Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 1. 6. 2021 11:53:43

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 138

Vybarvení buněk tabulky

Jde pouze o estetickou záležitost

Viz http://leteckaposta.cz/403640543

V tabulce byly buňky 5-6 a 9-10 podbarvené fialově už velmi dávno, v o hodně starší verzi. A jsou vybarvené tak, jak bych čekal - celá plocha buněk.
Nyní (LO 7.1.0.3 /x64) jsem chtěl stejně podbarvit buňky 1-4, ale levý-pravý okraj zůstaly bílé.
Tak jsem zkusil přebarvit 9-10, ty byly podbarvené v minulosti stejně jako 5-6, a výsledkem je čudo - staré fialové podbarvení tam zůstalo, a přes celou buňku, a ta nová barva je zase s odsazením.
A pak mne napadlo u buněk 13-14 změnit odsazení ohraničení, bylo 0,12 a teď při 0 už je barva přes celé, ale současně text se "lepí" na okraje buňky.

U buněk 5-6 je taky odsazení 0,12, přesto je barva přes celé.
To už u nových verzí nejde? Tedy mít odsazení textu od ohraničení buňky nenulové a přesto podbarvení celé buňky?

Offline

#2 1. 6. 2021 13:10:15

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Vybarvení buněk tabulky

Myslím si, že původně byly tyto dvě záležitosti oddělené a nastavovaly se jednotlivě. Nyní jsou sloučeny zřejmě pod pojmem "textové plochy" a proto je odsazení pro oba případy totožné. Docílilo by se pokrácení kódu. Je dost možné, že řešení by se našlo v rámci "expertního nastavení".
     Chování je na buňkách tabulky ve Writer, ale podobně se chovají buňky v Calcu. Tam bývají bílé proužky mezi orámováním nahoře a barvou pozadí. Něco je dáno možná vykreslováním, tedy pomocí grafické knihovny, které buď je, nebo není zapnutá. Možná se to dá dohnat nějakou vychytávkou, například textem v průhledném rámci a podobně, to ale není řešení problému pokud Vám nejde o reprograficky precizní zobrazení.


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

#3 1. 6. 2021 20:22:03

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Vybarvení buněk tabulky

Z té LeteckéPošty mi to nejde stáhnout, ani v Opeře ani ve Firefoxu, nevím proč :-(.

V těch tabulkách došlo v předchozích verzích k několika změnám. Měnily se třeba výchozí tloušťky čar. Pokud jde o podbarvení buněk, tak došlo i ke změně jedné ikony která je podbarvovala. Dříve šlo označit buňky v tabulce a podbarvit je 2 ikonami - ikonou pro podbarvení odstavce, nebo ikonou pro podbarvení buněk tabulky. Pak to ale z ikony pro podbarvení odstavce bylo odstraněno, takže kdo byl zvyklý klikat na ikonu pro barvu odstavce když měl označené buňky v tabulce, tomu tam najednou v těch buňkách zůstávaly bílé okraje kolem podbarvení.


Pokud se podbarvují buňky pomocí ikon, tak správné je klikat na tu ikonu v tabulkové liště.

1DY8.jpg
celý obrázek zde https://imgway.cz/s/1DY7


Občas se také stává, že některé čáry jsou v tabulce různě silné a to též někdy dělá nějakou tu neplechu. Pak se to někdy srovná/rozhodí když se manipuluje i s volbou Sloučit styl sousedících čar (je to dole v dialog.okně když se ve vlastnostech tabulky vybírá ohraničení).

Editoval kamlan (1. 6. 2021 20:23:11)

Offline

#4 2. 6. 2021 12:53:55

gucky
Člen
Registrace: 18. 4. 2008
Příspěvků: 138

Re: Vybarvení buněk tabulky

Dík za info. Rozumím tomu, že pokud chci vybarvit buňku od ohraničení po ohraničení, musím nastavit odsazení na 0.
Jde jen o estetický detail, text bude nalepený na čáru vlevo (má-li buňka ohraničení); nu což...
Jinak, zkoušel jsem se Skia i bez.
Pro neutr: v Calcu to vybarvuje v pořádku, přes celou plochu buňky.

Offline

#5 2. 6. 2021 13:26:53

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Vybarvení buněk tabulky

Podbarvení od ohraničení po ohraničení se musí udělat buď tou ikonou pro podbarvení buněk tabulky (v obrázku níže zeleně), nebo ve vlastnostech tabulky v kartě Pozadí.

Když se po podbarví tou ikonou pro pozadí odstavce (v obrázku níže žluté), tak se v té buňce obarví jen odstavec, čili nastavené odsazení zůstane bílé.


2u1A.jpg


Akorát ve starších verzích se to podbarvení odstavce (žluté) pro označené buňky tabulky chovalo jako podbarvení buněk (zelené) - prostě jedné ikoně byly přiřazeny 2 funkce a dle toho co bylo zrovna vybráno (buď jen odstavec nebo buňky tabulky) se použila jedna z těch funkcí. V novějších verzích už má ale ta ikona podbarvení odstavce jen tuto jednu funkci.

Offline

Zápatí