Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 24. 11. 2009 19:46:25

Geon
Člen
Registrace: 28. 4. 2008
Příspěvků: 38

obrázky se nezobrazují

Doma vytvořím prezentaci, odnesu do práce a některé obrázky tam chybí. Připadá mi to velmi nešikovné, hodně kolegyň toto defacto odradí od většího používání OpenOffice. Nedá se to někde nějak nastavit, patch či co, aby prostě nezáleželo, "jak" ten obrázek vložím, aby tam byl vždy "natvrdo"? Řešení by mělo velmi jednoduché, i pro lamy.

Mám pocit, že jsem se kdysi již na to tu ptal, ale mezitím již bylo několik nových verzí, tak jsem předpokládal, že to již bude vyřešeno, ale zdá se, že ne.

Případně poradte, kde mohu na anglických bug reportech hlasovat o vyřešení tohoto problému.

Díky.

Offline

#2 24. 11. 2009 20:54:16

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: obrázky se nezobrazují

Odkud vkládáte obrázky do prezentace? Máte je všechny ve stejném adresáři, který si pak nesete do práce?
Pokud dáváte obrázky do prezentace a máte je různě po disku, Impress si zapamatuje cestu na vašem počítači. Při přenesení na jiný počítač pak spojení na obrázky nefunguje.


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#3 24. 11. 2009 21:11:27

Geon
Člen
Registrace: 28. 4. 2008
Příspěvků: 38

Re: obrázky se nezobrazují

ano, o to mi přesně jde. Toto "neslušné" chování zrušit, odstranit. Obrázky musí být součástí prezentace, jak je běžné u konkurence. Jde to?

Offline

#4 24. 11. 2009 22:08:22

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: obrázky se nezobrazují

No - myslím, že toto v OpenOffice.org nejde. Musíte si nosit své obrázky sebou.
Jde taky o to, že MSO je instalovaný "naprosto všude" a z toho vyplývá, že pokud si vložíte do prezentace obrázky z MSO - zobrazí se správně prezentace všude. Protože tam obrázky jsou.
Ale OpenOffice.org najdete jen někde. Obrázky máte vlastní a tak si je musíte donést sebou, protože se jinak nezobrazí.

Tak pak nejde o "neslušné" chování OpenOffice.org, ale o přílišnou uniformitu.

Editoval IrenaS (24. 11. 2009 22:11:47)


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#5 24. 11. 2009 23:49:16

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: obrázky se nezobrazují

IMHO to jde a uz se to tu i resilo. Obrazky mate vlozene prakticky jako odkazy (i kdyz z Vaseho disku). Kliknete na Upravy-- Odkazy -- vsechny vyberte a rozpojit.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#6 25. 11. 2009 09:36:03

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: obrázky se nezobrazují

Jo - jenomže se vlastně ty obrázky v důsledku stejně nahrají do dokumentu. Tak proč si proces nezjednodušit a rovnou si obrázky nenahrát do jednoho adresáře?
A pak mít všechny pohromadě?!


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#7 25. 11. 2009 09:45:35

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: obrázky se nezobrazují

No jisteze se nahraji do dokumentu - o to jde, dokument je pak mozne spoustet kdekoliv, aniz bych mnusel resit synchronizace adresare s obrazky...
Mit pohromade vsechny obrazky v jednom adresari je z hlediska prenositelnosti dokumentu velmi neprakticke.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#8 25. 11. 2009 10:59:11

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: obrázky se nezobrazují

Beru váš pohled na věc.
Je pravda, že já jsem měla s přenositelností prezentací VžDY problémy (mezi OOo a MSO). Proto jsem to řešila jedním adresářem a v něm jsem měla vše, co jsem potřebovala pro prezentaci. A tak jsem se vyhla problémům s nezobrazováním obrázků, apod.

Editoval IrenaS (25. 11. 2009 11:04:51)


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#9 25. 11. 2009 11:04:55

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: obrázky se nezobrazují

"ale pro člověka podobného typu, jako jsem já, nepřijatelné. Musela bych pak platit za MSO a to nepřichází v úvahu :-((("

?

Vzdyt to tak budete delat s Open Office, jak to souvisi s MSO?

PS: Prenositelnost v tomto vlaknu = prenositelnost fyzicky mezi PC, NIKOLI mezi OO a MSO.

Editoval Zvedavec (25. 11. 2009 11:05:06)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#10 25. 11. 2009 11:11:06

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: obrázky se nezobrazují

S MSO to souvisí, protože on má už v základu nainstalovaných spoustu obrázku a při výrobě prezentací si stačí program pouze pamatovat, kde jsou obrázky uložené.
Kdežto OOo žádné obrázky neobsahuje. Proto si je musíte dát do vlastního adresáře.
Jestli jsem se vás dotkla - omlouvám se.
Je to spíše o úhlu pohledu na program.

Cituji vás:
Kliknete na Upravy-- Odkazy -- vsechny vyberte a rozpojit.
Jenomže právě tohle u mně v počítači nejde - volba je zašedlá a nejde vybrat. Proto jsem problémy s obrázky řešila adresářem.

Editoval IrenaS (25. 11. 2009 11:25:54)


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#11 25. 11. 2009 11:32:30

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: obrázky se nezobrazují

Nedotkla, neni duvod. Jenom tvrdim, ze Vas postoj k tomuto problemu je zkresleny a metodologicky spatny.
1. Vlozeni obrazku nesouvisi s MSO - vkladate je do OO.
2. Spolehat se na to, ze zrovna "me" obrazky budou na PC kam pujdu, je nestastne, i kdyby bylo MSO zlate a ja mel doma tu nejdrazsi verzi - uplne staci aby lezely v jinem adresari a proste se nezobrazi - to neni o MSO, ale o spatnem vychozim predpokladu.
3. Dusledkem nemoznosti se spolehnout, je tahani obrazku s sebou, s cimz souvisi nutnost neustale synchronizovat pouzite obrazky s "obrazkovou" slozkou.
4. Vas predpoklad o pouzitelnosti klipartu obecne svedci o velmi "nizke obrazkove narocnosti Vasi prezentace" - delam prezentace kazdy tyden do vyuky a v zadnem pripade si nevystacim s kliparty, kdyby byly jakekoliv.
5. Pokud Vam par obrazku opravdu staci a tahate celou slozku, prijde mi zase jednodussi tech par obrazku do dokumentu proste zaintegrovat a neni co resit.

6. Cele to pisu a sporim se s Vami proto, ze kdyz si nekdo precte, ze ma s sebou tahat slozku s obrazky, bude myslne informovan a bude se s tim porad "drbat", aby kdyz najde na webu novy obrazek, musel jej cpat do nejakeho adresare misto primeho vlozeni do prezentace. Pokud usoudi, ze se mu chce s obrazky tahat, je to samozrejme jejho a Vase vec :-).


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#12 25. 11. 2009 11:38:18

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: obrázky se nezobrazují

IrenaS napsal(a)

Cituji vás:
Kliknete na Upravy-- Odkazy -- vsechny vyberte a rozpojit.
Jenomže právě tohle u mně v počítači nejde - volba je zašedlá a nejde vybrat. Proto jsem problémy s obrázky řešila adresářem.

Aha - jenze to jste mela napsat jako prvni a ne porad cosi o MSO :-).
Ono to totiz u nekterych obrazku nemusi byt proto, ze ony se Vam do dokumentu "zacleni samy" - aspon takto to pozoruju ja. Pokud obrazek vlozim pres Vlozit -- obrazek -- ze souboru, vlozi se jako odkaz a pak je mozno jej take rozpojit.

Jak obrazky vkladate?


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#13 25. 11. 2009 12:11:29

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: obrázky se nezobrazují

Přesně jak píšete: vkládala jsem obrázky přes Vložit | Obrázek| Ze souboru. A volba Úpravy | Odkazy je zašedlá, i když obrázky mám vybrané. Obrázky rozpojit prostě nejdou.
Proto ten adresář. Abych se vyhla problémům s jejich nezobrazováním.


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#14 25. 11. 2009 13:20:52

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: obrázky se nezobrazují

Ted jsem to zkousel na Ubuntu, OO 2.4 a mate pravdu, kdyz dam vlozit Obrazek -- ze souboru, tak je polozka odkazy seda, jenze ten soubor se automaticky zaclenil do dokumentu.
OO 3.1 na Ubuntu 9.10 mam doma, zkusim to i tam, ale spis to vypada, ze budto mate chybu ve Vasi verzi nebo - mozna to ani nevite - se Vam nektere obrazky proste zaclenuji samy.

Zkuste to overit. Kdyz v Ubuntu (OO2.4) pretahnu mysi obrazek z plochy do prezentace, vlozi se jako odkaz a odkazy jsou aktivni a tedy i rozpojitelne. Kdyz jej vlozim jako soubor, zacleni se sam, pricemz toto chovani se zrejme lisi "kus od kusu".

Takze spis bych to videl tak, ze to na 99% pujde, akorat to chce vychytat bud chyby nebo zkusit kdy a jak se obrazky vkladaji.

PS: Toto je ukazkovy pripad "nevypocitatelnosti" OO.

Editoval Zvedavec (25. 11. 2009 13:22:11)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#15 25. 11. 2009 13:32:49

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: obrázky se nezobrazují

Možná bude fakt chyba v mé OOo, protože ať vložím obrázek jakýmkoli způsobem, vždy je položka Úpravy | Odkazy šedá.
Zkoušela jsem to po jednom obrázku, vybrat - ověřit. Taky všechny najednou, ale výsledek je pořád stejný = šedá položka Odkazy.


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#16 25. 11. 2009 14:03:01

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: obrázky se nezobrazují

Chtelo by to vetsi vzorek populace k otestovani  :-)

IMHO podobny problem:
http://user.services.openoffice.org/en/ … 10&t=14972


Jo jeste kousanim tady toho english materialu jsem narazil na to, ze primo pri vkladani obrazku je volba "Odkaz" (checkbox) a ta je i v OO 2.4 na tom Ubuntu

Editoval Zvedavec (25. 11. 2009 14:12:13)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#17 25. 11. 2009 14:20:09

IrenaS
Administrator
Místo Orlová
Registrace: 7. 5. 2008
Příspěvků: 196

Re: obrázky se nezobrazují

Ta volba tam je. Při zaškrtnutí se zeptá, jestli opravdu chci obrázek pouze jako odkaz. Pokud ano, pak lze Úpravy | Odkazy vybrat a link zrušit. Volba zašedlá není.
Z toho mi plyne, že většina obrázků se do prezentace vkládá přímo - ne jako link.

Souhlas:
Chtelo by to vetsi vzorek populace k otestovani  :-)


Irena Šafářová
redakce portálu

Offline

#18 25. 11. 2009 14:24:14

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: obrázky se nezobrazují

Mi zaci si s tim vcelku uzivali, kdyz delali prezentace a pak jsem to poustel ze sveho PC. Ted je upozornuju predem a vetsinou si to hlidaji.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#19 26. 11. 2009 09:36:59

Geon
Člen
Registrace: 28. 4. 2008
Příspěvků: 38

Re: obrázky se nezobrazují

mě přestaly chodit informační maily (nebo jsem ten jeden přehlédl a další pak již nepřišly).

Chci "orodovat" za přizpůsobení Impressu obecným zvyklostem, jak je to ve Wordu (Writeru) i PowerPointu. Jinak je opravdu pro nové lidi velmi odrazující, když zjistí po hodinách práce doma, že jim to v práci nefunguje. Většina laiků takové věci, jako přenos adresáře se všemi obrázky neřeší a pochybuji, že řešit bude. To si radši někde ten PowerPoint ukradne.

Pro znalé: tipl bych, že je to někde hlášeno jako bug nebo feature. Kde? Abych se mohl připojit k té správně skupině a podpořit tak developery na změnu tohoto.

Díky

Editoval Geon (26. 11. 2009 10:34:18)

Offline

#20 26. 11. 2009 09:51:26

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: obrázky se nezobrazují

Pokud si pohlidate vlozeni obrazku "ne jako odkaz" nebo je budete vkladat pres schranku, tento problem opravdu odpadne, v nejhorsim upozornit uzivatele, at si zkontroluji "rozpojitelnost odkazu", coz neni takova hruza.


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#21 26. 11. 2009 10:29:27

Geon
Člen
Registrace: 28. 4. 2008
Příspěvků: 38

Re: obrázky se nezobrazují

Je to hrůza, mí učitelé i žáci hromadně od nabízeného Impressu odchází (pokud mohou), protože se chová nestandardně, nepříjemně. Škoda, řekl bych, taková maličkost a co dokáže.

Offline

#22 26. 11. 2009 10:40:28

Geon
Člen
Registrace: 28. 4. 2008
Příspěvků: 38

Re: obrázky se nezobrazují

Zvedavec napsal(a)

Pokud si pohlidate vlozeni obrazku "ne jako odkaz" nebo je budete vkladat pres schranku, tento problem opravdu odpadne, v nejhorsim upozornit uzivatele, at si zkontroluji "rozpojitelnost odkazu", coz neni takova hruza.

A navíc se mi zdá, že toto neříkáte dobře. Pokud vkládám přes schránku, tak právě tento problém nastává. Nenastává, když použiji Vložit - Obrázek - Ze souboru.

Offline

#23 26. 11. 2009 10:55:13

Zvedavec
Člen
Registrace: 8. 11. 2004
Příspěvků: 480

Re: obrázky se nezobrazují

JA jsem IMHO dost velkym kritikem OO, ale rozpojovat odkazy je nutne pouze kdyz se obrazky pretahuji mysi (pokud pri vlozeni pres soubor zustane prazdny checkbox v dialogovem okne a neprijde mi to takovy problem. Jinak se to chova v tomto ohledu standardne, akorat je tam proste moznost volby, coz radu ucitelek (nebo i ucitelu) dostatecne zmate, to uznavam,ale to uz je spis obecny problem nizke gramotnosti ucitelek (ne vsech samozrejme).

To jsou v OO daleko horsi veci...

edit: Pres schranku se mi to jeste nestalo... Asi to jde nejak nastavit.

edit2: Pres schranku kopiruju z Firefoxu, Maxthonu, Irfanu, Malovani, Zoner PS a Photofiltre a vzdy je obraz zaclenen do dokumentu.
Nekopirujete nahodou soubor pres schranku?

Editoval Zvedavec (26. 11. 2009 11:06:05)


LO většinou poslední verze, na W7 prof. 32b/64b

Offline

#24 26. 11. 2009 13:01:33

Geon
Člen
Registrace: 28. 4. 2008
Příspěvků: 38

Re: obrázky se nezobrazují

Ano, kopíroval jsem soubor přes schránku. Z Internetu i IrfanView přes schránku to jde dobře. Problém ale je, že uživatelé, začátečníci ale i mírně pokročilí, nebo i ti, co s Impressem začínají, to moc nerozlišují a pak nadávají.

Njn, co se dá dělat. :-(
Díky.

Offline

#25 27. 11. 2009 08:07:46

PetrValach
Člen
Registrace: 24. 5. 2007
Příspěvků: 557

Re: obrázky se nezobrazují

Upřímně řečeno, tohle není něco, za co bych Impress plísnil. Naopak, je to PŘEDNOST. Jestliže si někdo ODLIŠNÉ chování programu nálepkuje jako NESTANDARDNÍ, pak se možná mýlí. PowerPoint je lepší než Impress, ale proto je standardem?
Pravidlo číslo jedna, při používání jakéhokoliv programu, je: Chceš-li ho používat, vyzkoušej si to. Máš-li problém, je tu nápověda. Opakuji: JE TU NÁPOVĚDA. Když ji uživatelé ignorují, pak mají smůlu. Upřímně, mně je naprosto egal, jestli učitelka nebo sekretářka neumí číst nápovědu. To je její problém. To se měla naučit ve druhé obecné.


Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte tak orientaci na fóru při vyhledávání řešení problémů
JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí