Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 20. 12. 2022 05:09:24

Kulhanek2
Člen
Registrace: 23. 8. 2010
Příspěvků: 18

Makro pro automatické rozbalení nadpisů v navigáturu

Dobrý den,

v přechodu na pokročilejší LibreOffice z postarší Oo mi brání jeden detail: čtu spoustu textů a jsem zvyklý, že když otevřu např. diplomku, je již defaultně rozbalený celý strom nadpisů a podnadpisů; každý kancelářský balík (krom LibreO!) to tak má! V Libre ale musím pokaždé znovu a znovu a znovu použít "Ctrl+*"...

Rád bych to automatizoval makrem, aby se mi spouštělo při startu, ale ztroskotal jsem na tom, jak při nahrávání makra udělat jen klávesnicí, abych se dostal ze stránky (kde po otevření leží aktivní kurzor) do toho navigátoru a mohl na něj použít výše zmíněnou zkratku?

Dotaz by tedy mohl znít i "Jak používat rozhraní LibreOffice jen s pomocí klávesnice" a nebo taky "Neznáte nějaký doplněk, který by to uměl?" - opravdu nechápu, proč to mají jinak než všichni ostatní, a že už jsem těch balíků zkoušel!

Předem děkuji za odpověď či aspoň navedení k řešení! :-)

Offline

#2 20. 12. 2022 12:11:44

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Makro pro automatické rozbalení nadpisů v navigáturu

Navigátor LO funguje asi jinak, nežli na co jste si zvykl. Princip je v tom, že navigátor LO se otevře a rozbalí v tom místě, kde stojí kurzor. Tedy například až na úrovni poslední podkapitoly (odstavce).
     Pokud poprvé otevřete práci kterou vytvořil a uložil někdo jiný, Váš kurzor se postaví na začátek textu. U akademických prací to bude titulní strana. Pokud Váš stroj práci zná, lze zajistit, aby se otevřela v místě kurzoru při posledním uložení. To by Vám pomohlo, ale není to ten případ.


     Máte pravdu, že makro se nedá nahrát, ačkoliv jistě možnost existuje v podobě sestrojení kódu z jednotlivých funkcí (psané makro). Existuje ještě jiná možnost, se kterou si nejsem úplně jistý. Jedná se o „Expertní Nastavení" > NÁSTROJE > MOŽNOSTI > POKROČILÉ. Volba expertního nastavení je na této stránce jako tlačítko vpravo dole. Po kliknutí na prvním řádku zadáte hledaný výraz, tedy navigator (veškeré vyhledávání anglicky).
     Bohu žel nenašel jsem kombinaci volby, která by otevřela navigátor ihned s rozbalením názvů do všech úrovní. Udělal jsem si vzor, kde se mi od začátku otevřou pouze názvy 1. úrovně (podle mne implicitní nastavení). Abych mohl použít Ctrl+, musím nejprve první úroveň sbalit. Poté se na příkaz Ctrl+ rozbalí všechny úrovně.


     Je docela možné, že implicitní nastavení takového detailu není povoleno. Nápověda v rámci LO k expertnímu nastavení neexistuje, ale dá se najít pod odkazem na stránky vývoje.


     Informace o názvech kapitol existují ještě v jiné podobě. Jednak jako rejstřík, který by mohl sice existovat, ale dá se vygenerovat ihned na konec dokumentu, povolit ruční úpravy (tedy mazání rejstříku) a orientovat se podle tohoto, který nakonec můžete smazat.
     Další podobnou záležitostí jsou speciální pole pomocí Ctrl+F2 otevřete okno dialogu a na kartě „křížové odkazy" > volba (kategorie TYP) – „Nadpisy" je plně rozbalený strom nadpisů.


     Pokud se kurzorem postavíte například na konec (ale může to být kdekoliv) dokumentu vyberete určitý název v dialogu, dostanete klikací odkaz (je to číslo). Kliknete a jste přímo na názvu. Pokud chcete nyní spustit navigátor bude na stejném místě jako cílové pole, Ovšem rozbalený přehled je jen v okně „Křížových odkazů". Můžete jej znovu zavolat (Ctrl+F2) a vybrat jinou kapitolu. Neskáčete přímo do kapitoly, ale pomocí odkazu, který je možné snadno smazat. Přímý přechod na jinou kapitolu je pouze u navigátoru.
     Jedná se spíš o systém práce. Pokud nevkládáte komentáře a podobně (práce je bez dalšího Vašeho vstupu), můžete vše nechat a zavřít bez uložení, popřípadě odkrokovat zpět a pomocné údaje mazat. Není to asi to co hledáte, ale může to fungovat dobře.


     Samozřejmě makrem lze řešit například externí sešit, do kterého se naimportují rejstříky (tedy hypertextové odkazy) ze kterých skočíte do původní práce, nebo se pokusíte rozlousknout expertní nastavení. Faktem je, že by to mohl být námět pro vývojáře, ale ti budou namítat, že potom je plně rozbalený navigátor nepřehledný. Někdo bude chtít podobně rozbalené jen odkazy, záložky a podobně. Jedno, nebo dvě kliknutí navíc je asi dobrá cena za přehlednost. Ale v hlavní nabídce seznamu (roletka) by mohla být nabídka „Rozbalit vše".


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 20. 12. 2022 12:39:51

Trambus
Člen
Registrace: 20. 2. 2013
Příspěvků: 50

Re: Makro pro automatické rozbalení nadpisů v navigáturu

Nestačilo by tazateli pouze to, že při otevření dokumentu budou složky v navigátoru vždy sbaleny a on si rozkliknul v dalším kroku jen nadpisy? Ovšem nevím jestli tato funkce v LO existuje, sám bych ji pravděpodobně dost využil.

Offline

#4 22. 12. 2022 18:30:14

Kulhanek2
Člen
Registrace: 23. 8. 2010
Příspěvků: 18

Re: Makro pro automatické rozbalení nadpisů v navigáturu

Díky za odpovědi. Zkoušel jsem se mrknout do těch expertních nastaveních, ale taky tam nevidím řešení... Takže asi budu muset zůstat u ApacheOffice.

Offline

Zápatí