Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 31. 7. 2021 15:22:53

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Volání speciálních znaků

Objevil jsem určitý nedostatek. Jedná se o ikonu pro speciální znaky. Volání speciálních znaků nemá uvedenu klávesovou zkratku, má ale ikonu. Takže jsem ze zvyku hledal "modrý čtyřlístek" a nenašel. Nakonec jsem zjistil, že dnes je tam místo čtyřlístu značka Omegy. Není to chyba překladu, ani přímo programu, ale popisu ovládacích prvků.


     Možná by nebylo od věci vytvořit sadu Unicode znaků, které mají matematické, nebo technické použití. jednotlivé znakové sady mají podmnožinu "Matematický operátorů", nebo také "Různé technické symboly", ale žádná znaková sada nemá kompletní podmnožinu. Takže často je nutné potřebný znak vyhledat v jiných znakových sadách a to je třeba jediný znak mezi mnoha znaky základní znakové sady. To může dělat problémy například při převodu Writer na eBook a i jindy.
     Další záležitostí je vyhledávání podle desítkové, nebo šestnáctkové soustavy, ale hledání funguje pouze v dané znakové sadě a často se v okénku objeví hláška "Chybí znak".
     Také je trošku problém s popisem znaku - pod okénkem bývá napsán význam (spíš popis) znaku, který je v angličtině a to by už mohlo být přeloženo (Vím - nejsou lidi, ale tohle by zůstalo hodně dlouho beze změny).


     Vím, že k takovému účelu je aplikace "Math", ale mnoho věcí se dá psát i bez něho. Typicky konstanty, nebo znaky pro implikaci a ekvivalenci (nahrazuji kombinací rovnítka a porovnávacích operátorů <> - to je ale ošklivé a netechnické. Takže bych doporučil vytvořit znakovou sadu Math (myslím, že taková dříve v OOo, nebo StarOffice existovala) - podmnožiny (konstanty, porovnávací operátory a podobně).

Editoval neutr (1. 8. 2021 15:40:14)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#2 1. 8. 2021 12:13:56

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Volání speciálních znaků

Jestli to chápu správně tak máte na mysli jen jiné kategorie pro speciální znaky. Což o to, to by makry nemělo být náročné, nějaké toho dialogové okno pro zobrazení kategorií a příslušných znaků z nich.

Ale vidím v tom problém z hlediska fontů. Ani nevím jestli je vůbec nějaký font, který má alespoň ty speciální znaky vytvořené všechny. Vím že bývá problém vůběc vyhledat nějaké stránky, kde se zobrazí všechny znaky třeba "jen" z UTF-16 definice -> v podstatě všech 65 536 znaků. K těm slovním definicím těch 65536 znaků se dá snad dohrabat, ale k webu kde by pro bezproblémové zobrazení SKUTEČNĚ VŠECH ZNAKŮ byly pro ty znaky třeba SVG obrázky nebo webové fonty jsem se snad nikdy nedostal. Ale možná již existuje, je pravdou že pár let jsem se tímto nezabýval.


Takže i kdyby někdo vytvořil nějaké alternativní kategorie, tak stejně bude problém jaké fonty do těch alternativních kategorií použít, neboť většinou používaným fontům ty znaky prostě chybí. Univerzální by bylo mít pro všechny ty znaky třeba SVG obrázky, ale pro speciální znaky asi již vytvořené budou - jen netuším jak jsou na různých webech licencované. To by bylo jen pro to, aby se vůbec v Libre třeba správně zobrazilo třeba právě nějaké to dialogové okno s výběrem možností - neboť najít font který by měl všechny znaky je možná nereálné.


Pak je otázkou jestli třeba upravit nějaký současný font a doplnit do něj speciální znaky z jiného fontu; nebo se třeba dát na vytváření komplet nového fontu.


Při úpravě současného fontu budou přidané znaky z jiného fontu poněkud v jiném grafickém stylu a bude to vypadat asi spíš hnusně nebo alespoň divně či někdy aspoň podivně. Kdyby se na to našel nějaký nadaný grafik, tak by třeba dodávané znaky dokázal více přizpůsobit danému fontu, ale bylo by to již časově mnohem náročnější.


Při vytváření nového fontu je to časově enormně náročné. Udělat poctivě několik tisíc znaků v nějakém jednotném grafickém stylu vůbec není snadné a pro jednotlivce je to práce spíše na několik let. I kdybychom se omezili jen na latinku, tak ani tak to není snadné. Nejde totiž jen o samotné znaky, ale také o přizpůsobení kerningů -> tedy vzdáleností mezi různymi znaky když jsou vedle sebe. Kerningy by v případě speciálních znaků třeba být moc nemusely, ale i tak vytvořit nový latinkový font je práce spíše na pár let.


Neb další věcí je, že by bylo záhodné mít vytvořené minimálně 4 základní vzhledy - tedy regulérní, tučný, kurzívu a tučnou kurzívu. Tam už aby to bylo dále pěkné, se to bez nějakých korekcí kerningů většinou neobejde. A opět v tom množství tisíců znaků je pak na možné kerningy tolik kombinací, že to opět zabere strašnou spoustu času.
A jen taková "expertní" poznámka: ještě si můžete zkusit v jednom slově udělat nějaké znaky tučné a nějaké kurzívou -> fontů kde by se třeba znaky kurzívou neprolínaly do normálních či tučných znaků je strašně málo - a to jsem na to kdysi zkoušel několik desítek fontů. Poté jsem zůstal u jednoho který dle potřeb doplňuji -> ale už je dost vomrd když doplním třeba čtyři znaky a musím to dodělat ještě do kurzívy, tučné a tučné kurzívy.


Pak ještě že MS, Apple či Adobe mají na fonty jiné vlastní požadavky -> a v některých jejich programech se to bez těch jejich vlastností prostě nezobrazí správně. V tomhle je však LibreOffice řekl bych na špičce a zobrazuje fakt super, i když nějaký font nějaké byrokratické definice nesplňuje.


Pro ukázku přikládám otisk z FontForge, kde jenom těch "šipek" a "ekvivalencí" je snad kolem 200 - a to je otisk jen z jedné části "fontu", možná někde na jiných pozicích jsou nějaké další "šipky" či "rovnítka".

1G0u.jpg

Tudíž závěrem - kdyby se měly zahrnout všechny speciální znaky z UTF-16 definice, šlo by o tisíce znaků. A dle mého názoru by pro takové velké množství bohužel asi nešlo vytvořit nějaké jednoduché a přehledné kategorie. Kdyby kategorií bylo málo, bylo by v nich hodně znaků. Kdyby kategorií bylo hodně, bylo by to nepřehledné. A když se prostě něco vynechá aby toho nebylo tolik, tak by asi nejsnažší bylo prostě udělat nějaké vlastní dialogové okno s vlastními kategoriemi pro ty používané znaky.

Offline

#3 1. 8. 2021 16:25:55

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Volání speciálních znaků

Faktem je, že když mrknete na písma, v Math, tak tam můžete zvolit typ písma, například podle toho jestli jsou patková, nebo nikoliv. Samotný Math má přednastaven Arial a když se podíváte na tabulku znaků tak nic moc. Dá se to dohnat, ale je to práce navíc.
     Přes to musím uvést, že má celkem dobře sestrojené podmnožiny. To by šlo udělat jako podmnožiny fontů snadno. Já například často používám Cambria která má mnohem víc potřebných symbolů Liberation Sherif a umí češtinu. Je jenom otázka co to udělá s převody formátů. Vím, že čistý převod do PDF s tím problém nemá, ale nevím co třeba převod do ePub, nebo jiného formátu. Kdysi jsem používal převod do html a dnes původní dokument po export má chyby - původně vytvořené html (htm) formát drží a je to 20 let. To je zásluha spíš serveru, ale dnes se do toho bojím sáhnout.


     Tím zlepšením jsem myslel například postup výběr znaku Unicode a když sada tento nemá, tak by výběr znakových sad mohl nabídnout sady které znak obsahují, popřípadě s poznámkou "patkové" a podobně. Já samozřejmě používám v Calcu funkce Unichar() a Unicode() a najdu, jenže je to porce. Takže raději si opíšu čísla v šestnáctkové, nebo lépe v desítkové soustavě a hledám znak podle čísla. Ale to také pracné i když měně, nežli procházet veškerý sortiment, který navíc potřebuji často zvětší.
     V editoru speciálních znaků existuje také vyhledávání podle názvu, ale málokdy se trefím. Je to v angličtině a snadné je například "Phi", ale zkratky pro všechny speciální znaky tak snadno nejdou. Možná by pomohl i seznam zkratek tak aby se dohledala zkratka fulltextem a podobně.


     Když píšu potřebuji zjednodušit obsah tak, aby nepřeformátoval řádky a nebyl to obrázek, což se často musí. Editor vzorců Math potřebuji jen někdy kvůli zvýraznění důležitosti, nebo když by textový vzorec byl nepřehledný. Pomocí indexů lze ošidit mnoho vzorců, ale nejde dobře napsat "lim" a pod ní od do. Potom když už by to nebylo svižně čitelné použiji Math. Například vzorce typu kombinací v závorkách "n" nad "k" zaměním za C(n,k) podle syntaxe která je správně =Combin(n;k) a podobně, takže takto řeším velký objem vzorců.
     Takže specializovaná znaková sada s detailními matematickými podmnožinami by bylo nejlepší řešení, ale stačí i relativní maličkosti - seznam zkratek vyhledávání v okně speciálních znaků, nebo nabízet relaci x:y když předvolená sada něco neobsahuje. Překreslování sad má ještě problém s možnými kolizemi autorských práv a je to pracné. Velikostí musí být mnohem více. Calc používá implicitně velikost písma 10, Writer 12, pro převody do doc také 11 a podobně. Pak je potřeba také velikost indexů - alespoň 2 velikosti, Bold, italic a underline a podobně. Takže práce hodně.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#4 2. 8. 2021 14:30:13

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Volání speciálních znaků

Koukal jsem že o alternativní "kategorizaci" se snaží doplněk Compose Special Characters a i když mě na první pohled moc nezaujal, tak po druhém podrobnějším a trpělivějším prozkoumání mohu říci že to vůbec není myšleno špatně, ba mě to dost příjemně překvapilo! Funguje z menu Vložit/ Compose Character.


Lze vkládat znaky tak, že člověk napíše nějakou dvouznakovou kombinaci a pak zmáčkne klávesovou zkratku a doplněk to převede na daný znak. Nebo 4číselnou unicode hodnotu a druhou klávesovou zkratku.

Klávesové zkratky si je potřeba nejdříve nadefinovat přes tlačítka dole, ale pak to funguje.


Sice nemá udělán žádný dialog pro to aby si člověk přidal vlastní kombinace, ale jde to celkem snadno nadefinovat v modulu modCode/ fncCharacterArray

-----------------

Systémové fonty a nějaké malé info k nim umí vypsat jednoduché makro (zdroj: AndrewFontMacro.odt)

Sub fontyInfo
	dim oDoc as object, oWindow as object, oFonts()
	oDoc=ThisComponent
	oWindow=oDoc.CurrentController.Frame.ContainerWindow
	oFonts=oWindow.FontDescriptors
	xray oFonts
End Sub

Ale jak zjistit zda daný font obsahuje či neobsahuje nějaký znak, to se mi nepovedlo. Viděl jsem nějaké ukázky v Pythonu přes linuxový program FontTools který to ale bral přímo z TTF souborů, ale pak se stejně dočetl že to je pomalé. Pak jsem viděl zdroják co to uměl rychle v C++ https://github.com/zhk/AllCodePoints, ale tam jsem ani nevěděl jak to céčko spustit.

LibreOffice to sice v tom dialogu pro vkládání speciálních znaků má již zahrnuté, že nepoužije znaky které ten font nemá, ale s makry tu (ne)existenci znaku ve fontu zjistit asi možné nebude.

-----------------

Docela pěkná webovka co to má taky znaky v různých kategoriích je zde: https://unicode-table.com/en/, třeba šipky https://unicode-table.com/en/sets/arrow-symbols/, "rovnítka" https://unicode-table.com/en/sets/mathematical-signs/, speciální symboly https://unicode-table.com/en/sets/special-symbols/

-----------------

Krom té Cambrii má docela dost znaků pro různé speciálnky i DejaVu Sans.

Offline

#5 2. 8. 2021 16:00:53

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Volání speciálních znaků

Jj díky za reakci. Tento příspěvek je tak napůl o tom jak vylepšit LO (AOO). Osobně bych možná dokázal sám něco stvořit, ale mám tendenci dělat jen to co potřebuji. Takže bych v případě, že bych svůj postoj přehodnotil, asi bych šel kuchat to rozšíření a něco omrknout, dodělat, předělat ap.


     Za nejsnadnější výpomoc bych považovat i to, když by fonty, které hledaný znak podle čísla neobsahují zešedly. Takový postup je běžný v rámci hlavního menu. Položky, které nelze použít zašednou. Samostatně vypsané fonty ve dvou podmnožinách (patkové, nepatkové) seřazené jednotlivě alfabeticky by byly lepší.
     K tomuto, nebo snadnějšímu zašednutí položek je potřeba otevřít zdroje písem, což jsou v nativní podobě obrázkové mapy, takže je vhodnější použít výpis Unicode do Calcu a co druh písma, to sloupec. Makrem prošacovat znakové sady, které znak používají by mělo jít - vyloučit případné náhradní znaky (když sada znak neobsahuje) také. Jednotlivé znakové sady vytvořit jako relaci (1 znak : x fontů) a doplnit číslo charu plus význam podle oboru (když už se to dělá, tak dobře) jednotlivě není problém, ale je to pracné. Zejména významy v různých oborech. Jen samotná matematika používá nejspíš více nežli tisícovku výrazů, které mají jeden znak. Rozchodit nějaké volání by neměl být velký problém, ale dohromady bych to viděl na mnoho týdnů práce aby to za něco stálo. Je to na týmovou práci. Není to pro jednoho chlapa i když je mu 17 (mně ano, ale hned 4x). :-)

Editoval neutr (2. 8. 2021 16:07:00)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#6 3. 8. 2021 09:37:11

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Volání speciálních znaků

neutr napsal(a)

Makrem prošacovat znakové sady, které znak používají by mělo jít - vyloučit případné náhradní znaky (když sada znak neobsahuje) také.

Jak byste makrem poznal že font (znaková sada) daný znak neobsahuje? A i to vyloučení náhradních znaků? Mě pro to žádný postup nenapadá a nenapadá.

Offline

#7 3. 8. 2021 10:24:42

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Volání speciálních znaků

Už jsem na to přišel

Sub jeZnakVeFontu 'zjistí zda je v daném fontu nějaký konkrétní znak
	dim oDoc as object, oWindow as object, o as variant, oFont as new com.sun.star.awt.FontDescriptor, s$, oFonts(), b as boolean
	oDoc=ThisComponent
	oWindow=oDoc.CurrentController.Frame.ContainerWindow
	rem získání infa o jednotlivých fontech, vlastnosti pro konkrétní font se pak musí dát do objektu oFont
	oFonts=oWindow.FontDescriptors
	'xray oFonts
	with oFont 'konkrétní font
		.CharacterWidth=0
		.CharSet=0
		.Family=3
		.Height=0
		.Kerning=True
		.Name="Liberation Serif"
		.Orientation=0
		.Pitch=2
		.Slant=0
		.Strikeout=0
		.StyleName="Regular"
		.Type=0
		.Underline=0
		.Weight=100
		.Width=0
		.WordLineMode=False
	end with
	o=oWindow.getFont(oFont) 'tohle zpřístupní další funkce pro daný font
	s=chr(9788) '☼
	b=o.hasGlyphs(s) 'je ve fontu daný znak?
	msgbox(s & " : " & b)
	s=chr(1603) 'ك - arabské k
	b=o.hasGlyphs(s) 'je ve fontu daný znak?
	msgbox(s & " : " & b)
End Sub

Offline

#8 3. 8. 2021 18:36:53

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Volání speciálních znaků

Chodí super díky. Ty náhradní znaky Vás v příspěvku #6 zarazily. Přestože se v okně speciálních znaků nic nezobrazuje, tak je to vidět v Calcu hledal jsem pomocí UNICHAR(ROW) a tam to bývá vidět jako obdélníček, který ale vrací UNICODE jako číslo znaku, jsou ale stejné jako číslo existující. Takže toto dělá makro stejně.
     Náhradní znaky se načítají do ASC jako jako číslo v uvozovkách. Konkrétně "63". Takhle se funkce ASC nechovala a znázornila vždy 256 hodnot jako písmena. Ale dík tomu je vidět stejný znak pro hodnoty neexistujících tvarů UNICODE. Takže už schází jen iterovat celé sloupce s podmínku na ASC = "63", aby místo znaku zůstala prázdná buňka, nebo jen vybraná čísla plus procházet různé znakové sady. To budou také asi čísla s podmnožinami. Ale celkově jako základ je to dobré a celkem rychlé. Díky


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#9 4. 8. 2021 15:44:38

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Volání speciálních znaků

pro kamlan
    Tak jste mne nakopnul i když se mi nechtělo. Vaše makro nemá pro Calc velký význam, ale má velký právě pro Writer ve kterém potřebuji psát. Ráno se fóru málokdy věnuju, jen když otevřu ráno počítač, a pak až někdy odpoledne. A tak jsem se zamyslel a hledal kontext speciálních znaků - zejména popisy. Našel jsem v angličtině docela slušný obsah.
    Po celkem složitém převodu : originál html na PDF a zpět český překlad z PDF do html jsem html (překlad html se nedá uložit) jsem načetl tento do Writer (html), zkopíroval obsah a vložil do normálního Writer, který se nenafukuje. Tato procedura některé speciální znaky, nebo obrázky ztratí, ale to co udrží je evidnetně funkční v relacích Serif (Liberation) v html je použit "Times" bez New Roman.
    Takže stačí vyhledat dostupné znaky z přeloženého textu a mám kontext. V Calcu najdu ke kontextu čísla Unicode, a už je to veselejší - celkem to zabralo asi 2 hodky.


    Pro pokračování v práci mi to postačuje v té formě jakou mám, a až dostanu správnou inspiraci a chuť tak dohledám ty znaky, které Serif neumí. Možná ještě budu hledat podobnou stránku, která obsahuje přímo čísla Unicode, to by bylo snadnější hledání.
    Prostě vydoluju čísla znaků, jejich kontext, znakové sady a sestavím něco jako šablony v PsPadu, nebo databázi. A když mne to nepřejde, tak udělám i rozšíření, ale takových předsevzetí už jsem měl více a nejvýš rozpracoval a odložil :-)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#10 4. 8. 2021 18:47:29

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Volání speciálních znaků

Ten EN popis Unicode znaků je našel zde: https://www.unicode.org/Public/UNIDATA/ - buď soubor NameList.txt nebo spíš UnicodeData.txt - ten lze snadno importovat do Calcu neb údaje jsou v řádcích oddělené středníkem -> akorát do prvního sloupce to naimportuje čísla jako čísla a nikoliv jako řetězec, takže třeba 0900 mi to naimportovalo jako 900.

A PéDéeFka zde: https://www.unicode.org/charts - je jich tam ale strašně moc.


Ale pořád nerozumím tomu jak jste to myslel v tom Calcu s tím porovnáváním s ASC="63". Když dám do buňky =UNICHAR(1603) tak mi tam to arabské "k" namísto Liberation Sans vykreslí Tahoma. Ve sloupci J je jak to vykreslí třeba font který arabské znaky má.

4Chx.jpg
Ale jak bych měl poznat s ASC (="63") že to právě v Liberation Sans není, tomu vůbec nerozumím.


Zkusil jsem i to =UNICHAR(ROW) na 65536 řádků, ale prázdné obdélníčky mi to nevykreslilo nikde, buď zůstala prázdná buňka nebo to nahradilo z nějakého jiného fontu.

Editoval kamlan (4. 8. 2021 18:48:19)

Offline

#11 5. 8. 2021 08:46:17

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Volání speciálních znaků

Koukám na Váš poslední příspěvek, ačkoliv jsem hledal něco jiného a musím reagovat. To co jsem popsal Vás asi opět iritovalo, ale má se sto tak, že hledám řešení pro nalezení identifikační rozdílnosti mezi znaky UNICODE (16 bit) tedy mezi zástupnými znaky a znaky normálními. V tom si asi rozumíme.
    Moje hledání spočívá v nalezení formátu zástupných znaků. Oni jsou tam i když si myslíte, že je buňka prázdná - tak jak uvádíte. To je omyl - jsou tam stále. Když tu prázdnou buňku vložíte jen jako text, tak opticky zmizí, ale postavte na ni vzorec UNICODE a uvidíte, že tam ten znak pořád je, nebo na ni dejte dotaz LEN() a bude tam jednička.
    Navíc "prázdná buňka" jakoby bez zástupného znaku je například jen u určité podmnožiny názvu znakové sady. Konkrétně z množiny Liberation (Sans, Mono, Sans Narow, Sherif) se takto chová jen Sherif. Tento nevykresluje náhradní znak, i když tam stále je. Ostatní ho vykreslují.
    Takže "skrývání" zástupného znaku je docela záludné a záleží na podmnožinách a znakových sadách. Zde je problém přenostu písem podle OS. Takže totéž pod Windows nemusíte najít pod Unixem a podobně.


    Zkoušel jsem ledacos. Když se náhradí znak vykresluje, tak se řadí implicitně doprava jako číslo. Když nemá náhradní podobu, tak je férově nalevo jak písmo má být. Takže jsem hledal například informačními funkcemi, logickými deriváty, běžnými aritmetickými operacemi a nic.
    Hledal jsem bez úspěchu také skrávání Podobně jako URL v hypertextovém odkazu, barvou znaku, překrytí kerningem a tentýž neúspěch. Tak jsem začal testovat (na první pohled nelogicky) přes sebe funkce sešitu i maker. Takže jsem pouštěl na ASC, UNICODE a UNICHAR (16 bitů). Funkce ASC dělá totéž co UNICODE a UNICHAR. Zobrazí buď obdélníček, nebo číslo podle toho na co ji namíříte.
    Takže následně jsem podobné věci dělal i s "CODE" a "CHAR". Rekurzívně 8 bity na 16-ti bity a opačně.
Zatím jsem nic slušnějšího nenašel než výsledk čísla v uvozovkách, ale i to se ukázalo jako lichá cesta, ačkoliv ještě jsem to nevyloučil.


    Stejně nadějné je identifikovat zarovnání doprava a doleva. Jenomže neexistuje něco jako "ISLEFT", "ISRIGHT" - ani ve vzorci style jsem se neposunul. Až se k tomu dnes dostanu, tak bych chtěl testovat nahrávaná makra, reslektive termin ".uno:HorizontalAlignment". Tady se nabízí možnost zjistit pozici buď přímo, nebo nepřímo. Jsem ale skeptik. Uvidíme

Editoval neutr (5. 8. 2021 08:47:19)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#12 5. 8. 2021 09:35:04

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Volání speciálních znaků

neutr napsal(a)

To co jsem popsal Vás asi opět iritovalo

Ne, skutečně se mě nic neiritovalo ani v jednom z vašich příspěvků :-). Jen jsem tomu nerozuměl a snažil se porozumět :-). Myslel jsem za to že váš pokus s ASC="63" je nějaká spolehlivá metoda ale jelikož jsem jí nerozuměl a nedokázal jsem to nijak vymyslet, tak jsem se akorát zeptal jak to tedy myslíte. Teď je mi tedy jasné že jste zkoušel ledacos a s ASC vám to v některém případu zafungovalo :-).

Offline

Zápatí