Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 17. 5. 2010 15:08:33

cechl
Člen
Registrace: 10. 7. 2009
Příspěvků: 7

zalomení textu

Přeji všem pěkný den,

pokud opakuji dotaz, který už byl řešen, tak se předem omlouvám a prosím o odkaz. Jinak bych se chtěl zeptat, zda někdo nevíte proč se mi při použití formátu buňky zarovnání a automatického zalomení děje to, že po uložení zavření a znovunačtení souboru se některé buňky zobrazují jako nezalomené to znamená, že část obsahu je skrytá. Musím na buňku znovu spustit formát - zarovnání a automaticky zalomit. Ovšem při novém otevření jsem tam, kde jsem být nechtěl. Samozřejmě, že soubor po úpravě uložím.

Snad jsem problém popsal srozumitelně. Rád problém upřesním.

Budu vděčný za radu.

Předem děkuji všem rádcům.

Offline

#2 17. 5. 2010 15:20:39

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: zalomení textu

do jakého formátu ukládáte?

Offline

#3 17. 5. 2010 22:21:05

PavelH
Člen
Místo Česká Lípa
Registrace: 14. 3. 2008
Příspěvků: 140

Re: zalomení textu

A jakou verzi OpenOffice máte?

Offline

#4 18. 5. 2010 07:00:54

cechl
Člen
Registrace: 10. 7. 2009
Příspěvků: 7

Re: zalomení textu

Pro Ondra.kl - Nevím co máte přesně na mysli. V některém listu, kde se chyba projevuje mám např. písmo ariel velikost 10. Zkoušel jsem naformátovat jako text, ale i obecný formát General. Ale chyba se projevuje i s jiným typem písma. Obsah buňky by měl být textový.

Pro PavelH - chyba se projevuje jak v české lokalizaci verze 3.1.1 pro Windows, tak v anglické verzi 3.2.0 v Ubuntu 10.04.

Mám podezření, že by chyba mohla být způsobena tím, že ne vždy umí OpenOffice korektně rozdělovat slova. Chyba se totiž neprojevuje ve všech buňkách daného sloupce (v řádcích), ale jen v některých nebo třeba jen jednom. Pokud napíšu do buňky nějaký nesmyslný text, aby byl delší a do buňky, která vykazuje danou chybu, přidám k nějakému "slovu" třeba jeden znak, tak pak je to OK.

Jinak děkuji za ochotu. A budete li mít nějaký nápad, řešení, tak budu vděčný.

Díky

Offline

#5 18. 5. 2010 11:17:57

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: zalomení textu

... jako jeslti do *.ods *.xls ... je to na tomto závislé?

Offline

#6 18. 5. 2010 11:26:00

cechl
Člen
Registrace: 10. 7. 2009
Příspěvků: 7

Re: zalomení textu

Pro Ondra.kl - není to závislé na formátu dokumentu, projevuje se to jak při ukládání do .ods, tak .xls.

Offline

#7 18. 5. 2010 19:32:20

Plastique
Starám se o firemní weby na WordPressu
Místo Opava
Registrace: 9. 10. 2004
Příspěvků: 176
Web

Re: zalomení textu

Když pro buňku použijete styl a v něm nastavíte typ buňky, bude to v pořádku?


Správa WordPress webů: https://udrzbawebu.cz

Offline

#8 19. 5. 2010 07:06:32

cechl
Člen
Registrace: 10. 7. 2009
Příspěvků: 7

Re: zalomení textu

Pro Plastique. Tak to také nepomohlo. Pro info přikládám řetězec, který v buňce mám:
sdjfkj lkjlsdkj flksd jflksdjfoksjdfols jdfkjs ljksdlfk lk

Formátování buňky v záložce zarovnání mám nastaveno takto: Zarovnání textu vodorovně a svisle mám nastaveno na hodnotu "výchozí". A u "vlastností" mám zatrženo "automaticky zalomit text". Zkoušel jsem i kombinaci se zatržením "zmenšit podle velikosti buňky".

Šířku sloupce mám 7,90 cm.

Je to jen pokusný řetězec, kdy jsem se snažil simulovat chybu. Zadával jsem různé řetězce znaků do buněk (ve sloupci do řádků pod sebou), aby se mi projevila chyba. A u tohoto řetězce (samozřejmě lze napsat i jinou kombinaci, kdy se může chyba projevit) je část textu v buňce skrytá. Až po znovunaformátování nebo znovu použití připraveného stylu je zobrazení OK. Ale po uložení, zavření souboru a jeho opětovném otevření je to zase blbě.

Jinak děkuji za tip i snahu. Kdyby byl další nápad s radostí jej přivítám a vyzkouším.

Ještě jednou díky všem.

Offline

#9 19. 5. 2010 08:28:14

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: zalomení textu

Je to zřejmá chyba. Zkuste nastavit ručně výšku řádku o trochu větší (0,1 mm), než vychází automaticky. Pokud je stejná, jako při automatickém nastavení, tak se ji calc asi bere jako automatickou a mění ji.

Offline

#10 19. 5. 2010 15:20:26

PanTau
Člen
Registrace: 19. 5. 2010
Příspěvků: 1

Re: zalomení textu

Zdravim vás. Pokoušim se sečíst časy(buňky ve formátu čas), co mam v tabulce ve sloupci a nějak to nedokážu. Když je označim a dám sečíst - sumou, tak mi jako výsledek lezou nějaký záhadný nepochopitelný čísla. Čim to?

Offline

#11 19. 5. 2010 16:51:07

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: zalomení textu

PanTau napsal(a)

Zdravim vás. Pokoušim se sečíst časy(buňky ve formátu čas), co mam v tabulce ve sloupci a nějak to nedokážu. Když je označim a dám sečíst - sumou, tak mi jako výsledek lezou nějaký záhadný nepochopitelný čísla. Čim to?

pro nový problém, založte prosím nové vlákno wink ... a rovnou tam i doplňte jaké časy sčítáte a jaký máte výsledek.

Offline

#12 20. 5. 2010 12:51:41

cechl
Člen
Registrace: 10. 7. 2009
Příspěvků: 7

Re: zalomení textu

Pro lp - děkuji, pomáhá to. Jen je to malinko pracné, ale možná je to jen mou hloupostí.

Chybu totiž odstraňuji tak, že každý nekorektní řádek znovu naformátuji - provedu automatické zalomení a potom daný řádek zvýším ručně o 0,1mm. Pak je vše i po zavření a načtení souboru OK. Šlo by toto nějak zautomatizovat? Přeformátovat všechny řádky najednou není problém. Problém pro mne je navýšit každý řádek o 0,1mm při rozdílné výšce řádků. Lze nějak v makru nadefinovat, aby Calc v dané oblasti navýšil každý řádek o danou hodnotu?

Ještě jednou díky za radu.

Offline

#13 20. 5. 2010 13:49:16

cechl
Člen
Registrace: 10. 7. 2009
Příspěvků: 7

Re: zalomení textu

Už jsem na to navýšení všech řádků o 0.1mm přišel, takže díky všem za ochotu poradit i za skutečnou radu s problémem zalomení textu.

Díky

Offline

Zápatí