Já Vás chápu. Raději napíšu proč : Když to uděláte správně, dá se zadání zkopírovat do Calcu úspěšně a bez manuálních úprav. Konkrétně vkládáte s volbou VLOŽIT JINAK > Neformátovaný text. Takto jsem to také udělal a hned si byl jistý tou chybou sloučeného pořadí a jména. V Calcu pak lze bez dalšího ověřit řešení. Podobných řešení se většinou nachází více, ale řešení se musí ověřit v Calcu v každém případě. Už jsem se v minulosti také sekl – psal jsem z paměti a byla tam chyba.
Nyní se pokuste pochopit řešitele (nyní mne). Musím ověřovat řešení v Calcu. Když zadání není bezchybné, musím dohledávat a domýšlet oč se jedná. Snadno se stane, že zadavatel nakonec napíše, že chtěl trošku něco jiného, nebo řešení nechodí. Když mám k dispozici Calc jako vzor, jsem schopen okamžitě vyloučit možné chyby. Na straně autorů jsou častými chybami nesprávně formátovaná data. Například čísla natažená z CSV ve formátu „Text", což bývá často chybně navolený filtr, separátor a podobně.
Docela zákeřná je chyba, kdy je předvolen formát „Booleovská hodnota". Vzorce dávají výsledek nejčastěji „0". Stane se to například chybně zadanou funkcí IF, nebo jinou podobnou. Vykopírují se vzorce s chybou, když je smažete zůstává formát buňky a ten kdo netuší o co jde je zralý na Chocholouška.
To, že existují nevalidní hodnoty zjistí řešitel až ze vzoru (Calcu) nikoliv z vykopírovaných vzorců. Zadavatel si pak myslí bůh ví co a vede se jalová debata. Uvedu poslední podobný případ viz Přesun hodnot z několika sloupců pod jeden (VYŘEŠENO). Udělal jsem vzor a poměrně detailně popsal co, jak a proč. Autor označil za vyřešené, ale za pár hodin dopsal, že se mu nedaří poslední krok – převod text na vzorce. Uvedl, že používá LO verzi 7.4.1.2 / LibreOffice Community na MAC OS. Já používám verzi 7.3.6.2 (x64) WIN 7. Takže chyba může být v novější verzi LO, nebo také na stroji MAC.
Požádal jsem o vzor toho co mu nejde. Nejspíš se ztratil při postupu Vzorec > text (vzorec například =A1) se musí aktivovat zase jako vzorec a nakonec doporučuji i výsledek z tohoto vzorce uchovat ve formátu textu. Nejspíš chybně aplikoval převod vzorec na vzorec místo vzorec na text a následně na vzorec a zase potom na text.
Uvedl jsem další možnosti a existuje ještě jedna – převod z textu na RTF (nativní formát vzorců), ale to by asi dopadlo špatně. Takže nevím zase nic. Autor mlčí a já se mohu jen domnívat co se stalo. Ale Mac se nemusí chovat jak Windows, Linux a verze LO 7.4.1.2 může obsahovat chybu.
Pokud by v tom Vašem zadání nebyla nejasnost s těmi sloupci, dostal byste vzorec na tabuli (podobně jako zadání) a bylo by hotovo. Dík té banalitě jsem pokládal za nutné udělat ukázku – znáte pořekadlo, že ďábel se skrývá v detailu.
Nemáte asi ani představu kolikrát jsem byl kritizován za dotěrné otázky a kolikrát jsem řešil (a nejen já) zadání, které nakonec autor upřesnil – jen bych ještě potřeboval… a všechno bylo jinak. Často se jedná o lidi s dobrým vzděláním, kteří si myslí, že umí problém explicitně specifikovat – a prdlajs – no a pak se většinou urazí a odmlčí.
Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ