Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 30. 10. 2022 21:41:17

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 224

Mizející vodítka/objekt během přesunu objektu

Zdravím všechny uživatele LO.
Chci zkonzultovat dlouholetý problém s mizejícím objektem/vodítky v Draw (jinde?) při přesunu.

Pokud potřebuji přesunout objekt, je dost důležité vidět co a kam přesouváme. Tedy mělo by to fungovat tak, že objekt chybnu, přesouvám a přitom vidím co držím a kam přesouvám. Případně vidsím i vodítka, pokud jsou zapnutá.
Někdy tomu tak je a funguje to jak má. Bohužel v nejnovějších verzích jakmile objekt chytím a chvíli zaváhám, náhled objektu (i s vodítky) často zmizí a táhnu naslepo.

Někdy to funguje, někdy ne (když jsem začal psát tento terxt nefungovalo to, nyní jak ho píšu už to zase funguje...).
Stává se vám to také?

Čím toto ovlivnit?


Používám nejaktuálnější verzi LO 7.4.2.3. na Win10 x64, ale problém byl i v předchozích verzích (snad od 5)


Díky za radu.

Offline

#2 31. 10. 2022 10:33:01

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Mizející vodítka/objekt během přesunu objektu

Já používám Draw jen zřídka. Mnohem častěji pracuji s obrázky ve Writer, nebo Calc, ale nejčastěji používám podobné postupy pro vytvoření dialogů. Zvykl jsem si myš nepoužívat. většinou jen při umístění prvního prvku (kresby). Následně už se řídím téměř výhradně souřadnicemi (volba umístění). Zarovnat objekty myší nelze zcela přesně. Lepší, i když pomalejší je přesouvání kurzorovými klávesami, což je také nastavitelné, ale lepší je udělat si poznámky a souřadnice (i rozměry) dopočítávat.


     Podíval jsem se tedy na Draw a zjistil jsem, že u mne chvilku trvá, nežli se vodítka skutečně zapnou. Pokud přesouvám objekt bez vodítek (pouze vysvícené úchopové body) a následně zapnu volbu "vodítka", ten původní objekt na vodítka nereaguje. Teprve když jsem po zapnutí vodítek vložil nový obrázek, ten už reagoval a ten původní také. Ale žádné zaváhání ztrátu vodítek nezpůsobilo. Dokud držím tlačítko, jsou vodítka viditelná.
     Já mám na tomto stroji verzi : 7.3.6.2 (x64) / LibreOffice Community pod W7. Ale myslím, že to nedělá ani OS, ani LO. Míval jsem podobný problém s myší. Nemohl jsem zabránit samovolným proklikům a někdy nabrala objekt a bez toho, abych to navolil. Práce se vzorci byla někdy peklem, ale z ničeho nic to přestalo. Prostě si myš dělala co chtěla. Nakonec jsem koupil za stovku pro jistotu 2 nové myši (používám více strojů často současně) a od té doby je klid. Myši nejsou nesmrtelné - mají také nějakou životnost.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 31. 10. 2022 11:49:39

imcon
Člen
Místo Brno
Registrace: 16. 5. 2007
Příspěvků: 224

Re: Mizející vodítka/objekt během přesunu objektu

neutr napsal(a)

.... Ale myslím, že to nedělá ani OS, ani LO. Míval jsem podobný problém s myší. Nemohl jsem zabránit samovolným proklikům a někdy nabrala objekt a bez toho, abych to navolil. Práce se vzorci byla někdy peklem, ale z ničeho nic to přestalo. Prostě si myš dělala co chtěla. Nakonec jsem koupil za stovku pro jistotu 2 nové myši (používám více strojů často současně) a od té doby je klid. Myši nejsou nesmrtelné - mají také nějakou životnost.

Díky za reakci.
Myší to není. Pracuji s CAD a tak mám novou myš asi za 4000 Kč, tam problém není. Je to někde v engine LO, ta práce s přesouváním není úplně spolehlivá.
Bohužel není možné pracovat se souřadnicemi jejichž zadávání je mnohonásobně pomalejší než pouhý přesun myší. To by se každý dokument prodražil neakceptovatelně. Čas je cenný.

Offline

#4 10. 11. 2022 21:29:25

JirkaZ
Člen
Registrace: 25. 6. 2006
Příspěvků: 41

Re: Mizející vodítka/objekt během přesunu objektu

Draw je můj nejoblíbenější a nejpoužívanější nástroj z celého LO, bohužel ale musím říct, že má asi taky nejvíc chyb. Mně se zase občas a zcela náhodně deformují objekty až do "patvarů", týká se to ale pouze jejich zobrazení, při tisku je vše OK. O chvíli později se třeba zase zobrazení vrátí do normálního stavu...

Zkoušel jsem různá nastavení, chvíli to vypadalo, že třeba pomůže vypnutí či naopak zapnutí HW akcelerace popř. vyhlazování, ale později se to ukázalo jako neúčinné.

Ve starých verzích a ještě spíš v OO se nic takového nedělo...

Používám Kubuntu 18.04 LTS a grafiku Intel Iris Pro Graphics 6200 s nativním ovladačem od Intelu v jádře.

Offline

Zápatí