Inzerce
Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 1. 4. 2010 00:44:29

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Průvodce daty - kontingenční tabulky

Ahojte,
začal sem se ponořovat do tajů OO kontingenčních tabulek a srovnávat s Excelem 2003. Co jsem zjistil je to, že mi (1)v Calcu kont. tab. chybí u ostatních polí(řádek,sloupec) filtrování po vzoru "pole stránka" - klik na šipku ze které se vysune nabídka toho co chci filtrovat. (2)Excel to má lepší v tom, že umožnuje z tohoto vysouvacího seznamu vybrat ty položky které chceme - ne jen jednu jako v Calcu.
V Calcu je aspon něco jako filtr který funguje docela dobře - akorát by bylo dobré, (3)kdyby šlo nějak "vytáhnout" své oblíbené položky do nějaké bunky v listě podle kterých často filtruji (filtrování podle datumu) a tím pádem bych pořád nemusel chodit dokola do toho menu "filtr".
Můžete někdo porovnat schopnosti práce s kont. tab. v Calc a Excelu?
Samozřejmě Excel neznám dokonale a Calc taky ne, nechtěl bych ani jednomu ukřivdit.
Kdyby někdo věděl co hlavně s bodem (3) tak radte! diky


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#2 1. 4. 2010 09:10:43

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

mno ... mohl by jste použít rozšířený filtr na předtřízení dat a až poté použít KT.

Respektive to udělat takhle:
1. list: zdrojová data - sem vložíte data která chcete zpracovávat
2. list: definice rozšířeného filtru
3. list: sem nakopírujete data při aplikaci filtru
4. list: KT s definovanou zdrojovou oblastí na listu 3 (např. prvních 3000 řádku) a s filtrem který vyhodí prázdné řádky. Tuhle tabulku pak po naplnění listu 3 daty stačí jen aktualizovat.

Offline

#3 3. 4. 2010 20:44:57

milan.kosulic
Člen
Registrace: 29. 9. 2008
Příspěvků: 26

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

Používám kontingenční tabulky v Excelu denně již mnoho let, v Calcu (doma) rovněž a podle mého názoru jsou slabé kontingenční tabulky jediným vážným nedostatkem, který pro mne znevýhodňuje Calc. Je to velká škoda, ale právě kvůli tomu bych Calc pro pracovní nasazení nemohl volit. Narozdíl od Writeru, který považuji za zcela rovnocenný Wordu. Kdo můžete, dejte sem prosím odkaz na hlasování pro zlepšení kontingenčních tabulek v Calcu.

Offline

#4 9. 5. 2010 20:06:02

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

možná abych upřesnil to co jsem myslel s tím fitrem:

často měním filtrování kontingenční tabulky podle jednoho typu dat: datum. Chci abych pořád nemusel chodit do té nabídky, kde musím ten filtr neustále měnit (vložený obrázek)(pravý čudlík myši na KT,filtr...). Jde toto zadání jiného parametru(datumu) vytáhnout do nějaké bunky v listě?
20100509204339.png

...to jak měním v poli "hodnota" datumy, jestli bych to datum mohl měnit v nějaké bunce v listu.
Zkoušel jsem jednoduše místo datumu napsat např. A1   a do bunky A1 v listě napsat datum,ale nefungovalo to.


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#5 14. 5. 2010 21:31:33

mirozm
Člen
Registrace: 9. 1. 2006
Příspěvků: 49

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

Ja to riešim pomocným stĺpcom.
Vo vašom prípade do nejakej bunky X2 - zadávať dátum (18.5.2010). Bunky s dátumami, ktoré chcem filtrovať sú B1 až B...
V pomocnom stĺpci C -(Need Date), ktorý by bol súčasťou dát kontingenčnej tabuľky zadať vzorec =IF($X$2>B1;1;0) a skopírovať samozrejme až na koniec oblasti
Vo filtri kontingenčnej tabuľky zvoliť Need Date ,podmienka =, hodnota 1.
Takto potom nemusíte vo filtri už nič meniť, len zadáte dátum a obnovíte tabuľku.
Miro

Editoval mirozm (14. 5. 2010 21:34:05)


LO 5.1.6  platforma Ubuntu-linux 16.04

Offline

#6 17. 5. 2010 11:56:16

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

aaháá! pěkná fintička. díky!


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#7 21. 6. 2010 16:29:18

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

nevíte jak by šlo v KT měnit formáty čísel/datumů? např. místo 10000 aby bylo 10 000 (třeba i tučně) nebo místo 20.5.2010 aby bylo 20/05
diky


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#8 21. 6. 2010 17:42:30

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

Myslím, že kontingenční tabulky používají styly. Označte buňku v KT a podívejte se na styl (Stylistu vyvoláte pomocí F11). Styly by měly jít upravit.

Offline

#9 21. 6. 2010 21:01:38

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

opravdu! ...akorat bych chtel jeste nastavit ruzne styly pro "Kategorie průvodce daty" -jeden styl pro Kategorii v řádku a jeden styl pro Kategorii ve sloupci. Neboli ne jeden styl pro všechny Kategorie.


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#10 21. 6. 2010 22:57:03

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

KT mě nikdy moc nebraly, je to něco předdefinovaného a já si "všechno" dělám rád sám, jak potřebuju :-D Prosím specialisty na KT - lze/jak lze definovat "šablonu" koningenční tabulky?

Offline

#11 22. 6. 2010 07:08:34

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

nebo ted se aspoň snažím změnit slova součtu řádků/sloupců  "Celkem výsledek" na něco jiného-hraju si v tom stylu s položkou "Nadpis průvodce daty" a tam měním formát čísla na mnou požadovaný text v uvozovkách, se zavináčem...a pořád nic...ale říkám si že aspoň takovouhle blbost by mělo jít změnit...


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#12 22. 6. 2010 20:53:56

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

Podle mě kontingenční tabulku vytváří nějaké makro OpenOffice, takže by se to asi muselo upravit v něm.

Jinak jsem normálně v buňce přepsal "Celkem výsledek" na "Total" a zachová se to i po úpravě nastavení KT.

Offline

#13 22. 6. 2010 22:30:35

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

he, tak já se to pokouším přepsat to "Celkem výsledek" a nedovolí mi to - napíše, že "Tato část tabulky vytvořené s pomocí průvodce daty nemůže být změněna".  tak to je mi podivné...


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#14 23. 6. 2010 06:20:32

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

linuxová verze Go-OOo 3.1.1

Offline

#15 30. 6. 2010 21:15:24

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

Sunovský OpenOffice to bude umět ve verzi 3.3

Offline

#16 1. 7. 2010 15:21:36

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

aha tak to je teda tou verzí...:-(  ale nahrávat zas jinou verzi...to by bylo zase něco-určitě v ní nepůjde něco co normálně chodí v orig. OO...to bych si asi víc nadělal problémů než užitku v podobě přepsané KT


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#17 10. 10. 2010 10:26:16

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: Průvodce daty - kontingenční tabulky

no mám s KT další menší problém,který bych řekl půjde těžko vyřešit,ale tak musím to zkusit: Mám takovouhle malou vzorovou databázičku.
KT běžně "sdružují" stejné řádky do jednoho - prostě tímto způsobem:
kt1.png
namísto toho aby se slovo "pozemní" zobrazilo 6x tak se zobrazí 1x,"auto" namísto 3x jen 1x - To je OK.
Problém nastává v momentě, kdy se člověk podívá jen na KT bez znalosti zdrojových dat a mohl by si říct, že aut by mohlo být buď 2 bílé a 2 červené a 3 modré NEBO by si někdo mohl tuto tabulku vyložit i tak, že aut mohlo být 1x bílé,1x červené a 3x modré. To samé s vlakem. A proto bych potřeboval buď:
A)aby se v sloupci "počet" nesdružoval text -aby byl rozepsán na každém řádku - asi takto, s tím,že je třeba aby ten sloupec "počet" byl před sloupcem "barva":
kt2s.png

nebo B) aby se v tom sloupci "počet" ty čísla sčítaly.

Je mi jasné, že to není chyba KT, a že to vyplývá z logiky KT,ale kdyby někdo věděl jak to provést...diky.


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

Zápatí