Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 14. 11. 2021 12:03:03

klacek
Člen
Registrace: 14. 7. 2017
Příspěvků: 5

Zvětšení textu v Draw

Zdravím,
potřeboval bych poradit s jedním .pdf

Soubor má 300 stran. Obsah má různé tloušťky písma, různé velikosti. Nadpisy, odrážky, odskoky a podobně. Obrázky a grafy tam nejsou. Potřebuji to vytisknout. Stačilo by mi to jako A6, tedy 4listy na jednu stránku. Písmo je sice čitelné, ale dost titěrné. Chtěl bych to tedy trochu celé zvětšit. Nemohu dát Ctrl+A a zvětšit písmo, protože bych unifikoval všechen text do jedné velikosti. Chtěl bych využít okraje v dokumentu. Jsou 2cm. Tiskárna mi vytiskne klidně 0.5cm.

Takže bych potřeboval poradit, jak zvětšit celou stránku proporcionálně třeba o 5%? Prostě vše, co je na těch stránkách obsaženo by se zvětšilo o 5% a toto bych mohl vytisknout.
Kdyby to byl obrázek, tak ten jde chytit za roh a zvětšit. Když natáhnu text na stránce, potáhnu za roh(zelený čtvereček), tak se sice zvětší oblast, kde se může text zvětšit, ale samotný text se nezvětší.

No a pokud by to šlo zvětšit jako celek, tak bych to potřeboval nějak aplikovat na všech 300 stránek, abych nemusel každou stránku takto zvětšovat jednu po druhé.

děkuji za rady
Olin

Offline

#2 15. 11. 2021 07:35:51

klacek
Člen
Registrace: 14. 7. 2017
Příspěvků: 5

Re: Zvětšení textu v Draw

žádný nápad, jak na to?

Offline

#3 15. 11. 2021 15:40:10

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Zvětšení textu v Draw

Nevím jestli jste to tou druhou zprávičkou „žádný nápad?" chtěl jaxi urychlit nebo si ujasnit že fakt nikdo neví :-). Za sebe mohu napsat, že na fórum mrknu většinou dopoledne a tak tomu bylo i včera. No a dnes jsem se k tomu dostal až odpoledne :-). Takže třeba v mém případě se to třeba urychlit nedalo :-).


Jestli to chcete zvětšit v Drawu, pak to asi musíte všechno převést na křivku Tvar/ Převést/ Na křivku, což by mělo myslím jít i najednou přes Ctrl+A. Tím by se i text převedl na vektory a pak by to šlo zvětšovat vše stejně-proporcionálně. Ovšem se 300 stránkami byste si pak možná musel s tím zvětšováním poradit jednu po jedné – pokud byste někde nenarazil na makro které by to zvládlo.


Druhá možnost je zkusit to otevřít v prohlížeči Opera (nebo Chrome) a uložit jako PDF. Ale nebude to moc spolehlivý – mám zkušenost že někdy to všechen text převede na vektory, ale někdy to text nechá textem a ještě mu zmrví kódování. Kdyby to však přeuložilo vše jako vektory, tak byste to zase musel pak nějak ručně pozvětšovat. Ovšem 300 stránek čistě vektorového PDF by se vám do Drawu načítalo asi poněkud déle.


Třetí možnost je zkusit to přes nějakou virtuální PDF tiskárnu. Ale s tím jsem nikdy nijak podrobněji nepracoval a tak nevím, který prográmek co umí tisknout do PDF by uměl zároveň i zvětšovat/zmenšovat do jiných okrajů. Nezbylo by vám možná než zkoušet různé programy.


Čtvrtá možnost je zkusit použít PDF Fill – konkrétně jeho část Free PDF Tools a volbu 5. Reformat Multiple Pages. Asi někde v něm půjde nastavit i to, aby ty rozměry bral v cm a nikoliv palcích. Což by mělo být i hodně rychlé. Občas tenhle softvér používám a zatím vždy hodně dobrý - ale pro tohle jsem to nikdy ještě nepoužíval, tak nevím.


Víc netuším.

Editoval kamlan (15. 11. 2021 15:40:59)

Offline

#4 15. 11. 2021 21:04:37

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Zvětšení textu v Draw

klacek napsal(a)

....Stačilo by mi to jako A6, tedy 4listy na jednu stránku. Písmo je sice čitelné, ale dost titěrné. Chtěl bych to tedy trochu celé zvětšit. Nemohu dát Ctrl+A a zvětšit písmo, protože bych unifikoval všechen text do jedné velikosti. Chtěl bych využít okraje v dokumentu. Jsou 2cm. Tiskárna mi vytiskne klidně 0.5cm.


Takže bych potřeboval poradit, jak zvětšit celou stránku proporcionálně třeba o 5%? Prostě vše, co je na těch stránkách obsaženo by se zvětšilo o 5% a toto bych mohl vytisknout.
....


No a pokud by to šlo zvětšit jako celek, tak bych to potřeboval nějak aplikovat na všech 300 stránek, abych nemusel každou stránku takto zvětšovat jednu po druhé.


děkuji za rady
Olin


     Tohle zadání není řešitelné podle představ. Jde především o to, že 300 stran chcete rozdělit do 4x více formátů A6. To bez reprografických úprav nikdo nedá. Musí se to převést na editovatelný text a následně přeformátovat.
     Mám nějaké zkušenosti - ale je nutné upravit nástrojem PdfToWord (pokud by tzext byl obrázkem, je nutné OCR) - a sice tak, že je každá stránka samostatný soubor. Jde o to zachytit správně nadpisy, odstavce, popřípadě poznámky, styly a podobně. Je to jednoduché. Do PDF se často převádá materiál s roztažením podle potřeby řádku. Těžko zachytit stejné odstavce a tím pádem i případné styly. Takový formát se chová dot nepříjemně (mění počet řádků). Proto je nutné pracovat s jednotlivými stránkami a nikoliv s celým dokumentem.


    Moje rada zní : Nezkoušejte převod naráz. Přiděláte si jenom práci. V Draw sice makra fungují, ale musel byste makry převést celý dokument včetbně atributů textů. Takové makro by mohlo identifikovat mnoho různých vlastností a toto použít na větší písmo. Ale nedělějte si iluzi. Stačí písmo, které LibreOffice nenajde správně a je z toho guláš.
    Nicméně makro by teoreticky mohlo identifikovat i problémy a ty vložit poznámkou. To chce ale předvídání co vše se má číst a převádět. Pokud vím, jde o reprografické úpravy, které sice LO celkem zvládá, ale zdaleka ne vše. Lepší by byl reprografický speciál. Jsou i zdarma a umí natahovat cokoliv a jakkoliv, nebo oříznout, zarovnat, složit a podobně. Ale problém 1 stránku (zřejmě A4) na 4 stránky A6 asi ani těmito nástroji nejde snadno.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#5 16. 11. 2021 13:28:49

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Zvětšení textu v Draw

Foxit Reader umí také virtuální tiskárnu a nabízí "tisk do PDF", takže když si v něm otevřete nějaké PDF a dáte v něm tisk, nabízí tiskový dialog, který by vám to celé asi udělal jak potřebujete.

8R11.jpg

Editoval kamlan (16. 11. 2021 13:29:34)

Offline

#6 17. 11. 2021 17:46:25

klacek
Člen
Registrace: 14. 7. 2017
Příspěvků: 5

Re: Zvětšení textu v Draw

omlouvám se za tu urgenci.

Původní soubor je v .pdf. Otevřel jsem ho v Adobe reader. A tam zkusil to jak píše Kamlan přes virtuální tiskárnu. Zadal jsem 4 na stránku, a procentuální velikost na 112%. Písmo se roztáhlo všemi směry. Dal jsem "tisk" a soubor uložil. Tento uložený soubor(opět .pdf) jsem otevřel a vytiskl. Výsledek je velmi dobrý.

děkuji všem za pomoc a ochotu

Offline

Zápatí