Fórum pro uživatele kancelářského balíku OpenOffice | LibreOffice
 

#1 8. 8. 2020 04:44:44

ZdenekC
Člen
Registrace: 6. 10. 2010
Příspěvků: 50

Jak podtrhnout text čárkovaně nebo tečkovaně - Vyřešeno

Potřeboval bych podtrhnout text někdy čárkovaně, někdy tečkovaně. Vyhovovala by mi možnost příslušnou ikonu dát do lišty. Jak vytvořit potřebnou ikonu spojenou s příslušným příkazem?

Editoval ZdenekC (8. 8. 2020 14:23:01)

Offline

#2 8. 8. 2020 08:41:01

kamlan
Člen
Registrace: 15. 9. 2016
Příspěvků: 368

Re: Jak podtrhnout text čárkovaně nebo tečkovaně - Vyřešeno

Vše podrobně v Kapitole 14 v nové příručce Začínáme s LibreOffice 6.4
https://cs.libreoffice.org/get-help/documentation/


Jinak ta ikona pro podtrhávání textu má vedle sebe šipečku a po kliku na tu šipečku se objeví výběr s několika druhy podtržení.


Nebo na tu ikonu podtržení kliknout pravou myší a zkusit Viditelná tlačítka a kliknutím na podvýběr se daná ikona aktivuje/deaktivuje. Nebo po pravé myši dát Přizpůsobit lištu a otevře se ten dialog s možnostmi pro onu lištu jak je popsáno již v té kapitole 14.

Offline

#3 8. 8. 2020 09:53:21

neutr
Člen
Registrace: 8. 3. 2007
Příspěvků: 3,435

Re: Jak podtrhnout text čárkovaně nebo tečkovaně - Vyřešeno

ZdenekC napsal(a)

Potřeboval bych podtrhnout text někdy čárkovaně, někdy tečkovaně. Vyhovovala by mi možnost příslušnou ikonu dát do lišty. Jak vytvořit potřebnou ikonu spojenou s příslušným příkazem?

     Existují "volné" ikony k podobným potřebám, nebo si můžete také ikonu vytvořit sám. Trošku jinou záležitostí je přiřazení konkrétního stylu podtržení. Nejrelevantnějším dostupným příkazem je FORMÁT > ZNAK > EFEKTY PRO PÍSMO > VOLBA PODTRŽENÍ.
     Z této nabídky můžete nastavit to co potřebujete včetně barvy. NEPLATÍ TO ALE O VŠECH MOŽNOSTECH PŘIŘAZENÍ KLÁVESOVÝCH ZKRATEK. Bohužel nestandardní druhy podtržení nelze přiřadit ani z menu NÁSTROJE > PŘIZPŮSOBIT > NÁSTROJOV LIŠTY (ani KLÁVESNICE). Tam lze najít jenom jednoduché podtržení, nebo dvojité plné. Mezi klávesovými kratkami je pouze Ctrl+U (underline - jednoduchá čára).


     Přes to existuje podrobnější volba z nabídky FORMÁT > ZNAK > EFEKTY PRO PÍSMO > VOLBA PODTRŽENÍ kterou lze nahrát záznamníkem jako makro. Takže pro každý svůj vlastní druh stylu podtržení nahrajete jedno makro. Makra můžete spouštět klávesovými zkratkami (ikony nepotřebujete), nebo si nějakou vhodnou vytvoříte, či zastřelíte již hotovou. To je ale už maličko jiná problematika.


     Když si nahrajete ta svá makra do MOJE MAKRA STANDARD nad všemi aplikacemi, tak byste jim měl přiřadit deklaraci PUBLIC, nebo GLOBAL Sub Jméno, Nebo PUBLIC, nebo GLOBAL Function Jméno. Do maker si poznámkou napsat jakou má makro přiřaznou klávesovou zkratku.
     Podle potřeby bych si představoval, že napíšete jednoduché makro obsahující MsgBox, který bude obsahovat všechny klávesové zkratky - jako připomínky když by se Vám hned nevybavily.


Přeji úspěch

Editoval neutr (8. 8. 2020 09:54:46)


Moje e-mailová adresa
Pokud je Váš problém vyřešen, označte prosím svůj příspěvek za "VYŘEŠENÝ"
Zlepšíte orientaci při vyhledávání řešení JAK OZNAČIT TÉMA ZA VYŘEŠENÉ

Offline

Zápatí