Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 17. 6. 2021 03:54:14

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Rychle přidat k číslu bez přepsání obsahu buňky v Calc?

Docela podivný dotaz, ale může mít logiku. Pokud chcete změnit obsah buňky máte tři možnosti. Buď editovat, čemuž se chcete vyhnout. Druhou možností je vložit obsah ze schránky – například pomocí Ctrl+V. Poslední možností je makro.


     Dotaz je celkem nelogický. Ale pokud by se jednalo jen o určitou buňku a nikoliv o obecně jakoukoliv, respektive všechny buňky, bylo by zde řešení nepřímého ovládání.
     Dovedu si představit přednášku on-line přes Meet (a podobně), nebo „naživo" přes projektor, nebo velkou obrazovku. Zde je viditelné přepisování rušivým jevem. Toto řešit lze za předpokladu, že se předem připravíte. Možností je docela dost.


a) – Připravit si jednoduché makro (lze ho nahrát – nejde o programování, ale uživatelskou znalost).


b) – Použít vzorec OFFSET. Ten zobrazuje obsah jiných buněk zadáním souřadnic, tedy sloupce, nebo řádku ze kterého se čte. Vzorec ovládaný potom plynule změní hodnotu, pokud například změníte číslo řádku, které je v buňce na kterou vidět není.


c) – Lze také použít jednoduchý odkaz. Viditelný úsek (například A1: D10) ovládáme pomocí buňky A1. Tato buňka načítá obsah jiné buňky - například F11, která už viditelná není – a v té přepíšeme obsah pro buňku A1. Takto se dá improvizovat, ale lepší je dobrá příprava pomocí OFFSET, makra, nebo jinak přípravou vzorců v nepropojených buňkách, které podle potřeby kopírujete do zdrojové buňky viditelného systému.

Editoval neutr (17. 6. 2021 03:55:04)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí