Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 14. 10. 2022 07:18:52

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 124

vyhledání nejbližšího předchozího záznamu - VYŘEŠENO

Následující tabulka je vzorová

   A          B          C
1         předch.stav   akt.stav
2 Pavel   nenalezen     100
3 Karel   nenalezen     20
4 Filip   nenalezen     70
5 Karel   20            40
6 Karel   40            80
7 Pavel   100           120
8 Filip   70            88
9 Luděk   nenalezen     50

Do tabulky se postupně přidávají další a další záznamy směrem dolů. Po zadání nového záznamu do sloupce A (např. Luděk na ř. 9) potřebuju vyhledat, zda už takový záznam v řádcích 2-8 existuje. Pokud ne, pak vypsat např. "nenalezen".
To by mělo jít snadno.
Co ale nevím jak to udělat - po zadání např. na řádku 6 jména "Karel" je stejný záznam už na ř. 3 a 5. Nejbližší předchozí je ř. 5. Z tohoto řádku potřebuju do B6 zapsat hodnotu z C5.

Editoval gucky (27. 10. 2022 05:33:36)

Offline

#2 14. 10. 2022 09:42:09

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,382

Re: vyhledání nejbližšího předchozího záznamu - VYŘEŠENO

Otestujte toto Vyhledání nejbližšího předchozího záznamu.
     Tedy musel jsem to trošku upravit a také Vás nemohu pochválit za způsob zadání. Pokud potřebujete pomoc tak byste měl dodat vzor se kterým se dá pracovat a ne že ho já budu stavět podle rozházeného textu.


     Musel jsem přidat sloupec, protože Vy tam máte pořadové číslo a jméno spolu ve sloupci "A" - to je neschůdné pro přímé vyhledávání. Viz „11 Karel" se nedá najít – ve skutečnosti bych měl hledat „5 Karel". Musel bych číslo oddělit řetězci a vzorec by byl 2x větší.
     Také jste ne zcela dobře upřesnil hodnotu ze sloupce (původně "C"), nyní "D". Takže snad je v pořádku řešení, které načítá poslední předchozí záznam.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 14. 10. 2022 10:49:13

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 124

Re: vyhledání nejbližšího předchozího záznamu - VYŘEŠENO

Dík neutr, funguje to podle mých představ.

Na svou obranu musím uvést, že jsem si označil část buněk v Calcu a použil Ctrl-C a Ctrl-V. Nestalo se to co jsem očekával. Nevložila se tabulka, ale pouze prostý text. A rozházený cik-cak.
Tak jsem ho mezerama srovnal do latě, očísloval jsem řádky a odeslal jsem to - no a zjistil sem pak že se to zobrazuje zase rozházené.

P.S. Takto to vypadá po Ctrl-C a Ctrl-V (z vašeho souboru)

Pavel    nenalezen    100
Karel    nenalezen    20
Filip    nenalezen    70
Karel    20    40
Karel    40    80
Pavel    100    120
Filip    70    88
Luděk    nenalezen    50
Miroslav    nenalezen   
Patrik    nenalezen   
Karel    80    100
Karel    100   
Filip    88

Offline

#4 14. 10. 2022 15:34:53

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,382

Re: vyhledání nejbližšího předchozího záznamu - VYŘEŠENO

Já Vás chápu. Raději napíšu proč : Když to uděláte správně, dá se zadání zkopírovat do Calcu úspěšně a bez manuálních úprav. Konkrétně vkládáte s volbou VLOŽIT JINAK > Neformátovaný text. Takto jsem to také udělal a hned si byl jistý tou chybou sloučeného pořadí a jména. V Calcu pak lze bez dalšího ověřit řešení. Podobných řešení se většinou nachází více, ale řešení se musí ověřit v Calcu v každém případě. Už jsem se v minulosti také sekl – psal jsem z paměti a byla tam chyba.


     Nyní se pokuste pochopit řešitele (nyní mne). Musím ověřovat řešení v Calcu. Když zadání není bezchybné, musím dohledávat a domýšlet oč se jedná. Snadno se stane, že zadavatel nakonec napíše, že chtěl trošku něco jiného, nebo řešení nechodí. Když mám k dispozici Calc jako vzor, jsem schopen okamžitě vyloučit možné chyby. Na straně autorů jsou častými chybami nesprávně formátovaná data. Například čísla natažená z CSV ve formátu „Text", což bývá často chybně navolený filtr, separátor a podobně.
     Docela zákeřná je chyba, kdy je předvolen formát „Booleovská hodnota". Vzorce dávají výsledek nejčastěji „0". Stane se to například chybně zadanou funkcí IF, nebo jinou podobnou. Vykopírují se vzorce s chybou, když je smažete zůstává formát buňky a ten kdo netuší o co jde je zralý na Chocholouška.


     To, že existují nevalidní hodnoty zjistí řešitel až ze vzoru (Calcu) nikoliv z vykopírovaných vzorců. Zadavatel si pak myslí bůh ví co a vede se jalová debata. Uvedu poslední podobný případ viz Přesun hodnot z několika sloupců pod jeden (VYŘEŠENO). Udělal jsem vzor a poměrně detailně popsal co, jak a proč. Autor označil za vyřešené, ale za pár hodin dopsal, že se mu nedaří poslední krok – převod text na vzorce. Uvedl, že používá LO verzi 7.4.1.2 / LibreOffice Community na MAC OS. Já používám verzi 7.3.6.2 (x64) WIN 7. Takže chyba může být v novější verzi LO, nebo také na stroji MAC.
     Požádal jsem o vzor toho co mu nejde. Nejspíš se ztratil při postupu Vzorec > text (vzorec například =A1) se musí aktivovat zase jako vzorec a nakonec doporučuji i výsledek z tohoto vzorce uchovat ve formátu textu. Nejspíš chybně aplikoval převod vzorec na vzorec místo vzorec na text a následně na vzorec a zase potom na text.
     Uvedl jsem další možnosti a existuje ještě jedna – převod z textu na RTF (nativní formát vzorců), ale to by asi dopadlo špatně. Takže nevím zase nic. Autor mlčí a já se mohu jen domnívat co se stalo. Ale Mac se nemusí chovat jak Windows, Linux a verze  LO 7.4.1.2 může obsahovat chybu.


     Pokud by v tom Vašem zadání nebyla nejasnost s těmi sloupci, dostal byste vzorec na tabuli (podobně jako zadání) a bylo by hotovo. Dík té banalitě jsem pokládal za nutné udělat ukázku – znáte pořekadlo, že ďábel se skrývá v detailu.
     Nemáte asi ani představu kolikrát jsem byl kritizován za dotěrné otázky a kolikrát jsem řešil (a nejen já) zadání, které nakonec autor upřesnil – jen bych ještě potřeboval… a všechno bylo jinak. Často se jedná o lidi s dobrým vzděláním, kteří si myslí, že umí problém explicitně specifikovat – a prdlajs – no a pak se většinou urazí a odmlčí.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 21. 10. 2022 12:38:47

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 124

Re: vyhledání nejbližšího předchozího záznamu - VYŘEŠENO

Pro neutr:
Přestože moje zadání nebylo jasně čitelné, trefil jste řešení napoprvé správně, takže v pohodě. I z minima jste vytěžil maximum.
Jestli tedy ještě čtete tento dovětek, pak bych měl dotaz - viděl jsem nějaké příspěvky, do kterých tazatel vložil i kousek tabulky.
Jak to udělat?

Offline

#6 21. 10. 2022 14:41:44

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,382

Re: vyhledání nejbližšího předchozího záznamu - VYŘEŠENO

gucky napsal(a)

Pro neutr:
Přestože moje zadání nebylo jasně čitelné, trefil jste řešení napoprvé správně, takže v pohodě. I z minima jste vytěžil maximum.
Jestli tedy ještě čtete tento dovětek, pak bych měl dotaz - viděl jsem nějaké příspěvky, do kterých tazatel vložil i kousek tabulky.
Jak to udělat?


     To je obrázek, který se automaticky otevírá viz Test bb kódů ve FluxBB


     Podle odkazu pod editačním oknem tag img, nebo shodně kódy BBCcode.
     Ale podívejte se na některý automaticky otevřený obrázek. Přihlaste se a stiskněte u takového příspěvku "Citovat". Dostanete kód a adresu odkud to autor tagoval. Myslím si, že to jde i jinak, nežli je popisováno.
     Ale ani obrázek tabulky neodhalí chybu formátu buňky, takže raději vždy posílejte vzor - ukázku v Calc (a podobně). Nemusí obsahovat "ostrá data", ale popis, nebo chyba tam musí být popsána co nejúplněji. Už jen třeba proto, že když pošlete obrázek, řešitel si musí podle toho postavit sešit - to je často opruz. I když to umím rychle dík tajnůstkářským bezmozkům, ale štve mne to vždy.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí