tak úplně jiná struktura textu a to může výhledově přinášet problémy. To se také může týkat řeťezců s významem 'citace', 'přímá řeč' a do nich zase vnořených citací apod. Nepřiřazuje se totiž řetězci specifický význam, ale jen se pro určité místo textu vybere jiné písmo.

Uznávám nicméně, že oba příklady o které mi v minulém příspěvku šlo, by tímto v podstatě trikem (ne zcela koncepčním) řešeny byly. Styl písma "číslo" může zajistit, aby každá použitá mezera zkrátka byla neoddělitelná a pevné délky. Styl písma "zdroják" může vysvětlit systému nebo jeho doplňkům, že uvozovky nejsou normální uvozovky. Je to ale řešení, jak už jsem psal, ne zcela koncepční. Možná že by se na to mohlo hodit pole, kdyby je bylo možno vytvářet jako jde vytvářet styly a kdyby se do sebe mohla vnořovat.

JV

Offline

Zápatí