Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 15. 8. 2021 21:53:57

bobca
Člen
Registrace: 14. 8. 2021
Příspěvků: 5

Přesouvání mezi tabulkama-Vyřešeno

Ahojte

Začal jsem si dělat tabulku a narazil jsem na pár věcí, které nevím jak do táhnout.

Mám rozklikávací okno tam bych si chtěl vybrat materiál a do druhého sloupce bych chtěl aby to vytáhlo cenu. Je to nějakým vzorcem možné?

Díky

Editoval bobca (25. 8. 2021 06:51:21)

Offline

#2 16. 8. 2021 03:50:51

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Přesouvání mezi tabulkama-Vyřešeno

Jde to snadno. To rozklikávací okénko může mít podobu ve třech verzích, "Platnost dat", "ListBox", nebo "ComboBox", ale je to jedno, když víte jak do něj dostat data.
     Přes to je podle mne nejlepší "Platnost dat" z hlavní nabídky DATA > PLATNOST DAT. Která nejsnadněji načte data ze sousedního listu, nebo z místa které je mimo fokus (není vidět). V dialogovém okně které se otevře vyberete z nabídky KRITERIA > POVOLIT > VYBERETE OBLAST BUNĚK > do okénka, které se otevře zadejte sloupec dat s názvy. Pokud používáte Například ComboBox, nebo ListBox - musíte je naplnit podobně. Jde to, ale musíte to znát. Jde to i pomocí seznamu, který do roletky manuálně napíšete, ale to není efektivní. Každou změnu seznamu musíte manuálně přepsat. Úsek buněk se zvolí trošku větší, abyste mohl dopisovat jen seznam.


     Takže data, která se čtou v roletce sestávají ze dvou sloupců název a vedle něj cena. Takže nejlépe data v jiném listě, například v "List2", zatímco roletka je kdekoliv na "Listu1". Ale napíšu, že v A1. Takže třeba do buňky C1 vložíme vzorec :

=VLOOKUP(A1;List2!A1:B5;2;0)

     Tento vzorec automaticky vrátí cenu podle roletky, ale v případě chyby se objeví ošklivá hláška. Také po zapnutí počítače je roletka "prázdná" a tohle pak vzorec komentuje chybou. Místo tohoto vzorce lze použít i jiné vzorce.
     Takže je vhodné vzorec vybavit dotazem na =ISSERR() a tuto funkci vložit do =IF(), které vyhodnotí v případě ISERR = 1, tak IF vypíše buď nějakou hlášku, kterou mu tam vložíte, nebo zadáte jen "". V případě že chyba není, vrátí se =VLOOKUP().


     Jste zřejmě začátečník. Takže nyní raději otestujte jen to, aby Vám vzorec vracel cenu. Potom teprve ošetříme chybovou hlášku, ale je možné, že si pomůžete pomocí popisu jak to má fungovat.


PS
     Zapoměl jsem připsat, že seznam na lisu 2 (ve vzorci List2 úsek A1:B5) musí být ve sloupci "A" seřezený podle abecedy. To se u seznamů předpokládá. Ale nemusí být seřazený zejména pokud jenom připisujete do prázdných políček (rezerva pro zápis položek). Potom by měl být vzorec ještě vybavený dalším parametrem. Já jsem ho při této opravě dopsal (parametr 0), aby to chodilo vždy. Ale až budete přepisovat na ostrá data, tak si dejte pozor. Bez správného parametru Vám to nejspíš bude vracet #N/A, nebo nesprávné ceny. Prostudujte si nápovědu ke vzorci. Vlookup.

Editoval neutr (16. 8. 2021 04:21:29)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 25. 8. 2021 06:51:45

bobca
Člen
Registrace: 14. 8. 2021
Příspěvků: 5

Re: Přesouvání mezi tabulkama-Vyřešeno

Děkuji pomohlo to

Offline

Zápatí