Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 14. 12. 2009 12:43:17

oltskul
Člen
Registrace: 14. 12. 2009
Příspěvků: 4
Web

počet podmínek v podmíněném formátovaní

Zdravim,

v OO Calc.. tak jsem chtěl použít podmíněné formatování. Bohužel jdou použít jen tři podmínky.

Jako příklad ucedu známkování, kde je "potřeba" pět podmínek.

V nastavení jsem to skoušel najít, ale nenalezl. Jde to někde nastavit, nebo "obejít" ?

Díky předem za odpovědi Oltskul.

Offline

#2 14. 12. 2009 15:30:46

Ondra.kl
Člen
Registrace: 30. 9. 2008
Příspěvků: 933

Re: počet podmínek v podmíněném formátovaní

můžete použít funkci STYLE - cituji z nápovědy:

STYLE
Použije definovaný styl na buňku se vzorcem. Po určité době může být použit jiný styl. Tato funkce vždy vrací hodnotu 0, což vám umožní přičíst její výsledek k jiné funkci aniž by se změnila výsledná hodnota. Společně s funkcí CURRENT můžete na buňku použít barvu beze změny samotné hodnoty. Například: =...+STYLE(IF(CURRENT()>3;"červený";"zelený")) aplikuje na buňku styl "červený" je-li hodnota větší než 3, jinak je použit styl "zelený" . Oba styly buněk musí být definovány předem.

více hledejte v nápovědě

Offline

#3 14. 12. 2009 16:27:05

oltskul
Člen
Registrace: 14. 12. 2009
Příspěvků: 4
Web

Re: počet podmínek v podmíněném formátovaní

díky, ale bohužel nejsem nijak zdatný programator, nebo skriptař..
jak to vsak udělam aby to bylo pro více formátů,

0-50 - "styl-5"
51-74 - "styl-4"
75-84 - "styl-3"
85-94 - "styl-2"
95-100 - "styl-1"

a halvně abych pak nemusel zasahovat do toho vzorce.. (ikdyz to by se dalo vydrzet popřípadě nějak odbrvat..)

nemte nekdo nejaké dalsi návrhy?

Offline

#4 14. 12. 2009 18:06:36

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: počet podmínek v podmíněném formátovaní

Vložte do buňky vzorec

=STYLE(LOOKUP(CURRENT();{0;51;75;85;95};{"styl-5";"styl-4";"styl-3";"styl-2";"styl-1"}))

Vyberte buňku - copy - vyberte formátované hodnoty - vložit jinak (vzorce, přidat)

Pokud to co je ve složených závorkách nahradíte odkazem na buňky s čísly a názvy stylů, můžete formátování měnit docela operativně (místo odkazu lze použít i jméno)

Offline

#5 15. 12. 2009 10:29:39

oltskul
Člen
Registrace: 14. 12. 2009
Příspěvků: 4
Web

Re: počet podmínek v podmíněném formátovaní

děkuji, funguje to jak potřebuji..
ale narazil jsem na problém s odkazy na jiné bunky

pokud je ten vzorec nakopírován do prazdné tabulky, tak je vypsana chyba:518
=STYLE(LOOKUP(CURRENT();{0;51;75;85;95};{"st-5";"st-4";"st-3";"st-2";"st-1"}))

pokud ovšem změním cisla v první {složené zavorce} za odkazy na bunky:

=STYLE(LOOKUP(CURRENT();{A30;A31;A32;A33;A34};{"st-5";"st-4";"st-3";"st-2";"st-1"}))
nebo
=STYLE(LOOKUP(CURRENT();{(A30);(A31);(A32);(A33);(A34)};{"st-5";"st-4";"st-3";"st-2";"st-1"}))
nebo
=STYLE(LOOKUP(CURRENT();{"A30";"A31";"A32";A33";"A34"};{"st-5";"st-4";"st-3";"st-2";"st-1"}))

tak se druha {složena závorka} automaticky odmaže:
=STYLE(LOOKUP(CURRENT();{A30;A31;A32;A33;A34}))

koukal jsem do nápovědy na tam jsem nenalezl radu, která by toto vyřešíla.

jak jsem řikal, nejsem skriptar,nebo programator, tak si s tim nevim rady.

díky za další rady a návrhy:)

jako bonus prikládám soubor, ve kterém to dělam:
http://www.oltskul.com/stufff/test_znamkovani.ods

Offline

#6 15. 12. 2009 17:28:20

lp.
Člen
Registrace: 24. 9. 2009
Příspěvků: 814

Re: počet podmínek v podmíněném formátovaní

Pokud jsou meze a styly vypsány např. v bloku a30:b34 - pak to může vypadat třeba takto:

=1+STYLE(LOOKUP(CURRENT();$A$30:$B$34))

(Chyby si nevšímejte - není defunováno current() - zápis do buňky slouží jen k tomu, aby bylo možné snadno doplnit vzorce.

Pro dodaný sešit to vypadá např. takto:

=0 + STYLE(LOOKUP(CURRENT();$A$30:$A$35;$A$20:$A$25))

Jen je nutno uvádět v oblasti a30:a35 dolní meze pro hledání a názvy stylů jsou také v opačném pořadí

Editoval lp. (15. 12. 2009 17:42:43)

Offline

#7 15. 12. 2009 18:17:47

oltskul
Člen
Registrace: 14. 12. 2009
Příspěvků: 4
Web

Re: počet podmínek v podmíněném formátovaní

Dekuji milionkráte!!!!
funguje perfektně!

Offline

#8 19. 3. 2010 12:49:27

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: počet podmínek v podmíněném formátovaní

ahojte potřebuju právě do buňky aplikovat  více stylů podle podmínek. Na to podmíněné formátování nestačí (mám víc formátů než 3).
A tak zkouším tuhle fci STYLE. Už se mi to podařilo rozpohybovat tak že se změní styl bunky podle toho jakou zvolím podmínku(STYLE s kombinací IF) v jiné bunce. Ovšem - v bunce ve které je fce STYLE je hodnota 0. Tu potřebuju nahradit textem. (Kdyby šlo o číslo tak by to bylo ok: =5+STYLE(...) a měl bych v bunce hodnotu 5 s požadovaným stylem).
Takhle vypadá moje fce:
=STYLE(IF(B29="auto";"modrá";"červená"))
tedy když zadám do B29 něco jiného tak zvolí styl "červená",ale to není podstatné (toto je ukázkový příklad,stylů mám jinak více).
Jak bych tento zápis měl upravit aby se mi hodnota této bunky neukázala jako číslo 0 ale jako jiný požadovaný text?
diky


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

#9 19. 3. 2010 14:32:52

hanus
Člen
Místo Olomouc
Registrace: 29. 11. 2006
Příspěvků: 573
Web

Re: počet podmínek v podmíněném formátovaní

Výsledkem funkce STYLE je vždy nula; můžete tedy mít v buňce zapsáno
=666+STYLE(IF(B29="auto";"modrá";"červená"))
a ta hodnota 666 bude zobrazena stylem buď modrá nebo červená
nebo pro text např.
="styl"&IF(STYLE(IF(A4="auto";"modrá";"červená"));"";"")

Offline

#10 19. 3. 2010 14:48:02

dech
Člen
Registrace: 1. 10. 2008
Příspěvků: 150

Re: počet podmínek v podmíněném formátovaní

krása krása funguje! děkuju


LO 6.1.2.1. (x64)  WIn 8 64bit  16GB RAM

Offline

Zápatí