Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 20. 6. 2024 16:18:39

Fifal
Člen
Registrace: 20. 6. 2024
Příspěvků: 2

Hromadná správa poznámek pod čarou

Omlouvám se zde skušeným za utrpení při začátečnickém dotazu a jako zahraniční Čechoslovák za pravopis. Při práci s textem užívám pro lepší vidtelnost velikost 28 poznámky si odlišuji barvou, jedná se o text který jsem už musel rozdělit na více souborů s tisíci poznámkami pod čarou. Zmenšovat to po jedné a pro každou úpravu je práce na dva dny jež se za měsíc dva po opravách opět vrací. V tom políčku pokynů mohu poznámky přidávat ale v tom druhém sloupečku pro úpravy textu mám sice nějaké tlačítko pro poznámky pod čarou ale je takové pobledlé a hluché prostě tam text je ale není to tlačítko. Pakliže mi někdo prosím může poradit jak mohu poznámky v textu hromadně upravit budu velmi vděčen, hledal jsem a viděl rámeček s takovou možností jen ten přístup k němu prostě nijak nemám.

Offline

#2 20. 6. 2024 18:28:30

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,451

Re: Hromadná správa poznámek pod čarou

Vaše čeština je dobrá, ale dotaz patří do sekce Writer.


     Jde Vám zřejmě o překlady kdy se používá jeden sloupec k originálnímu textu a druhý k jeho překladu. S tímto postupem nemám moc zkušeností, ale tipnul bych si, že pomůže vkládání sekcí. Poznámky pod čarou lze vkládat do zdroje který se načte do výsledného dokumentu.


     Vidím jeden problém - sloupce možná mohou mít své poznámky pod čarou, tedy český text a pod ním poznámka pod čarou, ale když v překladu poznámka nebude vzniká problém "velikosti" sloupce na stránce.
     Poznámky pod čarou, respektive záložky lze umístit nejen na konci stránky, ale také variantně na konci kapitoly, nebo na konci celé práce. Lze klikat a skočit na obsah pod čarou ap. Co by bylo nejlepší nemohu takto odhadnout.
     Akci lze z provést ve formě makra. Už jsem něco podobného dělal pro jednoho uživatele - jednalo se o bibli - a to je porce vysvětlivek, poznámek, nebo odkazů v počtu často i desítek na jedné stránce. Také jsem to řešil do dvou sloupců jako transkripci z archaického textu (což je podobné jako překlad).


     Bez ukázky a důkladnějšího popisu bych se do toho nepouštěl, protože potřeby se často musí konzultovat nad detailem. Uživatel často požaduje něco, co si do důsledků neuvědomil a proto se někdy musí problém řešit úplně jinak. Prostě běh na dlouhou trať.
     Pokud potřebujete pomoci, musíte poslat ukázku ke stažení. Můžete mi to poslat na email (je uveden pod tímto příspěvkem) pokud nechce poskytovat všem uživatelům.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 21. 6. 2024 12:14:42

Fifal
Člen
Registrace: 20. 6. 2024
Příspěvků: 2

Re: Hromadná správa poznámek pod čarou

Velmi děkuji za odpověď, asi jsem to špatně nejen zařadil ale i poslal, zaslal jsem Vám meil s ukázkou využívaje tak Vaší laskavosti. Díky.

Offline

Zápatí