Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 7. 1. 2021 16:33:58

jirasek1944
Člen
Registrace: 2. 12. 2012
Příspěvků: 72

Kopírování obrázků Dp LibreOffice writer - Vyřešený

Text jednoho návodu, který byl na internetu, obsahuje také obrázky a znaky. Ty mi šly bez problémů do LibreOffice writer uložit.  Dnes jsem vša zjistil, že místo všech uložených obrázků i znaků mám pouze čtvereček v němž je červeně napráno Obr a vedle něho vlevo ikona Vložit obrázek. Něco nežádoucího jsem patrně stiskl a proto k tomu došlo. Poraďte mi prosím, jak tuto nepříjemnost odstranit

Nic se mi nepodařilo udělat. Ovšem zkoušel jsem tytéž obrázky kopírovat do LibreOffice calc a tam to bez jakýhckoliv problémů funguje. Musel jsem patrně v tom writeru něco zmačknout, jinak si to nedovedu vysvětlit.

Ještě dodávám, že jsem klikl pravým tlačítkem na výše zmíněný nedobře okopírovaný obrazek ve writeru, v nabídce klikl na Vlastnosti. Z naběhlé nabídky na nejvrchnějším řádku začínajícím Typ Možnosti - Obtékání textu - Hypertextový odkaz - Obrázek - oříznout atd, klikl na Obrázek a v zobrazeném velkém obdélníku vpravo je ten mnou  obrázek chtěný k vložení do textu překopírovaného do writeru. Poslal bych Vám sken obrazovky, nevím však jak bych mo mohl přiložit.

Editoval jirasek1944 (8. 1. 2021 11:48:17)

Offline

#2 7. 1. 2021 17:52:50

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Kopírování obrázků Dp LibreOffice writer - Vyřešený

Toto by mělo být uloženo v původním souboru (zřejmě html - ve složce která se stahuje se stránkou). Pokud jste stáhl "pouze html" - asi byste obrázky vůbec neviděl.
     Pokud jste stáhl přímo soubor ODF (zřejmě ".odt") ze kterého se to nyní ztratilo tak byl problém v tom, že tam byly obrázky vložené jako odkazy na původní složku. Pokud tam nejsou je to problém. Ale pod tou ikonou vložit obrázek by měl být odkaz ze kterého by se to dalo asi znovu natáhnout a vzápětí odkaz zrušit (obrázek se vloží jako embedding - tedy jako součást kódu dokumentu a pak se už neztratí).


     Pokud je to soubor "odt" až už stažený, nebo dodatečně vložený z html měl by obsahovat odkazy. Najdete to tak, že zavoláte ÚPRAVY > dole by měly být vysvíceny ODKAZY NA EXTERNÍ SOUBORY. Pokud je tato nabídka zašedlá - nic neuděláte. Pokud se na ni dá kliknout - odkazy tam jsou a vy musíte tyto aktualizovat.
     Možná jste jenom nepotvrdil dotaz na aktualizaci odkazů. Až to uděláte bude to asi v pořádku. Stejně bych ale doporučil načtené obrázky (tedy vysvícené odkazy) rozpojit. Obrázky zůstanou "navždy".


Přeji úspěch


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí