Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 25. 7. 2010 14:59:36

Forseti
Člen
Registrace: 9. 1. 2010
Příspěvků: 24

Automatické opravy - doplnění vlastních

Zdravím, jde ve writeru nějak doplnit automatické opravy aby se mi třeba z m^2 napsalo m[sup]2[/sup] (horní index)? Prostě podobně jako v editoru rovnic.
Vím, že to jde do jisté míry upravovat v Nástroje -> Nastavení automatických oprav ..., ale zaboha jsem tam nemohl nacpat horní index. Jde to tedy řešit jinak? Díky za odpověď.

Editoval Forseti (25. 7. 2010 15:00:11)

Offline

#2 25. 7. 2010 18:34:07

PavelH
Člen
Místo Česká Lípa
Registrace: 14. 3. 2008
Příspěvků: 140

Re: Automatické opravy - doplnění vlastních

znak "stříška" se vloží kombinací Alt + 94

Offline

#3 25. 7. 2010 19:33:24

Forseti
Člen
Registrace: 9. 1. 2010
Příspěvků: 24

Re: Automatické opravy - doplnění vlastních

ne o to mi nešlo, jde mi o to jak donutit writer, aby mi v rámci automatických oprav udělal třeba z m^2 nebo m2 klasický metr čtvereční.

Offline

#4 26. 7. 2010 23:54:13

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Automatické opravy - doplnění vlastních

Pokud je mi známo, automatické opravy nelze přidávat. Téhož efektu dosáhnete pomocí automatického textu.
1) Vytvořte si ty metry čtvereční - "m2" s horním indexem, označte to.
2) Úpravy | Automatický text, název Metr čtvereční, zkratka m2.
3) Stiskněte Automatický text | Nový, dále Zavřít.
4) V textu napište "m2" a stiskněte F3, dostanete m s horním indexem.

http://www.openoffice.cz/blogy/skvela-f … ticky-text


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#5 27. 7. 2010 18:41:22

Forseti
Člen
Registrace: 9. 1. 2010
Příspěvků: 24

Re: Automatické opravy - doplnění vlastních

Hmm, zajímavé, díky za odpověď, ale není to úplně ono, ty automatické opravy jsou lepší. Třeba když napíšu "->" (bez uvozovek) tak se mi to opraví na "→" (bez uvozovek). A tohle by mi vyhovovalo kdyby šlo nastavit i u m^2 atd.

Teďka jsem si všiml že existuje přímo symbol ^2 (U+00B2) a tohle by šlo v nouzi použít, ale taky to není to pravé ořechové protože ta dvoječka má takový divný tvar a nevypadá jako když udělám normálně horní index 2.

Offline

#6 28. 7. 2010 10:18:50

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Automatické opravy - doplnění vlastních

Upřesním svou předchozí nepřesnou odpověď: nelze přidávat formátovaný text, tzn. ten horní index tam, pokud vím, nedostanete. Nenapadá  mě jiné řešení než autotext. Třeba někdo poradí líp.


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#7 28. 7. 2010 10:57:33

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Automatické opravy - doplnění vlastních

redakce napsal(a)

Upřesním svou předchozí nepřesnou odpověď: nelze přidávat formátovaný text, tzn. ten horní index tam, pokud vím, nedostanete. Nenapadá  mě jiné řešení než autotext. Třeba někdo poradí líp.

Ide to. Z nápovedy:
Tabulka nahrazení
Seznam všech položek pro automatické nahrazování slov nebo zkratek během psaní. Pro přidání položky napište text do polí Nahradit a Za a poté klepněte na Nový. Chcete-li upravit položku, vyberte ji, změňte text v poli Za a klepněte na Nahradit. Chcete-li odstranit položku, vyberte ji a klepněte na Odstranit.

Automatické opravy je možné použít k přiřazení určitého FORMÁTU slovu nebo zkratce.
Označte v dokumentu formátovaný text, otevřete tento dialog, zrušte zaškrtnutí pole "Pouze text" a do pole Nahradit zadejte slovo, které chcete nahradit.

Do položky automatických oprav je možné přidat také rámce, obrázky a OLE objekty, pokud jsou v textu ukotveny jako znaky. Označte rámec, obrázek nebo OLE objekt a alespoň jeden znak před nebo za objektem. Otevřete tento dialog, zadejte do pole Nahradit název a poté klepněte na Nový.

A môžem potvrdiť, že to funguje!

Editoval Roman Toman (28. 7. 2010 10:58:02)


Win XP Pro SP3, LibreOffice 5.0.5

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

#8 28. 7. 2010 14:45:38

Forseti
Člen
Registrace: 9. 1. 2010
Příspěvků: 24

Re: Automatické opravy - doplnění vlastních

Dobrý tip ale na to m^2 mi to furt nechce fungovat :-(, na OLE objekt jo, fortmátovaný zvětšený text taky, to co by se hodilo nejvíc tak ne :-(, co se dá dělat. I tak mi přišlo toto vlákno jako užitečný zdroj informací, dík za ochotu.

Offline

#9 28. 7. 2010 16:22:06

redakce
správce webu
Místo Opava
Registrace: 15. 9. 2008
Příspěvků: 288
Web

Re: Automatické opravy - doplnění vlastních

@Roman Toman - díky za tip, to jsem nevěděl. :-) To je bomba věc!

@forseti - mně to funguje. Napíšu m s horním indexem "2", označím, otevřu okno pro automatické opravy, zadám zkratku "m2" a klepnu na Nový. Jako náhrada je nastaveno "m2", ale ta dvojka se pak doplní jako horní index. V text stačí napsat "m2" a po vložení mezery se to opraví..


Vlastimil Ott
správce webu, redakce

Offline

#10 28. 7. 2010 18:39:09

Roman Toman
Člen
Registrace: 19. 7. 2008
Příspěvků: 297

Re: Automatické opravy - doplnění vlastních

Ojój, zabudol som na jednu vecičku.:rolleyes: Týka sa to hlavne Forsetiho - možno preto to nefunguje. Treba vyskúšať.

Pred zadávaním nového výrazu do automatických opráv je NANAJVÝŠ POTREBNÉ!!! vymazať starý vložený výraz ešte pred tým, ako tam vložíte nový lebo, ako sa to stalo aj mne, keď som to skúšal, pri zadávaní toho istého textu ako nového sa neprepíše a stále funguje ten starý.

Editoval Roman Toman (28. 7. 2010 18:42:52)


Win XP Pro SP3, LibreOffice 5.0.5

Pokiaľ to vyriešilo váš problém označte prosím svoj príspevok ako VYRIEŠENÝ.
Ako označiť vyriešenú tému

Offline

Zápatí