Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 20. 7. 2022 16:59:56

kubanecjam
Člen
Registrace: 11. 7. 2021
Příspěvků: 6

Vícenásobné splnění podmínky

Zdravím

Opět si nevím rady tak jsem po měsíci bloumání tady.

Mám více tabulek (budu je nazývat tabulky "A") které obsahují datumy a odpracované hodiny atd.. ale jsou různě přeházené protože jsou po každé k jiné zakázce (v jedné tabulce je např. 1.1.2022 pak až 5.1.2022, v jiné tabulce je např. 2.1.2022 atd... v další zase třeba 4.1.2022 a tak různě. Všechno se bude odehrávat v jednom sešitu.


Do výpočtové další tabulky (tabulka "B") potřebuji tyto řádky s datumy přenést už v po sobě datumově jdoucím pořadí. To jsem vyřešil pomocí fukce if a vlookup s tím že tabulku jsem si udělal vždy na jeden měsíc - ručně (nebo přetažením) vyplním do řádků všechny datumy v daném měsící a vzorec mi přenese na základě splnění podmínky stejného datumu ve všech tabulkách pak další potřebné informace (vlookup) jako odpracované hodiny atd (vše v rámci řádku).

Jenže nastal problém.
Když v tabulkách "A" mám dva řádky se stejným datumem, do tabulky "B" se oba nepřenesou, pouze ten první. Jenže já potřebuji oba řádky.

Tak se zeptám, existuje finta do vzorce která by zkontrolovala jestli není náhodou splněno více podmínek správně a program by sám přidal řádek? Nebo alespoň aby hodil např. chybovou hlášku (něco jako že bylo splněno více podmínek).

Jestli to nebude k pochopení, nahraju sem pak potřebné dokumenty.

Díky

Offline

#2 20. 7. 2022 17:25:25

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Vícenásobné splnění podmínky

kubanecjam napsal(a)

Jestli to nebude k pochopení, nahraju sem pak potřebné dokumenty

     K pochopení to sice je, ale nechápu proč to taháte vzorci. Možností je více, tak alespoň jedna z nich: Když si naimportujete celý list ze sešitu "A" do sešitu "B" (následně odkaz rozpojíte), můžete ho normálně seřadit podle datumů a popřípadě podle jmen, nebo firem, zakázek ap., máte to zaručeně správně, bez starosti a rychleji.
     Podobných postupů je více, například ještě kontingenční tabulka, která vyexportuje filtrovaný výsledek. Takže spíš bych uvítal zdůvodnění proč zrovna takto. Samozřejmě to lze řešit vzorci. Základem bude ale dotaz =COUNTIF(sešit & úsek; hledané datum). Potom najdete první řádek se stejným datumem (například LOOKUP, ale i jiné vzorce) a zadáte další z dotazů se startem na následujícím řádku.


     Je jasné, že jde o komerční data, která by se neměla postnout v ostré podobě. Ale pokud se nebojíte můžete to poslat na tabuli, nebo to poslat individuálně - například na můj email. Také je možné to dát na uložto.cz pod heslem a heslo poslat zájemci z řad řešitelů.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 22. 7. 2022 08:31:25

ludviktrnka
Člen
Registrace: 9. 7. 2009
Příspěvků: 697

Re: Vícenásobné splnění podmínky

Tohle je jednoznačně úloha pro kontingenční tabulku. Data je potřeba mít v jedné tabulce, pak už je to celkem jednoduché. Datumy mohou být libovolně přeházené, kontingenční tabulka to pěkně srovná a řádky se stejnými daty umístí pod sebou. Řešení výkazů nebo výpisů dat pomocí vzorců je obtížné a někdy až nemožné.


LibreOffice 5.4.

Offline

#4 24. 7. 2022 18:18:37

kubanecjam
Člen
Registrace: 11. 7. 2021
Příspěvků: 6

Re: Vícenásobné splnění podmínky

Díky za odpovědi - začnu studovat ony kontigenční tabulky. Jde o to, že tabulky mám už v nějakém zajetém rytmu a potřebuji i starší dát do kupy abych se z nich něco dozvěděl + někdy se může stát že pár datumů bude prázných - nebylo se v práci apod. Ale i tyto prázné dny potřebuji vidět taky.  Řazení dle různých kritérií nebo tak nějak jsem už poznal a vyzkooušel ale pořád to není ono. Myslím tedy , že kontigenční tabulky budou pro mě přínosné. Zatím díky - mám co studovat.

Offline

Zápatí